Gipsmuur zagen

Robbie's

  • #1
Ik heb een gipsmuur van 4 x 2.5 meter die ik diagonaal door wil zagen. De muur is 7.8cm dik en met mijn circelzaag kan ik maximaal ongeveer 4.5cm diep zagen.

Hoe los ik dit het best op? Ik moet wel netjes recht zagen er komt later een afdeklat op. Ik heb ook een decoupeerzaag maar ik vrees dat deze scheef zal trekken.

Bvd voor jullie advies
Rob
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou er een lat op schroeven en er dan met een gipsblokkenzaag bij langs zagen.
 

Robbie's

  • #3
Bedankt Frank. Heb ik ook aan gedacht maar krijg ik dit een beetje netjes recht en vlak gezaagd? Misschien moet ik tijdelijk iets maken waardoor de gipszaag recht zit in een soort geleider of dikkere plank waar ik langs kan zagen. In ieder geval wel veel minder stof dan met de cirkelzaag :D. Ik denk dat ik het eens ga proberen op een stuk van die muur dat toch afgevoerd gaat worden. Misschien als ik een plan er op schroef van 5 cm dat het gaat lukken. Dus blad op die 5cm om recht te blijven zagen. Mee eens?

Groet, Rob
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Dan zou ik twee planken haaks op elkaar schroeven waarvan je er één tegen de muur schroeft. Dan kan je bijvoorbeeld twee planken van 12 cm breed nemen en dan heb je een echt goed geleidevlak.
 

Robbie's

  • #5
Hi Frank, bedankt. Ik begrijp nog niet wat je precies bedoelt. 1 plank vastschroeven is duidelijk maar als ik die tweede vastschroef dan kan ik toch die plank niet gebruiken om 2.5 meter door te zagen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6

Dwarsdoorsnede
Eén plank tegen de muur en één daar bovenop als geleider voor je zaag.
Je zal hem wel een keer moeten verplaatsen als je aan het einde van de plank bent.
 

De Bob

  • #7
Aan beide kanten van de muur een geleide plank zetten, en dan met niet al teveel kracht langs/over de geleiding zagen.

De zaag het werk laten doen ☺
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Indien de wand is opgebouwd uit verdiepingshoge panelen dan kom je twee draden transport wapening per element tegen, bij blokken niet.
Bijwerken van de zaagsnede gaat prima met een rasp.
 

Robbie's

  • #9
Bedankt allemaal. Het zijn gipsen blokken die op elkaar zijn gelijmd dus geen frames die ik door moet zagen. Het idee van Frank is nu duidelijk en ga ik uitproberen.

Het idee van Bob had ik ook in gedachte maar ik krijg die geleide planken aan beide kanten vrees ik nooit 100% op dezelfde plek aan beide kanten. Ik vrees ook dat je dan snel in het hout gaat zagen aan 1 kant. Ik probeer het idee van Frank :D

Mvg,
Rob
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Met een decoupeerzaag gaat het ook prima, die geeft voldoende diepte om in 1 keer door te zagen en ook weinig stof.
 

Robbie's

  • #11
Jan, bedankt. Ik ga in de komende dagen alle opties uitproberen. Decoupeer zaag heeft mijn voorkeur maar ben bang dat door de dikte muur, 8cm, de zaag vrij snel scheef trekt. De muur van 4 x 2.50 ga ik diagonaal doorzagen. Zie foto. In het midden staat nu een muur en onze overburen hebben die muur diagonaal (tot de helft en dan naar boven) doorgezaagd waardoor de gang veel groter lijkt. In ieder geval zal ik eerst grote stukken weg moeten halen voordat ik het laatste stuk weghaal. Anders wordt het gewicht te groot.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Een reciprozaag kan ook maar dan moet u wel handvast zijn.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Je kunt gemakkelijk aan twee kanten gelijk zagen, door aan beide zijden een lat vast te maken.
Zet eerst aan de ene kant de lat, en boor dan aan de boven en onderkant een gaatje recht door de muur op de lat.
Dan weet je precies waar aan de andere kant de lat moet komen.

Met een handzaag kun je dan gemakkelijk recht de muur doorzagen, zonder te veel in het hout te zagen.

Ik zou niet proberen, om het gehele stuk in 1 keer door te zagen, maar in delen.
Anders gaat de zaag te veel klemmen door het gewicht van de muur.
Ook zou ik een paar grote wiggen in de kopse kant van de zaagsneden zetten, zodat je gemakkelijker kunt zagen, zonder te hoeven wringen met de zaag.
 

Robbie's

  • #14
Bedankt Peter. Twee latten aan iedere kant wordt denk ik lastig omdat ik precies langs het bestaande hout van de trap schuin omhoog wil zagen. Nu kan ik die latten wel hoger plaatsen maar dan moet ik aan de onderkant van het hout gaan zagen en dat is misschien te lastig.

Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.
 

Robbie's

  • #15
Bij deze het resultaat. Het was een lange dag klussen (ook de laatste 5 banen laminaat opnieuw moeten leggen) maar ik ben zeer tevreden met het resultaat.

Ik heb de truc van Frank toegepast en dat werkte perfect.

Op de bovenkant van het afgezaagde gipsblok ga ik een vurenlat plaatsen en verven. Helaas nog nergens een lat van 8cm breed kunnen vinden dus dat wordt zelf zagen.

Nu nog iets verzinnen om het plafond netjes te herstellen. Gewoon een MDF lat tegen het plafond laat echt zien dat daar gipsblokken zaten. Ik overweeg ook de oppervlakte rechts van die rand aan te vullen met een brede MDF plank o.i.d. Iemand anders nog een idee? Zijn er bijvoorbeeld spuitbussen om het spuitwerk te herstellen?

Bvd.
Rob

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Keurig gedaan. Hou er rekening mee dat vanaf de tree die 1m boven de vloer is er een hek moet staan.

Het plafond kan je schilderen (helemaal). Ter plaatse van de voormalige muur met een roller of kwast dezelfde textuur nabootsen. Eventueel hoogteverschil eerst schuren of wegsmeren met stuc of muurvuller.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Of toch even zo'n spuitbus proberen.
 

Robbie's

  • #18
Bedankt voor jullie reactie. Ik denk dat ik eerst het kleine stukje (tweede foto, het kale stukje na het hout op het plafond) met een spuitbus probeer. Het zal een centimeter of 30 zijn. Als dat er goed uiziet doe ik de rest (het lange stuk daarvoor naast opening naar zolder) gewoon met een deklat, afkitten enz. Kan ik zo'n spuitbus bij de doehetzelf zaak kopen? Misschien er verschillende varianten met verschillende korrels?

In ieder geval bedankt voor het meedenken :D
 

Robbie's

  • #19
Op dit forum en op het Internet verschillende oplossingen gevonden. Denk dat het belangrijkste is dat ik eerst die 30cm glad opvul (zijkanten glad maken) met muurvuller en daarna spuitbus er over heen. Het liefst een spuitbus met verschillende opzetstukjes zodat ik ongeveer dezelfde korrel krijg. Eerst uitproberen op een stukje hout lijkt mij. Is zie een aantal meldingen dat je een spuitbus (dus op zijn kop) niet voor het plafond kunt gebruiken. Is dat correct of onzin?
 

Robbie's

  • #20
Goedenavond. Nog 1 korte vraag. Kan ik vuren latten op de schuine rand die ik in het gips heb gezaagd (dus schuin langs trap) lijmen met Polymax of beter schroeven? Mijn voorkeur is lijmen omdat ik dan de latten nog goed tegen elkaar kan schuiven.

Kan de combinatie hout lijmen op gips niet vinden bij Bison en Pattex, vandaar de vraag.

Bvd
😀
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu