Gipsblokkenwand geschikt voor vliering ?

Eye_in_the_Sky

  • #1
Hallo,

In verband met (chronisch) ruimtegebrek willen we een vliering maken. De uiteindelijke berekening en het bouwen wil ik door een vakman laten doen maar ik ben me nu nog aan het orienteren wat wel en wat niet mogelijk is. Ik ben zelf wel handig maar op een ander gebied (van oorsprong elektricien) en wil ook wel een gesprekspartner voor de vakman kunnen zijn. Hopelijk kunnen jullie me helpen.

Het gaat om de zolder. Tussen twee gipsblokkenwanden en twee kalkzandsteenwanden hebben we een ruimte van 2m60 bij 5m80. De hoogte is meer dan 4 meter in de nok.

Lijkt een prima ruimte voor een vliering met een vlizotrap. Doel van de vliering is opslaan van de gebruikelijke spullen, kerstversiering, kinderspeelgoed, koffers, etc. Geen waterbed :) In verband met de breedte van de vliering moet ik er wel op kunnen kruipen (lopen zal gezien mijn hoogte net niet gaan).

Nu dacht ik aan balken van 58 x 145 mm (volgens de balkenschuif) met een hart op hart afstand van 60 cm. Steunen voor de balken kunnen denk ik het beste door de wanden worden geboord. Op de balken komt dan iets van Triplex/OSB van 18mm dik.

Nu heb ik twee vragen:

1) Kan dit ? Is het mogelijk om de gipsblokken wanden als dragende muur voor de vliering te gebruiken ?

2) Ik neem aan dat ik niet zomaar gaten in de balken kan boren om elektrabuis door de voeren maar dat ik dan dikkere balken nodig heb ?

Voor de duidelijkheid heb ik een tekening bijgevoegd. Hopelijk is het te zien, het verkleinen doet de tekening geen goed. De lange wanden zijn 5m80 gipsblokken en de korte wanden 2m60 kalkzandsteen.

Bedankt !

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
1. E.e.a. hangt van de dikte van de gipsblokken af, bij een dikte van 10 cm zie ik geen problemen.

2. Als het niet teveel gaten zijn is het geen probleem een paar gaten in de balken te boren, boor dan wel in het midden van de balken en zoveel mogelijk dicht bij de muren.
Zijn het veel gaten dan een maat grotere balken gebruiken.
 

Eye_in_the_Sky

  • #3
Jan,

Bedankt voor je snelle antwoord.

1) inderdaad, dom, vergeten, beide gipsblokkenmuren zijn van 7cm dikte. Wordt dat wel een probleem ??

2) het idee is om door elke balk 1 buis te laten lopen om inbouwspots te kunnen monteren. Dat zou betekenen dat met uitzondering van de laatste twee drie balken er in elke balk een gat voor een electrabuis komt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als je nog plafondplaten gaat aanbrengen is het gebruikelijk, dat je eerst rachels aan de balken bevestigd en daarop de beplating. De elektrabuizen kunnen dan onder de balken tussen de rachels lopen.
 

Eye_in_the_Sky

  • #5
Ja, dat van de rachels was ik al bang voor. Ik had het idee om de gipsplaten gewoon op de onderkant van de balken te schroeven (grote klappen, snel klaar).

Maar gaan gipsblokken van 7cm wel een probleem worden ??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Hoh afstand van 60cm is te groot om gipsplaat aan te hangen, dat gaat doorbuigen. Normaal zet je rachels op 30cm hoh bij platen van 60cm breed. Gipsblokken weet ik niet maar wat zit er achter die binnenwanden. De dak construktie? Kun je daar niks mee?
 

Eye_in_the_Sky

  • #7
Sxnder schreef:
Gipsblokken weet ik niet maar wat zit er achter die binnenwanden. De dak construktie? Kun je daar niks mee?
Nee, daar zitten twee andere kamers.
Mijn huis (rijtjeshuis) heeft voor en achter een dwarskap. Van boven gezien is mijn dak een plus (hopelijk is dat duidelijk). De dakconstructie in het midden is te hoog om daar nog een vliering aan te kunnen hangen.

De andere kant van de gipsblokkenwand is wel te bereiken dus ik zou door en door kunnen boren en met draadeinden de balksteunen kunnen vastmaken. Mits de 7cm blokken het kunnen dragen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Dat zou ik toch even aan de vakman ter beoordeling overlaten.
 

Eye_in_the_Sky

  • #9
Klopt, klopt. Ik ga het ook niet helemaal zelf maken. De balken, vlieringvloer en vlizotrap laat ik zeker door een vakman doen. Aftimmeren aan de onderzijde en verlichting aanleggen doe ik zelf.

Maar ik vind het altijd wel fijn om beslagen ten ijs te komen. Het is moeilijk om een goed vakman te vinden, daarom vind ik het altijd wel prettig om me van te voren te verdiepen in de materie. Dan kan ik eventuele offertes ook beter beoordelen.

En mochten de muren totaal ongeschikt zijn om een vliering te dragen dan weet ik dat ook weer en kan ik iets anders gaan bedenken.

En trouwens, ik vind het ook leuk :) Verbouwen en klussen is toch een hobby van me, binnen de grenzen van mijn kunnen. Daarom kom ik ook graag op dit forum

Bedankt voor je antwoorden trouwens Sxnder !
 

BeeTeeWee

  • #10
Zeven centimeter cellenbeton (want daar hebben we het denk ik over) is net te dun om er een dragende constructie van te maken. De overspanning van 5,80 meter vraagt echter wel weer heul stevige balken...

Maar wat als je je probleem eens in tweeen knipt? Dan maak je op de helft van de muren van 5,80 meter (dus op 2,90 meter) een staander, desnoods nog op een slof onderaan. Die kun je omkleden met gipsplaat en meeschilderen met de muur. Op die staanders zet je een liggende draagbalk vast. Op dezelfde hoogte als die middelste draagbalk maak je op de korte kalkzandstenen wandjes een paar planken van 3 cm dik met houtdraadbouten vast in de muur. Balk-ankers eraan en balken aanbrengen. OSB plaat of multiplex erop, vlizotrap erin en klaar is je kerstballenkamer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Tussen twee gipsblokkenwanden en twee kalkzandsteenwanden hebben we een ruimte van 2m60 bij 5m80.

Nu dacht ik aan balken van 58 x 145 mm (volgens de balkenschuif)
Het lijkt me duidelijk dat aan de maat balken te zien de overspanning geen 5.80 m is.
 

Eye_in_the_Sky

  • #12
Klopt, de overspanning is 2m60. De balkenschuif kan een overspanning van 5m80 niet aan.
 

Eye_in_the_Sky

  • #13
BeeTeeWee schreef:
Zeven centimeter cellenbeton (want daar hebben we het denk ik over)
Nee, het zijn gipsblokken (GiBo) van 7cm dikte.
 

Eye_in_the_Sky

  • #14
Iedereen bedankt voor het advies.

Om dat dit een klus gaat worden die structureel toch wel goed moet zijn en mij boven de pet gaat heb ik besloten om een aannemer in de arm te nemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu