Gesloten geiser - lengte pijp buiten en reduceerring

Jopper

 • #1
Ik ben door dit forum (dank) tot de conclusie gekomen dat mijn open geiser niet 'menswaardig' :D in mijn appartement te handhaven was.
Dus heb ik nu een gesloten geiser geïnstalleerd. (om opmerkingen voor te zijn; goed onderhouden en ik laat het nog keuren voor de verzekering etc.)
Welnu, hij doet het uitstekend :!:, maar wat uitsteken betreft; hoever moet de afvoerpijp minimaal buiten de gevel uitsteken?

Ik wil namelijk om esthetische redenen de pijp wat inkorten als dat kan. (Ik dacht dat ik dit op dit forum al ergens gelezen had maar na een uur zoeken heb ik het nog niet teruggevonden :()
Maar daarmee hangt samen het verschijnsel van de reduceerring. Die zit er nu niet in, maar dat moet mogelijk wel. Ik kan van mijn type (275/10 EW) geen handleiding op internet vinden, maar de vergelijkbare MAG Turbo 19 moet er wel een hebben bij een pijp tot 3m horizontaal (nu al zonder inkorten het geval)
Kan iemand mij vertellen wat de reduceerring eisen zijn voor mijn type bij horizontale afvoer? (Exclusief de toestelbocht zitten er geen bochten in)
Bij voorbaat dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
In principe kan de pijp ingekort worden tot het punt waar hij de vorige keer heeft gezeten, dat is te zien aan de donkere kring op ongeveer 20 cm afstand van het einde.
Maar of dit zomaar mag kunt u beter even aan een installateur vragen die de situatie ter plaatste kan beoordelen want er zit een raam links en recht van de pijp, die zitten naar mijn mening te dicht bij de pijp.
Ik denk dat de pijp door het dak zal moeten wil het goedgekeurd worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #3
Zou kunnen maar alle woningen op de foto hebben die rookgas daar zitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Klopt, heb ik ook gezien maar kan niet schatten hoe ver die van het raam zitten.
Ze zitten zo te zien wel door de muur en op een andere plaats, moeilijk te zien zo.
 

Jopper

 • #5
Het gaat om een flat, bovenste verdieping, dus door het dak is geen optie. De pijpen bij de buren zitten vlak naast hun kleine raampje (Er mag eigenlijk niet door de muur geboord worden, men doet ook maar wat)
De genoemde donkere rand, zover hoeft voor mij ook niet :), ik wou hem maar inkorten tot de kleur overgang in het midden.
 

Screech

Specialist Verwarming
 • #6
Ik zou het risico niet nemen zo naast een raam, wat de buren dan ook doen......., of je moet graag rookgassen willen happen.Maar dat is mijn bescheiden mening.
In dit geval zou ik de pijp inkorten tot vlak voor de dakrand, en deze haaks omhoog brengen tot "boven" de dakrand.
Hoe dat zit met die restrictie, is mij onbekend
 

Jopper

 • #7
Dank voor je antwoord Screech! :)
Ik vind het alleen zo moeilijk te geloven dat als ik de buis inkort van 75cm nu (foto), naar 45cm, dat ik dan enig risico zou lopen dat er CO precies mn raampje in zou waaien en iets kwaads zou doen als ik een afwasteil vul of een paar minuten onder de douche sta. Het gaat om een geiser hè, geen cv. Hiervoor had ik jaren een open geiser, en ik leef nog steeds.
Maar als het een cv betrof zou ik je raad in ieder geval ter harte nemen!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #8
Volgens de regels hoort je uitmonding indien mogelijk gewoon boven je dak uit te komen.
 

Jopper

 • #9
Ik mag ook niet boren in het beton of de steen van de flat en dat zou toch wel moeten als ik een bocht omhoog maak, om de buis te ondersteunen. Hm, ik zou graag een advies van Obelix (en Screech) opvolgen maar dit zie ik niet zitten. :(
Ik zal de pijp dan maar helemaal niet inkorten, daar doe ik dan wel het beste aan.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #10
Denk in ieder geval aan goed onderhoud.
Als je geiser goed is afgesteld komt er nagenoeg geen CO vrij.
 

Tumkie

 • #11
In belgië zal deze rookgasafvoer (terecht) worden afgekeurd en de installatie zal worden stilgelegd ...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Hier ook hoor. :wink:
 

Jopper

 • #13
:D Welnu, dan is het zo dat als ze in onze flat op volgorde van ernst alles zouden afsluiten, ik dan als laatste aan de beurt zou zijn! :mrgreen:
Maar ik laat sowieso de gasleiding nog keuren door een bedrijf. Ben benieuwd wat die zeggen. :) Helaas pas na 2 of 6 januari weer open...
Ik laat het resultaat hier wel weten als de thread nog open is dan.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #14
In Nederland wordt deze installatie niet afgekeurd, toestel met gevel doorvoer is gewoon nog steeds toegestaan.

Omdat de afvoer alleen maar de eigen woning kan vullen met verbrandingsgassen is dat geen enkel probleem, dat mag gewoon :oops:

Er mag alleen geen enkele mogelijkheid zijn dat het in de luchttoevoer van de buren kan terecht komen zodat deze de verbrandingsgassen binnen in de woning krijgen.
Dat kan namelijk wel voor problemen zorgen als deze gaan klagen :!:
Dan is de luchtverdunings factor pas belang zoals in NEN norm beschreven staat.
Bij een geiser voldoet de luchtverduningsfactor al gauw aan de gestelde eisen, veel sneller dan met een CV toetel.

U kan de pijp dus inkorten tot deze net voorbij de dakgoot eindigd en dat het niet zo'n lange rare pijp is.
Zorg dat het toestel goed en veilig brand dan is er niets aan de hand.

Vr Gr en succes ermee
 

Jopper

 • #15
Aha! :P
Maar dan moet ik alleen nog weten of ik na inkorten niet écht een reduceerring nodig heb...
 

Kacheltje

 • #16
Of de rga voldoet kun je hier uitrekenen. Vanaf een foto kun je niet bepalen of het al dan niet voldoet.

Als je eigen rga naast een raam zit die open kan vraag ik me af om te gaan klagen over die van de buren een x aantal meters verder op. :mrgreen:
Houd er rekening mee als je de geiser gebruikt dat met het raampje open geen gezonde rookgassen binnen kunnen komen. Met een 6 kw afvoerloos geisertje rept men ook niet over de rookgassen binnen in huis en zoveel als dat zal er echt niet binnenkomen met deze oplossing.
 

Jopper

 • #17
Hm, volgens die berekening moet er 90 cm zitten tussen rga en raampje. De buren zitten gelukkig heel wat verder :)
En voor mezelf haal ik de norm door tijdens het douchen één van de twee raampjes dicht te doen...
Overigens kwam ik op het lumineuze :idea: idee de producent van mijn MAG turbo NL 275/10 ew te mailen of ze me de handleiding wilden sturen, en verhip! per kerende post kreeg ik de pdf. (hee, ik voel klantenbinding :)).
Welnu, het blijkt dat ik inderdaad een reduceerring nodig heb.
 

Jopper

 • #18
Mijn zelf aangelegde gas- en geiser-installatie is net goedgekeurd! :D
Dat geldt ook voor de pijp zoals hij nu is, maar ik mag hem niet inkorten volgens de installateur. Althans, als hij goedgekeurd wil blijven. Dat dan alleen ik er last van heb en de buren niet maakt daarbij niets uit.
De reduceerring vond hij overigens in mijn omstandigheid onzin.

Wat ook wel interessant is om te weten is dat, als ik de pijp iets naar beneden wil laten aflopen om te voorkomen dat er regenwater in blijft staan, de onderkant van de pijp bij de geiser niet hoger mag liggen dan de bovenkant van de pijp bij de uitmonding.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #19
Mooi dat het goed gekeurd is.

De pijp moet ca 1 a 1,5 cm afschot naar beneden hebben richting buiten, zodat er geen water in het teostel kan komen als het regend

De reduceerring bepaald het rendement van het toestel en af deze voldoende druk obver de stuw kan maken om in bedrijf te kunnen komen.

Niemand anders dan de fabrikant van het toestel geeft aan in de installatie voorschriften of en wanneer er een reduceerring gebruikt moet worden en wanneer niet.
Dus als het volgens de fabrikant nodig is zal deze toch echt geplaatst moeten zijn om de goede werking van het toestel te garanderen.

Vr Gr en succes ermee
 

Jopper

 • #20
Ja, vond ik ook, maar ja, hij werkt goed, en daar de pijp toch zowat 3m lang blijft is het dus ook op het randje van wel/niet nodig, dus het zal verder allemaal wel. ;)
Iedereen bedankt die heeft meegedacht nog! :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu