Gira jaloezie schakelaar aansluiten

Carola103

  • #1
Dag klussers,

Ik heb een vraag over een schakelaar voor een rolluik (elektrisch). Ik heb op de Gira website een instructiefilm bekeken, maar hier werken ze met 1 fasedraad en 2 schakeldraden. De oude schakelaar (zie foto) heeft 2 fasedraden en 3 schakeldraden. Waarom dit is weet ik niet. Het huis is niet lang in ons bezit en ik vermoed dat het te maken heeft met het alarmsysteem (dat niet meer functioneert). Ik heb begrepen dat met het inschakelen van het alarm tegelijkertijd de rolluiken naar beneden gingen.

Ik heb foto's van de oude aansluiting én de nieuwe schakelaar. Kan iemand mij van advies voorzien waar, welke draden in moeten? Ik heb zelf iets geprobeerd, maar het rolluik krijg ik hierdoor niet aan de praat. De oude schakelaar werkt nog wel, maar i.v.m. een andere kleur en van draai naar schakelknop wil ik graag wisselen.

Schakelaar 2.jpg Schakelaar.jpg
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
We zien geen foto van de oude aansluiting...
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Carola103

  • #3
Excuus, zie bijgevoegd de foto van de huidige opstelling.

Schakelaar 3.jpg
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Zo te zien is er één bruine fase draad in het midden van de oude schakelaar. Deze op L van de nieuwe schakelaar plaatsen. Dan zijn er kennelijk twee setjes schakeldraden, zwart/zwart en bruin/zwart met blauwe huls. Eén van beide zal naar de motor lopen, dus deze op ab en auf van de nieuwe schakelaar plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
De middelste bruine draad op de oude schakelaar is de fase. Deze sluit je aan op "L" van de nieuwe schakelaar.

Ik vermoed dat de twee draden met adereindhuls erop de schakeldraden naar het rolluik zijn (bruin en zwart). Hiervan sluit je er één aan op "AB", de andere op "AUF". Eventueel deze 2 draden later wisselen als de richting verkeerd blijkt.

Dan zouden de resterende zwarte draden van het alarm afkomen. Dit functioneert niet meer zeg je, ben je van plan om dat ooit nog te herstellen? Anders zou ik deze draden gewoon afisoleren met lasklemmen en dus niet meer terug aansluiten.

Ik ben er sowieso geen fan van om dit (de sturing van het alarm) zomaar parallel aan te sluiten. Stel dat je het alarm een keer in of uit zou schakelen terwijl het rolluik ook handmatig wordt bediend, kan dit de motor beschadigen.
 

Carola103

  • #6
Ontzettend bedankt. Hij werkt. Ik heb de twee overige schakel draden nog niet aangesloten. Vooralsnog wil ik dat wel doen. Bij de overige rolluiken zal dit ook zo zijn en zolang ik nog geen keuze heb gemaakt over het alarm wil ik de mogelijkheid behouden. Waar zouden die draden in moeten denken jullie?

124E4F71-4F42-42E5-9385-B3FAA9ADE370.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Samen met de bruine en zwarte draad in de "AB" en "AUF" contacten, in dezelfde combinatie zoals ze eerst zaten.

Oftewel de draad met het meeste verf er aan (nu links op de foto) moet in "AUF" als ik het goed zie op de oude foto. :wink:

Ik vind dit persoonlijk geen acceptabele manier om zo'n sturing aan te sluiten. Iedere rolluikschakelaar wordt zo gemaakt dat het fysiek onmogelijk is om "op" en "neer" tegelijkertijd te bedienen, aangezien dit mogelijk de rolluikmotor sloopt. Door een tweede sturing parallel aan te sluiten omzeil je deze beveiliging. Ik vind eigenlijk dat daar dan nog relais tussen zouden moeten, maar ja die kun je in de inbouwdoos natuurlijk niet meer kwijt...

Ik neem aan dat je deze nieuwe schakelaar vast moet blijven houden tijdens bedienen? Of blijft die staan in een bepaalde stand? In het laatste geval zou ik dit echt te riskant vinden.
 

Carola103

  • #8
Ik moet inderdaad de knop ingedrukt houden. Ik heb de fase draad met verf in de auf gedaan en de twee andere fasen draden in de ab. Dat gaf een raar geluid en geen actie dus heb ik snel los gemaakt. Ik laat het wel even bij de eerste oplossing. Dan heb ik de nieuwe knop en een werkende rolluik. Dank.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Normaal pak je daarvoor een jaloussie schakelaar met of en wisselcontact per drukker of met een 2e verbreek per.drukker.
De bediening heeft dan voorrang op de automaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu