Gesmolten mantel fasedraad in meterkast

Jimmm92

  • #1
De fasedraad die vanuit de slimme meter de meterkast inkomt en aangesloten zit op de hoofdschakelaar van de groepenkast, heeft een gesmolten mantel.

Ik ben geen expert maar begrijp de meterkast redelijk. Mijn gedachte is dat de oorzaak in de aansluiting van de kabel heeft gezeten, en dus niet een probleem met te veel of te hoge stroom. Wat denken jullie?

Welke berekening ik ook maak, ik ben er zeker van dat er niet meer dan 40A door de groepenkast is gegaan. De hoofdschakelaar is 40A dus prima.
Alle stroom die door de installatie gaat, loopt via de draden tussen de hoofdschakelaar en de verdeelblokjes. Die draden zijn onbeschadigd, terwijl die dunner (6mm2) zijn dan de draad van de meter naar de hoofdschakelaar (10mm2?). Dat lijkt me een bevestiging dat ik niet te maken heb met hitte door teveel stroom.

A5308C05-DDE1-41B3-A8CB-ADCDF17608FB.jpeg

C54A9AD6-D295-4DC4-877B-7E3E5D1D1588.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat zal een slecht contact zijn geweest ja. Goed dat je het hebt opgemerkt voor de boel in de fik gaat.

Je hebt een elektricien met zegelrecht nodig om die draad te vervangen (ik zou een andere nemen als de vorige keer en meteen alle verbindingen in de kast controleren).
 
  • Like
Waarderingen: Jimmm92

Ijssel87

  • #3
Gewoon uit nieuwsgierigheid? Hoe kwam je hier achter? Puur geluk?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het zou kunnen dat er nog meer lengte draad in het meterbord verstopt zit.

Als dat zo is en er zit een bereikbare automaat van de netbeheerder waarmee je de installatie spanningsloos kunt maken, heb je de installateur met zegelrecht niet per sé nodig. De boel spanningsloos maken, kijken of je genoeg draad uit het meterbord kunt trekken, kijken of je een onbeschadigd uiteinde overhoudt nadat je de draad inkort en dan aansluiten op een nieuwe hoofdschakelaar.

Ik zou hier zelf ook altijd adereindhulzen gebruiken, ook al zullen de klemmen op de hoofdschakelaar waarschijnlijk wel geschikt zijn voor draad zonder adereindhuls.
 

Jimmm92

  • #5
@Vonken_trekker bedankt voor je reactie. Ja de draad moet vervangen worden door de netbeheerder. Heb toevallig nog een zelfde hoofdschakelaar liggen dus die gaat er ook uit.

@Ijssel87 inderdaad puur toeval. Normaal
Zit de afdekplaat er voor. Hoofdschakelaar is niet uitgeslagen ofzo.
Het gaat om een tweede meterkast, op een aparte meter. In mijn oorspronkelijke meterkast zit geen hoofdschakelaar en die hoort er tegenwoordig wel in. Die wilde ik er in gaan zetten en voordat ik begon maakte ik deze kast even open.
 

Jimmm92

  • #6
@XanderH bedankt voor je reactie. Adereindhulzen heb ik besteld! Zal morgen even kijken of de kabel inderdaad langer is, zou zomaar kunnen. Maar twijfel wel of het verstandig is om die kabel te gebruiken‍.
 

SvS1986

  • #7
Lijkt ook of de mantel te ver mee onder de klem zit
 
  • Like
Waarderingen: BigBert

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu