Gescheurde raveelbalk

Seba

  • #1
Beste Lezer,
Ik mijn recent aangeschafte jaren 30 woning hebben wij het plafond er uit gehaald en we hebben een gescheurde raveelbalk aangetroffen. Deze balk zit er om het later gemaakte trapgat mogelijk te maken en de doorgezaagde vloerbalken weer op te vangen. Onder de balk zit een trapkast (gemaakt van cellenbeton), het lijkt er op dat de balk een paar centimeter door is gezakt en nu door die kast wordt opgevangen.

Hier twee foto's en een tekening om hopelijk de huidige situatie duidelijk te maken:

foto.JPG
foto met uitleg.JPG
situatie.JPG


De ideale oplossing zal waarschijnlijk een nieuwe balk zijn, maar met de trapkast er onder, de muur van de trap er achter en een inbouwkast er bovenop maakt dit lastig.

De hamvraag is; hoe los ik dit op?
Mijn eerste idee was opdikken en stalen balkdragers/hoeken plaatsen waar ik er bij kan. Een ander, iets ingrijpender, idee was om staal onder en boven te plaatsen en met bouten door en door de balk te sandwichen. (Dan zou er een stukje vloer uit moeten)
opdikken.JPG
stempelen en staal.JPG

De bijvraag is; wel of niet de vloer weer op hoogte krikken?
Van de drie kreupelen balken zijn de buitenste 5-10mm verzakt, en de middelste 15-20mm. Ik zou hier stempels onder kunnen zetten en ze weer op hoogte kunnen draaien voordat de raveelbalk gerepareerd wordt. Maar mij werd hier tegen geadviseerd omdat het onbekend is waar er dan allemaal kracht op komt te staan en omdat de reparatie na het verwijderen van de stempels een klap krijgt en zou kunnen bezwijken. Gevoelsmatig lijkt het mij wel goed om het weer op te krikken en het zou ook fijn zijn als het plafond/vloer weer wat rechter is.



Ik hoor graag jullie advies of ervaringen!

Met vriendelijke groet,
Bas
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
doordat de balk is ingezaagd gaat deze scheuren, er had gebruik gemaakt moeten worden van raveeldragers want de balken die de ravelong moeten opvangen zijn zo ook verzwakt omdat er een hap is uitgehaald.
feitelijk gezien is de balk nu nog maar op de helft van zn oorspronkelijke sterkte, deze balken opklampen aan beide zeide's en dan een nieuwe raveelbalk plaatsen met raveelijzers
 
  • Like
Waarderingen: Seba

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die stalen leiding is dat verwarming of gas? Als het gas is zou ik deze vervangen.

Ik zou de balk wel omhoog willen drukken.
maar dat kan ook bijkomende schade geven boven afhankelijk van wat er op staat.



De scheur repareren met een stalen strop om de balk dan hoeft je er niet nog meer gaten in te maken.

Ik ga er vanuit dat er een raveelverbinding is gemaakt met een oplegging van ongeveer 20mm
Bij een halfhout verbinding is de ravelbalk inderdaad veel te veel verzwakt.
 
  • Like
Waarderingen: Seba

Seba

  • #4
Dankjewel voor je reactie. Die ijzeren leiding is al niet meer in gebruik. Ik heb deze ondertussen ook verwijderd om ruimte te maken.

De raveelbalk is helaas met een halfhout verbinding gemaakt en werkt dus in deze staat.

Bedoel je met een strop een u bout of meer iets met een stalen band met schroefgaten?
 

Seba

  • #5
* Misschien heb ik de situatie en termen verkeerd begrepen wbt halfhout verbinding. Ik heb nog even gekeken. De hoogte van de knokken is de halve balk hoogte. Ze gaan niet volledig de andere balk in, maar inderdaad iets van 20mm
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
een strop of u bout werkt het zelfde
Voor een houten balk werkt een platte strip echter beter dan een smalle ronde bout
de simpelste strop voor een houten balk bestaat uit zijn twee stukken stripstaal en twee stukken draadeind.

1685703889241.png
 
  • Like
Waarderingen: Seba

stefan9

  • #7
Je schrijft dat er ook een inbouwkast bovenop de vloer is gemaakt. Is die ook van cellenbeton?
Al met al lijkt het erop dat de vloer veel te zwaar belast wordt, en dat ga je waarschijnlijk ook niet oplossen met wat extra hoekijzers.
Staat er een muur onder de hele lengte van de raveelbalk? Je kunt dan overwegen om onder de balk een nieuwe balk te plaatsen en die dan links en rechts af te steunen op de vloer (die daar dan wel sterk genoeg voor moet zijn)
Afgaande op de foto's zou ik voor een degelijke oplossing gaan, ook al levert dat een boel onvoorzien werk op. Het lijkt me aan te bevelen om er ter plekke een deskundige naar te laten kijken.
 
  • Like
Waarderingen: Seba

Seba

  • #8
De inbouwkast heeft een achtermuur van cellen beton, maar deze loopt achter de raveelbalk door naar beneden, dit is ook de zijmuur naast de trap en wordt beneden gedragen. Verder is de kast boven wat spaanplaat, dus dat lijkt mij geen probleem.

Het idee is nu om en de balk te verstevigen met een strop, opdik hout en stalen hoeken, en inderdaad ook de muur onder de raveelbalk te gebruiken om de balk verdet op te vangen.

Dank voor alle reacties!
 

Seba

  • #9
herstel 2.JPG
herstel.JPG

Voor de nieuwsgierige of iemand die ook zo iets op moet lossen. Dit was mijn oplossing. De muur er onder is ook opgehoogd met een balk die 5mm onder de vloerbalken stopt, dus als de raveelbalk toch nog wat zakt kan die muur dragen. Nogmaals dank voor de tips hier!
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125 en stefan9

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Heb laatst een keer een instructiefilm gezien van een bekend merk schroeven en die hadden een eenvoudige oplossing door in zo'n gescheurde balk simpel wat speciale schroeven van hun te draaien waardoor de balk weer aan elkaar getrokken werd en de sterkte ook weer terug kreeg.
Hun advies was natuurlijk om deze schroeven al te gaan gebruiken voordat de balk scheurde maar volgens hun was reparatie na de tijd ook vrij eenvoudig uit te voeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu