Gesplitst waterleidingnet

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Hier in Kazachstan is het gebruik van water uit het drinkwaternet voor het besproeien van de tuin verboden. Dit vanwege de schaarste. Daarom komt er bij ons onder een nieuw te bouwen schuurtje een waterkelder met een capaciteit van ongeveer 15m3. Hierin komt in het voorjaar regenwater en in de zomer/herfst smeltwater dat via een irrigatiebeekje door het dorp stroomt. In de winter zou er eventueel afvoerwater uit ondermeer de douche en wasmachine in kunnen komen, maar daar zijn we nog niet uit. In principe willen we het water wat in de kelder komt namelijk wel zo schoon als mogelijk houden.

Omdat we nu toch het hele waterleidingnet in huis opnieuw aanleggen wil ik dat al vast gesplitst doen zodat we ook een aantal verbruikers in huis op de waterkelder kunnen aansluiten.

Dat de toiletten met dit water doorgespoeld kunnen worden lijkt met logisch, maar zijn er mensen met ervaringen voor het gebruik van een alternatief waterleidingnet voor andere grootverbruikers zoals de douche en wasmachine?
 

Fiesiekus

  • #2
De vraag is wat de temperatuur van het kelderwater is/wordt, dit i.v.m. legionella. Het zal niet zo'n vaart lopen, maar onder een douche heb je juist kans op besmetting via de luchtwegen.

Verder kan opgelost ijzer in het water, i.c.m. bepaalde ionen in je wasmiddel, leiden tot onoplosbare zouten en dus vlekken in je wasgoed.

Veder lijkt het me geen probleem.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Het water uit het irrigatiebeekje dat er 's zomers inkomt is niet warmer dan een graad of vijf. Dit is smeltwater van bergen een aantal kilometers verderop. De bodemtemperatuur zal onderin de kelder maximaal een graad of vijftien zijn. dus het water in de kelder komt niet op een temperatuur dat legionella zich kan ontwikkelen.

IJzer hebben we met ons huidige drinkwaternet ook al veel last van. Dat drinkwater komt uit een druipsteengrot en komt vervolgens via een aantal kilometers gietijzeren en stalen pijpen het huis binnen. Dat witte was verkleurt en de voegen tussen tegels na een jaartje douchen vies grauw zijn geworden zijn wij helaas aan gewend. De hardheid hebben we gelukkig met van die wasmachine poeders aardig onder controle.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Op zich een aardige site. Het geeft ondermeer handvaten over de zwaarte van de hydrofoor die je bij een bepaald aantal verbruikers moet kiezen. Maar het bevat weinig info over het gebruik van een alternatief water voor verschillende doeleinden. Het douchen wordt in het geheel niet besproken terwijl dat bij ons de grootste waterverbruiker is, gevolgd door het toilet en de wasmachine.

Daarom ben ik toch benieuwd of er mensen zijn die zelf een dubbel waterleiding net hebben of gebruikt hebben, bijvoorbeeld in het buitenland waar je het soms meer ziet.
 

Fiesiekus

  • #6
In Amerikaanse steden zie je het nogal eens; o.a. New York heeft zo'n systeem. Misschien moet je daar eens je licht opsteken via hun internet-sites?
 

Fiesiekus

  • #7
In Amerikaanse steden zie je het nogal eens; o.a. New York heeft zo'n systeem. Misschien moet je daar eens je licht opsteken via hun internet-sites?
 

Pigion

  • #8
Regenwater???
Ik ben er mee opgegroeid. We kregen pas in 1958 een aansluiting op de waterleiding. De was werd volledig met regenwater gedaan, lekker zacht.
Echter in jouw situatie heb je geen regenwater, doch opp. water. Dit water neemt natuurlijk iets van de omgeving mee. Hoeveel??? In Nigeria heb ik het 3 jaar moeten stellen met opgepompt water van 30 M. diepte. In de toevoerleiding naar de wasmachine was een filter opgenomen dat vuildeeltjes moest tegenhouden. Iedere maand werd dit filter vervangen. Toch werd de was ietsje minder wit dan in Nederland.
Voor douchen vond ik'"grond"-water geen probleem. Hoewel bacteriologisch ok, werd het voor consumptief gebruik, toch even gekookt.
Op Curacao hadden we ook een beperkt dubbel systeem, helaas niet meer in gebruik. In het 2e systeem werd water, meegevoerd door tankers, gepompt. Dat werd gebruikt voor toilet, dweilen en (koud) douchen. Ja, geisers en boilers hadden de Shell huizen niet.
Ter zijde.
Als het water hard is, moet je overgaan naar een vers-water-station. In Duitsland meer gebruikelijk.
In zo,n systeem wordt het CV water in een buffer opgeslagen en pas bij behoefte wordt het verse water verwarmd op een temp. van max. 60 C. Dan krijg je geen afzetting van kalk. Voor legionella hoef je niet bang te zijn omdat het verse water nergens lauw wordt opgeslagen.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu