Gladde stalen (polynorm?) gronden en schilderen

Djeen

  • #1
Beste medeklussers,

Deze schitterende cremekleurige stalen (polynorm?) kozijnen wil ik graag schilderen. Ik heb ooit bedacht om ze (te laten) vervangen voor houten maar dat is een beetje teveel van het goede voor nu.
Na inlezen op het forum heb ik Allgrund besteld en aangebracht, het zijn gladde kozijnen dus het resultaat is netjes. Bij het bestellen heb ik niet verder gekeken dan mijn neus lang is, het is dus op basis van terpentine. Niks mis mee, het was goed aan te brengen en over het resultaat is prima.

Nu komt echter het aflakken; omdat het metaal is heb ik een metaallak besteld:

Sterke, kras- en stootvaste, zijdeglanzende, dekkende lakverf op basis van alkydhars voor binnen en buiten.

Nu las ik dat alkyd mogelijk vergeeld binnen? Omdat er een primer opzit, kan ik dan ook andere universele lak op waterbasis gebruiken? Het zijn voor de doorgewinterde schilder misschien basisvragen maar ik vraag het liever na dan over twee jaar het opnieuw te mogen doen.
Bedankt!

54870_IMG_4954_1.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Acrylverf kan gewoon over alkyd.
En voor het schilderen even schuren met schuurwol.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik ben ook met deze klus bezig in de garage. Als primer heb ik een metaalprimer gebruikt op alkydbasis. Deze afgelakt met een witte acryllak. Tussendoor matteren het gebruikelijke schoonmaken en ontvetten.

Zorg bij het werken met watergedragen verf wel dat de temperatuur van de omgeving en het te schilderen object niet te hoog is. Dan droogt de verf sneller dan u het kunt verwerken. Zet gerust de verwarming uit en een paar ramen open om de temperatuur flink te laten zakken. Geeft het mooiste resultaat waar u jarenlang tegenaan moet kijken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Zowel over terpentine - als watergedragen all-grund primer kunnen beide ook als ondergrond voor terpentine-en watergedragen aflak. Voor verwerking binnen is watergedragen all-grund prettiger vanwege de aromatische stoffen (stank).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu