Gezamenlijke aarding oud appartementengebouw

Reishein

  • #1
In 2009 heb ik een appartement gekocht en gerenoveerd (o.a. complete nieuwe elektrische installatie) in een gebouw uit 1926 met in totaal 52 appartementen. De installateur constateerde dat er geen aarde het appartement in kwam. Bij navraag bleek dit overal zo te zijn. Ik weet niet van ALLE buren hoe zij het opgelost hebben (veel oude mensen met oude installaties "die het al jaren heel goed doen hoor mevrouw", dus veel glazige blikken bij het woord 'aarden'). Maar een - wat jonger - deel heeft het opgelost zoals wij: een aardedraad van de meterkast naar een kaalgekrabde cv-leiding. Het gebouw heeft blokverwarming (inderdaad, ook uit 1926 met van die prachtige oude radiatoren!) en in de 'machinekamer' in de kelder staat een cv-installatie-met-museumwaarde al 85 jaar z'n best te doen. Helaas weet niemand mij te vertellen of de twee enorme ketels die daar staan geaard zijn. Dit zijn 'nieuwe' - 25 jaar oud - dus ik mag toch aannemen....
Over de veiligheid van de oplossing maakte ik me niet zo'n zorgen. Tot ik pas nieuwe bovenburen kreeg die gingen renoveren en tegen hetzelfde probleem aanliepen en kennelijk een strengere installateur hebben. Hij zegt dat aarden op de cv echt niet meer mag. Ik heb me rot gezocht op internet naar een definitief antwoord en ook dit hele forum doorgeploegd (hopelijk niet met mijn neus gekeken). Maar ik vind alleen info over huizen, niet over oude appartementsgebouwen met dit probleem. Wie weet het antwoord? En wie biedt de oplossing? Laten zo als het is en professioneel laten checken of ketels inderdaad wel geaard zijn? Liever aanhaken op de bliksemafleider? Maar hoe dan, vanuit 52 verschillende appartementen? Het slaan van aardpennen voor (groepjes) appartementen is gezien de interne constructie van het pand ondoenlijk (simpel gezegd: niks zit recht boven elkaar). Bij voorbaat dank (ook voor uw geduld bij dit lange verhaal).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het aarden op vreemd geleidende delen is NOOIT toegestaan en is levensgevaarlijk.
Een CV installatie is geen aardvoorziening.

Aanpikken van een bliksemafleider lijkt me niet verstandig, en is ook niet toegestaan.

De enige juiste methode is een aardnet aan te leggen.
ergens op de begane grond sla je dan een aantal aardpennen met een voldoende lage weerstand.

deze worden allemaal gekoppeld op de begane grond en vanaf daar verdeeld naar de woningen om vervolgens op de bovenste etage ook weer allemaal te koppelen.
 

Kacheltje

  • #3
Als ik dit zo lees is dit een probleem die gezamenlijk aangepakt moet worden. Aangezien het een koop appartement is iets voor een VVE om gezamenlijk dit op te lossen.
Die moeten laten kijken wat er niet klopt en daar een gezamenlijke oplossing voor vinden.

Een oplossing voor enkel je eigen situatie is niet mogelijk.
 

Reishein

  • #4
Beste 'Kacheltje',

Kennelijk was mijn lange verhaal toch niet duidelijk genoeg. Natuurlijk ben ik niet alleen op zoek naar een oplossing voor mezelf, vandaar ook het onderwerp 'gezamenlijke aarding'. Ik probeer advies in te winnen waarmee de VvE vervolgens aan de slag kan. Uiteraard komt er t.z.t. een professional om de hoek kijken, maar ik kom graag beslagen ten ijs in de gesprekken.

Beste Headhunter,

Dank voor je heldere uitleg! Eén vraag nog als dat mag (ik ben een leek). Je creëert dus feitelijk een soort 'lus' op de begane grond van onderling verbonden aardpennen. Moet er dan vanaf die 'lus' een individuele 'draad' naar ieder individueel appartement? Of kan je, simpel gezegd, een aantal draden vanaf de ring verticaal omhoog leiden waar je onderweg steeds per verdieping een paar appartementen op aanhaakt (en dan die paar verticale 'draden' bovenin weer verbinden tot een lus)? Gezien de ingewikkelde indeling van ons gebouw zou die laatste oplossing aanzienlijk makkelijker te realiseren zijn. Alvast opnieuw veel dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je moet bij appartementen altijd een lus hebben.
Je kan bv een stijgleiding leggen aan de linkerkant van de galerij/etage en ook een aan de rechterkant.
Deze verbind je op elke etage met elkaar en vanaf die etage draad tak je steeds af naar de woning.

Liggen de meterkasten boven elkaar dan krijg je vaak een stijgleiding door alle kasten en vanaf die leiding tak je steeds af naar de meterkast.

Beneden en boven koppel je alles om te garanderen dat indien er 1 kant word onderbroken er toch aarde aanwezig blijft.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Het is inderdaad waar dat er een lus aanwezig moet zijn.
Bij de modernere appartementen complexen heeft elk appartement een eigen stijgkoker die voor derden niet toegankelijk is.
Maar als de appartementen wat ouder zijn hebben ze vaak per streng van appartementen boven elkaar een gezamenlijke stijg koker.
En dan is de lus verplicht.
 

Kacheltje

  • #7
@Reishein:

De info was zeker wel duidelijk tot mij gekomen.
Het laten invetariseren moet gebeuren door een installateur die zijn bevindingen aan de VVE rapporteerd. Je voorbeelden geven genoeg aanleiding om de VVE in beweging te brengen.

De genoemde "oplossingen" van anderen waren al ontkrachtigd door Headhunter. Daar valt niets aan toe te voegen.
 

Reishein

  • #8
Ik snap 'm! Dank voor alle snelle reacties en duidelijke uitleg. Het zal voor de firma die de opdracht krijgt nog een aardige klus worden: geen galerijen, geen verticaal doorlopende leidingkokers en andere handige zaken. Maar wat mot, dat mot. Over en uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu