Geschakelde wandcontactdozen

Status
Niet open voor verdere reacties.
We hebben een oud huis gekocht waar nu een één fase driegroepenkast in zit.
Geen aardlek.

We willen nu een drie fase 8 groepenkast met kookgroep plaatsen.
Omdat het elektra in zijn geheel moet worden aangepast (er worden voorzetwanden geplaatst en de sanitaire ruimtes worden verplaatst) wil ik een goede indeling maken van alle groepen en de verbruikers op die groep.

Nu wil ik één groep gebruiken om daar het sluipverbruik mee af te schakelen. Dus, als we naar bed gaan, met één schakelaar de meeste stopcontacten afschakelen. Gebruik ik een schakelaar die ik op de wcd aansluit, dan is de zwarte schakeldraad de beperkende factor. Deze is dunner dan de normale blauwe en bruine.

Is deze dunnere draad toereikend om 16 A te schakelen?
Is een betere optie om meteen in de groepenkast te schakelen en wat heb ik daar dan voor nodig? :denk:

Timo
 
Zwarte draad is er ook in 2,5 mm².

Wat ik begrijp uit je verhaal is dat je alle apparatuur met een stand-by stand op één groep wilt plaatsen en die kunt afschakelen.
Zorg er dan wel voor dat je ook een schakelaar toepast die min 16A aankan. Het meeste schakelmateriaal is maar geschikt tot 10A.

Wat je ook kan doen is het plaatsen van een relais in de groepenkast. Deze is dan te bedienen d.m.v. een schakelaar.

Overigens raad ik je wel aan om het werk in/aan of het vervangen van een groepenkast over te laten aan een installateur. Verder is het zo dat bij grote veranderingen aan de elektrainstallatie, en dat is in jouw geval wel aan de orde denk ik, de gehele installatie aan de huidige eisen moet gaan voldoen. Ook daar zou ik je willen adviseren om dat in overleg te doen met een installateur. Bespreek samen met hem welke werkzaamheden je zelf kan doen, en welke hij doet.

Succes!
 
Hoi Toon,

Bedankt voor je antwoord.

Ik ben niet helemaal een leek met elektra en weet wat de grenzen van mijn kunnen zijn. De kast wordt voorbedraad aangeleverd en het aansluiten laat ik de instalateur doen. Die kan dan tevens de installatie controleren. Het buizen leggen en draden trekken kan ik wel zelf doen. Ook het indelen van de groepen zie ik niet als een probleem.

Waar ik nog wel naar op zoek ben, zijn tips om slim met schakelingen en groepen indelingen om te gaan.

De anti-stand-by schakeling is daar één van.
Ik zie er bijvoorbeeld ook geen been in om van 8 naar 12 groepen of meer te gaan. Graag zou ik de voor- en nadelen van bepaalde installaties willen weten. Heeft het zin om een groep te reserveren voor in de toekomst te plaatsen zonnepanelen? Dat soort dingen...

Timo
 
Als je het inderdaad zover gaat doorvoeren dat je met 1 schakelaar een groep kan uitdoen, zou ik daarvoor een electronische schakeling voor gebruiken. Bv op basis van X10 (merknaam bijv (merken verwijderd, mod) we trekken niemand voor). Daarmee kun je bv een dinrail schakelaar (laten) plaatsen in je groepenkast en deze schakelen dmv (eventueel draadloze) schakelaars.

Doe je dit niet dan moet je er even rekening mee houden dat de schakeldraad die (wellicht naar meerdere plaatsen in de woning??) gaat, alleen maar in een buis mee mag waar dezelfde groep in zit.

Ik vind het idee wel heel mooi maar ik vraag me af of het in de praktijk te brengen is...
Ik denk dat die stopcontacten de ene keer een sluipverbruiker hebben als 'klant' maar de andere keer (paar jaar later) weer niet. Misschien is het niet onverstandig om in dat geval alle wcd's van een extra draad te voorzien (de niet gebruikte natuurlijk afdoppen). Dan kun je de keuze later nog makkelijk wijzigen.

Gr. Richard.
 
Houd er ook rekening mee, dat niet alle apparatuur zich laat afschakelen zonder gevolgen.

Hoewel ik een moderne videorecorder heb, is ie de tijd kwijt, zodra de spanning er een half uur af is. Mijn wekkerradio gaat stroom uit de batterij vreten en na een paar nachten is de batterij leeg. De hifi gaat lekker allemaal kleurtjes staan knipperen als de spanning er af is geweest. De dect telefoon doet het helemaal niet zonder spanning, dus 's nachts ben je niet bereikbaar.

Je moet dus eigenlijk een dubbel systeem bouwen, met naast elkaar zowel geschakelde als ongeschakelde groepen. En dát mag dan weer niet door één buis...
 
Nog een handige tip

Gebruik timer schakelaars voor de TV's ed. in de slaapkamers.
Willen ze/je TV kijken dan geef je een slinger aan dat ding (ik heb er 1 tot 2 uur ) en je kunt 2 uur TV kijken, wil je langer kijken dan kun je hem gewoon verlengen, val je in slaap dan gaat de TV ook uit, zodat je niet 's nacht wakker wordt van dat gehijg en gekreun van al die sexlijn reclames.

suc6

Gerrit Bakker
 
Nu heb ik één kookgroep gepland. Maar in de toekomst wil ik ook kracht in de garage voor wat laswerk. Ik neem aan dat er dus een tweede kookgroep bijgeplaatst moet worden.

Trekt de gewone installatie dat allemaal, of moet ik naar een hoger ampérage?
 
Appeltje schreef:
Ik vind het idee wel heel mooi maar ik vraag me af of het in de praktijk te brengen is...
Ik denk dat die stopcontacten de ene keer een sluipverbruiker hebben als 'klant' maar de andere keer (paar jaar later) weer niet. Misschien is het niet onverstandig om in dat geval alle wcd's van een extra draad te voorzien (de niet gebruikte natuurlijk afdoppen). Dan kun je de keuze later nog makkelijk wijzigen..
Enige consequentie is wel vereist. Alle wcd in de huiskamer (daar zit namelijk het meeste sluipverbruik) en enkele in de keuken worden duidelijk gemerkt als de geschakelde wcd. Een extra leiding erheen is geen probleem; ik kan er vanaf de wand en de vloer eenvoudig bij.

Ik speel nog even met de gedachte om deze wcd dubbel te schakelen. Het is weliswaar gemakkelijk om alles in één keer uit te zetten, maar dat betekent ook dat alles in één keer aan is, zodra er één gebruiker wordt ingeschakeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan