Glaszekering met kleurcode

Bejave

  • #1
In mijn Combi magnetron was een glaszekering met kleurcode (4 gekleurde ringen net als op weerstanden) kapot. Hierop stond de tekst T200L250V. Deze heb ik nu vervangen door een glaszekering T200mA250V en hij doet het nu weer. In de winkel konden ze me niet vertellen wat de kleurcode betekende. Kan iemand mij vertellen wat de betekenis is van de kleurcode en is T200L hetzelfde als T200mA? De Kleuren op de zekering zijn rood-zwart-bruin-blauw. Ik vraag me af of dit kan en zoja hoelang? Graag een vlotte reactie want ik ben afhankelijk van een goed werkende magnetron
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Je hebt de juiste geplaatst , echter wat was de oorzaak?
Volgens mij is er maar één fabrikant die een kleurcode hanteert op een glaszekering , en kan me zelf voorstellen dat dit niet eens iets te maken heeft met de waarde.
 

Bejave

  • #3
De deurveer rechts was stukgegaan, mogelijk had die door het wegspringen kortsluiting veroorzaakt, gr. Bejave
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
In alle magnetronovens zit een beveiliging die ervoor zorgt dat als de deur open kan staan terwijl de magnetron aan staat, er een zekering uit gaat. Dit om straling te voorkomen.

Dat gebeurt vrijwel altijd dmv twee deur'sensors', meestal microswitsches oid. Die moeten dus allebei in de stand 'deur dicht' staan als de oven aan gaat. Staat er maar één in die stand dan gaat de zekering eruit (er wordt bewust een kortsluiting veroorzaakt).

Waarschijnlijk heeft die defecte deurveer de bovenstaande situatie veroorzaakt en is de zekering er om die reden uitgegaan.

Controleer voor de zekerheid wel even of het apparaat niet aan kan bij openstaande deur.

Overigens hoort dergelijke controle na reparatie eigenlijk te gebeuren door een vakman, die daarvoor over de juiste stralingsmeter dient te beschikken. De straling die uit een magnetron komt indien niet correct gemonteerd of werkend open is namerlijk niet echt gezond...
 

Bejave

  • #5
Beste Kees,
Nu is het voor mij duidelijk, toen de veer knapte kon ik de magnetron 1 keer opstarten maar die deed niets met uitzondering van het display en potseling na enkele secondes "einde oefening". Ik dacht dat de veer door het wegspringen kortsluiting had veroorzaakt, maar nu blijkt dat dat werd veroorzaakt door de microswitch die nog contact maakte terwijl de andere door de defecte veer het contact van de andere switch was verbroken. Magnetron functioneert nu weer naat behoren. Heb toch even jou test uitgevoerd, met als resultaat de magnetron functioneert niet met een geopende deur. Bedankt voor je specialisten tip. Groetjes Bert van Bejave.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu