Gipsplaten plafond - minimale verloren ruimte?

David1979

  • #1
Hallo,

Wij wensen in keuken en living een vals plafond in gipsplaten aan te brengen op houten roostering. Op de 'traditionele' manier (latten van 95 x 22 met daarop latjes van 45 x 22 en daarop gipsplaat van 12,5) verlies je ongeveer 130 mm (95 + 22 + 12,5) ruimte.

Mijn vraag is of het mogelijk is om minder ruimte te verliezen (door bijvoorbeeld de latten van 95 te vervangen door latten van 60). Kunnen er zich problemen voordoen op het vlak van stevigheid, doorhangen?

Tweede vraagje: Zijn dergelijke latten ook standaard te krijgen of moeten we die laten zagen?

Groeten
David
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Standaard maten van ongeschaafd vuren vind je hier

Deze site is een Nederlandse, ik weet niet of de maten in België afwijken.

Maten van geschaafd hout kunnen variëren.
Het beste is even te kijken bij een houthandel of bouwmarkt.

Of zoeken met geschaafd vuren.

Voor wat betreft het plafond zelf: indien je zo min mogelijk ruimte wilt verliezen, dan zet je de eerste laag latten toch plat tegen het bestaande pladfond vast (in dat geval óók 45 x 22mm o.i.d.)? Of kan dat niet?
 

David1979

  • #3
Bedankt voor de info!

Ik had begrepen dat de minimale hoogte van 95 noodzakelijk was om voldoende stevigheid te garanderen en om doorbuiging te vermijden want het klopt toch de vooral de hoogte (en niet zozeer de breedte) van uw lat de krachten gaat opvangen?

Mijn vraag is of deze kan gereduceerd worden naar bv 60. Omdat we sowieso geen al te hoog plafond hebben. 60 is sowieso noodzakelijk aangezien een ijzeren profiel van 6 cm aanwezig is.

Groeten
David
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er niets van begrijp.

Doorbuiging is alleen sprake van indien je je plafond uitsluitend aan de muur bevestigt. Wanneer je de latten in een bestaand plafond schroeft, heb je daar geen last van, dan is het alleen afhankelijk van waar het oude plafond uit bestaat (bijv. beton, hout, gipsplaat, stro).

Waarom zou je het verlaagde plafond vrijhangend maken, indien je alleen voor het gezicht er een nieuwe laag onder aan wilt brengen? Of is het ook bedoeld i.v.m. geluidsisolatie?

Maak anders een tekening en/of fotos en plaats die hier op het forum.

Geef anders een duidelijker omschrijving wat er nu zit, en wat er moet gaan komen.
Jij kent de situatie op en top, wij moeten een voorstelling maken via de PC, en die heeft nog steeds geen helderziende vermogens!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu