Gesmolten PVC pijp

Status
Niet open voor verdere reacties.
Heb onlangs in mijn nieuwe huis de tegeltjes en stucmortel van mijn badkamer weggebikt en stuitte op de elektraleiding die loopt vanuit de MK onder de badkamer.
Tot mijn verbazing zag ik dat de PVC leiding op een bepaald gedeelte was weggesmolten. Duidelijk oververhitting. Heb toen buis en bekabeling vervangen maar vraag mij inmiddels toch af wat de oorzaak kan zijn geweest, vooral omdat alle 3 zijn gesmolten.

In de oude situatie liep in de linker buis een voorziening voor een boiler, midden was badkamer en 1e verdieping, en rechts wasmachine. Voor de duidelijkheid wasmachine en verlichting functioneerde nog gewoon en boilergroep was uitgeschakeld maar dat was naar mijn mening omdat er al jaren geen boiler meer aanwezig was en gebruik werd gemaakt van cv.

42246_IMG_2709_2.jpg

42246_IMG_2714_1.jpg


Op de bewuste plek loopt de pijp 'bloot' dwz er is een stukje van de binnenmuur weg en staat dus in open verbinding met de spouwmuur.
Grootste verhitting had plaatsgevonden in de wasmachinepijp maar ook in de andere 2 was de bekabeling gedeeltelijk versmolten met t PVC en onmogelijk eruit te krijgen
 
Mogelijke oorzaak is een defect of installatie fout in de groepenkast. Laat dit even nakijken want een dergelijke overbelasting van één of meer groepen zou normaal gesproken door de beveiligingen voorkomen moeten worden.
 
Niets overbelasting of problemen in de meterkast, deze buizen zijn duidelijk vanaf de buitenkant verschroeit.

Ik zie dit type beschadiging heel vaak in brandwoningen.
Mogelijk is hier een loodgieter grappig geweest met zijn brander, of dacht de gene die de leidingen ging leggen dat je ze eerst warm moest maken om ze te kunnen buigen omdat ze bv steeds uit de muur kwamen door de spanning op de buis.

Bedrading verbrand niet op 1 punt maar zal over de gehele lengte smelten en pas op het laatst kortsluiting veroorzaken.
Bij problemen in de meterkast(vals contact) zal de warmte vanaf de fout omhoog trekken langs het koper in 99% van de gevallen bereikt de oververhitting de buis ingang net om vervolgens daar kortsluiting te maken, iig ontstaat zo'n fout nooit midden in een buis.
 
Misschien kwamen de leidingen scheef uit de muur en zijn ze met een brander zacht gemaakt en daarna verbogen en in de muur gedrukt.
De brander heeft te dicht op de buis gezeten .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan