Glasvlies/Vlies/Glasvezel behang

Stansfieldd

  • #21
Het blijft toch een vage wereld die behangwereld.

Het verschil tussen glasweefsel en glasvlies is me wel duidelijk. Glasweefsel is ook vaak in elkaar geweven en wat dikker. Glasvlies is dan weer de dunne variant daarvan en idd dichter gewoven.

Maar hoe zit dat dan met renovlies? is dat nog weer strakker gewoven?

Wat zou je adviseren op een nieuwbouwmuur die "behangklaar" wordt opgeleverd.

Ik heb wel begrepen dat renovlies wel het makkelijkste aan te brengen is. En ook het makkelijkste te verwijderen weer. Klopt dit wel?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #22
Renovlies. Denkt u eens na over de benaming. Zou dat in hoodfzaak misschien gebruikt worden voor renovatieprojecten?

Dus hoofdzakelijk bij projecten waarbij onstabiele muren weer stabiel gemaakt moeten worden voor een economische prijs en dan met name in utiliteits ( woningbouw)projecten.

Nieuwe "behangklaar" opgeleverde muren, die u niet gaat renoveren, zou ik dus met glasvezel afwerken.
De dessinkeuze is veel groter, en afgewerkt met een toplaag zijdemat anti-craqueleermuurverf geeft het een heel sjiek resultaat.

U kunt complete scanpaketten ( glasvezel/ vlies, lijm en muurverf ) aanschaffen. Deze productpaketten zijn 100% door de fabrikant op elkaar afgestemd.
 

Stansfieldd

  • #23
Dat reno voor renovatie stond had ik al door. Echter in hoeverre een nieuwbouw muur renovatie nodig heeft of niet was mij onduidelijk.

Glasvezel is er toch alleen in allerlei motieven waarbij je eigenlijk altijd het motief ziet waarbij het in elkaar geweven zit?

En wanneer je een volledig strak resultaat wilt wordt het toch weer glasvlies?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #24
Dat u dat door hebt blijkt dan niet uit uw vraagstelling.

Nee. Glasvezel is er ook volkomen vlak of met een hele lichte structuur zoals structuurverf fijn bijvoorbeeld. Glasvezel is ook verkrijgbaar in reliefdruk en opdruk waarbij dessins op het weefsel liggen.

"Strakheid van de muur wordt niet veroorzaakt door glasvezel /vlies, maar door de conditionering van de ondergrond. Dus een niet vlakke ondergrond ziet u door de eindlaag heen, zeker bij strijklicht.

U kunt dus maar beter heeeeeeel veel zorg aan de ondergrond besteden, want met de kwaliteit van zowel weefsel als vlies zit dit bij de A-merken echt wel goed".

Weet u nog wel?
 

Stansfieldd

  • #25
Maar als ik renovlies gebruik heb ik dat toch eigenlijk al gedaan??

Ik weet niet of het mag maar hier lees ik dit: https://www.glasvezelbehangers.nl/renovlies-behang/
Renovlies of glasvlies?
Renovlies heeft een sterk egaliserende werking. Hierdoor is renovlies geschikt om te plaatsen op wanden welke niet geheel glad zijn. Dit scheelt veel tijd omdat er minder stucwerk nodig is.

Behangklaar
Is uw (nieuwbouw)woning behangklaar afgeleverd? Het lijkt erop dat u aan de slag kunt met glasvlies. Helaas is dit niet altijd van toepassing. Glasvlies kan niet gebruikt worden op een 'behangklare wand'. Hiervoor is renovlies wèl geschikt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #26
U kunt natuurlijk overal adviezen vandaan halen zodat u door de bomen het bos niet meer ziet.

Het argument dat renovlies sterk egaliserend werkt is misleidend.
Renovlies kan wel in een structuurdessin egalisatieverschillen caumoufleren. Dat doet structuurverf ook in beperkte mate.

Zowel renovlies/ glasvlies als glasweefsel hebben als hoofdkenmerk scheuroverbrugging en stabilisatie van de ondergrond.

Dat renovlies niet over een nieuwbouw "behangklare muur" wordt gebruikt is duidelijk zoals de benaming al aangeeft. Het kan echter wel zoals wij al 15 jaar in praktijk brengen, en dan met name waar men in de door u aangemerkte link verteld dat er in nieuwbouw huizen na droging scheuren ontstaan in muren e.d. waar men het dan gaat toepassen. Als scheuroverbrugger dus. Klopt helemaal.
Dat glasvlies niet zomaar over elke "behangklare" muur gebruikt kan worden klopt ook.
Maar waarom dan niet?
Omdat bijvoorbeeld de onregelmatige inzuiging eerst opgeheven moet worden dmv voorstrijken. Omdat nivoverschillen van reparaties, bijvoorbeeld jointfillers over betonnaden eerst glad geschuurd moeten worden.

Het zijn maar simpele maar wel te respecteren praktijkvoorbeelden.

In uw oorspronkelijke vraag heeft u het over vliesbehang. Dit is wel wezenlijk iets anders dan glas- glasvliesvezelbehang. Vliesbehang is gewoon papier aangebracht op een vezelrug. Dit heeft niets te maken met de eigenschappen van glasvezel of glasvlies.
De vraag die u zich moet stellen is: wat wil ik nou eigenlijk? Vliesbehang wat nauwelijks stabilisatie ondersteund, of glasvezel/ renovlies / glasvlies wat dit wel doet?
 

Stansfieldd

  • #27
Bedankt voor de goede uitleg.

We willen scheuroverbruggend behang. En dan kom je dus uit bij Reno/Glasweefsel/Glasvliesbehang.

Maar als ik het dan dus goed begrijp kan je renovlies op bijna elke nieuwbouwmuur doen. Glasweefsel/Glasvlies kan je ook op een muur doen maar dan moet je als eerste de muur goed gladmaken dmv een voorstrijk?

Dus dan is Renovlies toch het makkelijkste? Of denk ik nu te kort door de bocht?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #28
Nee. U begrijpt het bijna: Renovlies kunt u op bijna elke nieuwbouwmuur aanbrengen.

Dit is dus afhankelijk van de aard van de steenachtige ondergrond: beton, stucwerk, "behangklaar".

Hou vangt u nu alles in 1x? Voorstrijken met verdunde muurverf ( 10 / 15% ).

Hiermee brengt u een dekkende laag aan over bijvoorbeeld beton en behangklare ondergronden ( deels afgesmeerd met een gipshoudend product, deels beton).

Bovendien dekt u de ondergrond af die bij de donkere beton ondergrond en het gebruik van dun glasvlies door het oppervlak heen komt als schaduwvlekken. U heft ook onregelmatige zuiging van die ondergrond op door eerst voor te strijken met verdunde muurverf.

U begrijpt dat u geen gedekte ondergrond op beton verkrijgt bij het toepassen van een transparant voorstrijkmiddel.

Vandaar dat wij bij wandbekleding nooit transparante voorstrijkmiddelen toepassen, want als bovenstaand risico zichtbaar wordt, ben je verplicht om de wandbekleding te gaan sauzen ( als men tenminste geen kleur als toplaag wenst) om alsnog een egaal oppervlak te verkrijgen, terwijl bij gedekt voorstrijken dit achterwege kan blijven. Ziet u het voordeel?

Dit ontslaat u niet van het prepareren van de ondergrond voordat u met voorstrijken begint: beton moet u controleren op vette aanslag van bekistingsolie, dichtzetten van grindnesten e.d. met een vulmiddel.
Gipsachtige ondergronden moet u ontdoen van eventuele" scharen"( opstaande randen gips ). Vanzelfsprekend moet u boven het wandoppervlak liggende oneffenheden verwijderen, want echt, renovlies of welke behangsoort dan ook strijkt dit niet voor u glad.
 

Stansfieldd

  • #29
Bedankt voor de uitleg wederom.

Onze muren zijn van beton en worden behangklaar opgeleverd.

Dus als ik het goed begrijp moet ik het volgende doen (in jip en janneke taal :D ):

De muren "repareren" waar nodig dmv van opvullen van allerlei gaten of wegschuren van oneffenheden.

Dan voorstrijken met verdunde muurverf (we gaan de muren sowieso nog sauzen maar we gebruiken dus wel gedekte voorstrijk).

Daarna lijm en dan Renovlies (om een of andere reden lijkt me dat toch beter dan dun Glasvlies).

En daarna dus desgewenst sauzen.

Het is dus zo dat merken allerlei pakketten hebben waarbij alles op elkaar afgestemd is. De voorstrijk, de lijm, het Renovlies en de verf?

Hartelijk dank voor alle uitleg.
Bedankt voor alle informatie.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #30
Nee, u begrijpt het alweer bijna: het is niet zo dat merken complete paketten renovlies in het assortiment hebben.

Dit geldt hoofdzakelijk voor glasvezel. Deze (scan) paketten zijn op elkaar afgestemd.

Renovlies lijkt u beter, de waarom argumentatie is mij onduidelijk. U fixeert zich teveel op de naam. Als u geen scheurvorming heeft in uw nieuwbouwwanden ( en die heeft u niet ), dan is een scanpakket de aangewezen oplossing.

Voor het overige ( voorbewerking) is uw voorgenomen werkwijze de juiste.
 

Stansfieldd

  • #31
Maar scheuren in nieuwbouwwanden komt toch nog best vaak voor? Dat is de reden dat we juist naar glasvlies/glasvezel/renovlies kijken ipv naar het stucen van de muren.

Dus wanneer we geen scheuren krijg is een glasvlies/glasvezel scan pakket het beste. Maar mochten we toch scheuren krijgen dan zijn we met een renovlies weer beter uit??

Klopt het ook dat renovlies makkelijker te verwijderen is dan glasvezel/glasvlies??
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #32
Nee. Zowel renovlies als glasvlies zijn scheuroverbruggend en stabiliserend.

U bent echter geheel gefixeerd op renovlies. Ik zou zeggen: als u daar een beter gevoel bij hebt dan moet u dat toepassen.

Verwijderen van glasvezel is geen gemakkelijke klus, en komt in de praktijk nauwelijks voor. ( Het kan natuurlijk wel ).

Echter met renovlies verwijderen hebben wij geen ervaring. En waarom ook: men geeft blijkbaar 30 jaar garantie, dus geen zorgen!

Overigens is het volgens het Garantiefonds Bouwbesluit wel zo dat scheuren en gebreken aan uw nieuwbouwwoning onder deze garantie vallen en door de aannemer moeten worden opgelost. Hiervoor heeft u minimaal 2 verschillende schouwen voor in gebruikname en overdracht van uw woning ter beschikking.
 

Stansfieldd

  • #33
Wat is dan precies het verschil tussen reno en glasvlies. Heeft dat vooral met de gladheid van de muur te maken?

Qua scheuren hoor ik altijd meer over het werken van de muren in de 1e 2 jaar dat je er woont. Valt dat ook nog onder het bouwbesluit?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #34
U herhaalt steeds uw vragen. We zijn nu 3 pagina's verder. Blijkbaar kunnen wij u hierop geen antwoord geven. Het lijkt mij het beste dat u naar en behangspeciaalzaak gaat, misschien kunnen die het u uitleggen.

U heeft 10 jaar garantie op gebreken die na de opleveren naar boven komen. Waarom zouden die niet op scheurvorming van toepassing zijn?

Er zijn tolerantiewaarden tav krimpscheuren die men hierin hanteert. De aannemer rekent dat vaak ruim, u als consument niet. Het is in zo'n geval raadzaam een compromis te sluiten. Komt u niet tot overeenstemming: BouwGarant moet hierin dan bemiddelen.
 

Gerlofjansen

  • #35
Glasvlies is harder als het opgedroogd is met lijm, voordat je het verwerkt is het zo te scheuren en is het kwetsbaarder, maar makkelijk te snijden.

Renovlies is steviger om mee te werken en is wel iets moeilijker te snijden.
Het resultaat is beiden mooi maar glasvlies moet je twee maal latexen.

url verwijderd, lees even de forumregels door. mod.
 

Stansfieldd

  • #36
Bedankt voor de info.

We krijgen 28 april de sleutel. Dus dan beginnen we eerst met het gladmaken en oneffenheden verwijderen van de muren. Wat voor soort producten zijn daar het beste voor? Muuropvullers, schuurapparten enz?? Iemand tips. Mag ook via PB.
 

Stansfieldd

  • #37
Afgelopen zaterdag ben ik druk bezig geweest de muren mooi glad te krijgen en oneffenheden weg te werken. Met een speciaal schuurpapier voor het behangklaar maken van muren ging dat super goed. De muren zijn nu echt top glad. Dus het gaat super mooi worden. Bedankt allemaal voor alle adviezen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #38
Zorg wel, dat je de muren goed stofvrij maakt voordat je er tegen gaat behangen.
Eventueel even voorstrijken, met een diepgrondeermiddel.
 

Stansfieldd

  • #39
Hoe maak je de muren stofvrij? We zijn er met een borsten overheen gegaan. MAar dat is nog niet helemaal stofvrij natuurlijk.

Zo'n diepgrondeermiddel is gewoon bij de bouwmarkt of speciaalzaak te halen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #40
U had deze vraag ook gesteld in een Pb. Het antwoord zal ik hier herhalen: stofvrij maken van geschuurde muren doet u eerst met een zachte stoffer en daarna met de stofzuiger.

Wrijven met vochtige doeken helpt niet, want de doek is zeer snel verzadigd met het schuurstof en dat wrijft u vervolgens gewoon over de muur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu