Glaswol tijdelijk zonder dampremmende folie

System7

  • #1
Ik ben mijn dak aan het isoleren met 10 cm glaswol. Aan de binnenkant komt klimaatfolie omdat bovenop mijn dakbeschot dampdichte folie ligt. Probleem is alleen dat ik die folie nog niet overal wil aanbrengen omdat ik in de nabije toekomst nog bij het dakbeschot moet kunnen, o.a. om een gat te maken voor een nieuw schoorsteenpijpje voor de cv (die ik ga laten verplaatsen). Ook overweeg ik de aanschaf een zonneboiler en om die te laten plaatsen moet men ook bij het dakbeschot kunnen (bevestiging, leidingen, e.d.).

Vraag: is het bezwaarlijk dat ik op sommige plaatsen de klimaatfolie eraf laat? Ik weet dat de isolatiewaarde daardoor negatief beïnvloed wordt vanwege het vocht, maar volgens mijn beredenering kan het geen kwaad omdat het 'leefvocht' van binnen in de glaswol kan trekken maar er ook weer uit kan verdampen. Of zie ik iets over het hoofd? En wordt de isolatiewaarde echt veel minder dan mèt die folie?

Dank alvast.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het een plat-of pannendak.
Mij lijkt dat de hoeveelheden die er nu, lage temperatuur buiten, inkomen groter zullen zijn dan wanneer de klimaatfolie zou zijn geplaatst.
Het moment van het definitief afsluiten met de klimaatfolie zou dan van belang kunnen zijn.
Mij lijkt als je dat in de zomer gaat doen heb je de minste kans op het insluiten van vocht.
Het vocht gaat dan terug de wonining in.
*wgb*
 

Chathanky

  • #3
Ik zou daar niet een bindend antwoord op willen geven.
Mijn praktijkervaring hierin is dat er na een dag al vocht achter de isolatie kan zitten met koude dagen.
Ik had de isolatie aangebracht en zou de volgende dag folie gaan aanbrengen. Ik constateerde een dag later dat er achter de isolatie tegen het beschot de druppels er al aanhingen, geen regendruppels maar net of de badkamer beslagen was na een douchegebruik.
Dit hoopt zich naar verloop van tijd enkel verder op.
 

System7

  • #4
Wgb schreef:
Is het een plat-of pannendak.
Vergeten te vermelden, excuus. Het is een pannendak, bestaande uit dakbeschot, dampdichte folie, tengels en panlatten en daarop pannen.

Okee, dus ik kan wat jullie betreft het beste alles of niets aan isolatie plaatsen, m.a.w. de stukken die ik wel isoleer moet ik ook helemaal afwerken met folie (en daaroverheen gipsplaten) om vochtophoping te voorkomen, en de stukken waar ik nog bij moet helemaal vrij laten. Wel jammer want met de komende winter was ik blij geweest met isolatie op alle plaatsen, maar het is niet anders.

Dank!
 

Fiesiekus

  • #5
Je kan toch alles aanbrengen en t.z.t. bij de noodzakelijke wijziging e.e.a. weer weghalen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Volgens mij maakt het niet uit. Of je wel of niet isoleert het vocht blijft het zelfde.
Het vocht zit dan, denk ik, in het hout of tegen je damprem en daar valt het niet op.
Ik vraag mezelf wel af, als er isolatie materiaal is geplaatst gaat het vocht dan langzamer of sneller richting richting het dauwpunt.
Zou de folie onder de pannen toch niet dampdicht zijn dan wordt het voor jouw wel een stuk eenvoudiger.
*wgb*
 

System7

  • #7
Ja, zonder die folie zou het 10x makkelijker zijn. :cry: Maar de boel laten vervangen door dampopen folie gaat me gewoon teveel geld kosten. En dit systeem schijnt goed te werken, en ik wil hoe dan ook isoleren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu