Geschakelde stopcontacten zonder schakelaar

Elrosso

  • #1
Ik heb een huis gekocht waar in de woonkamer 6 dubbele wandcontactdozen zitten. Alle rechter contacten werken niet, zijn volgens mij geschakeld (met zwarte draad). De linker contacten geven gewoon stroom (met bruine draad).

Wanneer ik het goed heb gezien komt de zwarte schakeldraad van de 6 contacten uit in de meterkast. Maar dit is alleen een draad, niets op aan gesloten.

Ik heb geen idee hoe ik de geschakelde contacten werkbaar moet krijgen. Hoe deze gevoed worden bijvoorbeeld. Hoe kan ik dit het beste nagaan (naast het vragen aan de verkoper)?

Dank voor de hulp.
 

robdeb

  • #2
Begin eens met het uploaden van een paar foto’s: binnenkant van de inbouwdozen en wat je bedoelt met de niet aangesloten zwarte schakeldraad in de groepenkast. Dan kunnen we makkelijker meedenken!
 

Bridgewood

  • #3
De vraag is ook, wil je deze contacten geschakeld houden voor bijvoorbeeld verlichting?

Als je ze als "normale" contacten wil gaan gebruiken dan zou ik overal de zwarte schakeldraden verwijderen en de wcd ernaast gebruiken om de boel "door te lussen"
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Vraag is inderdaad wat je er mee wilt doen.
Wil je daar lampjes mee schakelen om automatisch zodra het donker wordt of op een bepaalde tijd wat schemerlampjes aan te zetten dan simpel een actor of schakelklok er tussen en klaar.
Hou er dan wel rekening mee dat er altijd iemand is die zo'n stopcontact even gaat gebruiken voor een stofzuiger oid. en dat je actor dat vrijwel zeker niet zal overleven.
 

Elrosso

  • #5
IMG_20220807_222556.jpg
de rechter is geschakeld met een zwarte draad. Ik zou deze zwarte kunnen vervangen voor een bruine uiteraard. Maar ik heb geen idee hoe ik de geschakelde contacten werkbaar kan maken voor bijvoorbeeld lichten. Ik vermoed dus dat de zwarte draad links op de andere foto uit de grond in de meterkast de schakeldraad is. Maar wat hierop aan te sluiten? IMG_20220807_222703.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Die zwarte draad in de meterkast lijkt me eerder een trekdraad, kijk ik naar de dikte van de buis dan verwacht ik dat deze voor een elektrische kookplaat oid is.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Bij het rechter stopcontact zie ik ook een rode draad.
Ik denk dat je het stopcontact er uit moet halen om te kijken wat er precies is aangesloten.


De zwarte draad in de meterkast heeft er waarschijnlijk niets mee te maken.
 

robdeb

  • #8
Zoals hierboven al gesteld wordt: zonder de basiselementen uit de doos te halen is nog steeds niet goed te zien hoe ze bedraad zijn. Ik denk in de rechter doos gewoon een blauwe, geel-groene en bruine draad te zien - en dus geen zwarte schakeldraad. Zoals Gerrit B ook al stelde: een zwarte schakeldraad van 1,5mm2 als fasedraad op een wcd gebruiken is niet de bedoeling (en mocht de wcd echt geschakeld zijn, dan is de schakelaar mogelijk ook niet berekend op het schakelen van 16a).

Ik zou de 1) betreffende groep even afschakelen, 2) elementen uit de dozen schroeven, 3) controleren of de linker wcd met blauw, geel-groen, en een bruin vd-draad doorgelust is naar de rechter wcd.

Mocht dat laatste niet het geval zijn, dan kun je de draden in de loze openingen van de steekklemmen in de linker wcd plaatsen en vervolgens in de steekklemmen bij de rechter wcd duwen. Wel even op de juiste lengte aanstrippen (staat achter op de gira elementen, waarschijnlijk 13mm).
 

Elrosso

  • #9
Ik kan nu even niet de wcd's eruit halen, er wordt gestukt. Maar ik heb ze vorige week bekeken en de linker is aangesloten op een bruine draad en de rechter met zwart. Zodra de stukadoor klaar is zal ik de wcd eruit halen en weer een foto plaatsen.

@robdeb, het is niet de vraag hoe ik ze actief kan maken voor elektra, ik wil weten wat ik er mee kan doen en hoe te activeren. Ik begrijp de loop van de zwarte draden niet. Geen enkele lichtknop of dimmer werkt erop. ik wil weten waarom dit in een woonkamer is aangelegd, welke bedoeling het heeft.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Nee de vraag is hoe jij die wcd's wilt gaan gebruiken. Moeten ze allen voor algemeen gebruik worden, dan de zwarte draden afdoppen en de wcd's allemaal aansluiten met de bruine draad vanaf de naastgelegen wcd.

Enkel als je per se de betreffende wcd's wilt kunnen schakelen, moet je verder onderzoeken waar die zwarte draden heen lopen. Daarvoor moet je dan wel de wcd's kunnen openen zodat je kunt gaan meten.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

robdeb

  • #11
De vraag wat je ermee kunt lijkt me snel te beantwoorden: nu dus helemaal niets en mogelijk ook een suboptimale installatie, dus doorlussen vanaf de linker wcd is de veiligste en nuttigste optie. Offtopic: vóór het stucen kun je beter de elementen verwijderen, draden in individuele lasklemmen doen en dekseltjes op de dozen plaatsen. Nu ben je straks aan het bikken.
 

Sander 1972

  • #12
Waarom haal je de elementen er niet uit voor het stucen? Dat is vragen om een lelijke muur.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Ja dat wordt ellende als ze er straks alsnog uit moeten. Binnenwerken snel eruit halen, draden aftoppen met lasklemmen en dan stucdeksels op de dozen plaatsen.
 

Elrosso

  • #14
ik heb ze door gelust en zijn u elektra punten. Mocht ik iemand spreken die meer weet van geschakelde wcd's dan kijk ik wel wat ik er mee ga en kan doen. De zwarte draden heb ik laten zitten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Wat verwacht je dat iemand anders er meer van weet?

De contactdozen zullen zijn bedoeld om staande lampen / schemerlampen mee te schakelen. Maar dat werkt natuurlijk niet, als er geen schakelaar (meer) is. Mocht je dat willen herstellen dan moet je het andere einde van de zwarte draad vinden. Van daaruit kun je dan verder kijken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Ik weet dat een oud-collega van mij dit destijds ook zo in zijn woning had aangesloten. Schakeling via een wandschakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Ik ken daarvan ook meerdere voorbeelden, zeldzaam is het niet.

Maarja dan moet er dus iets zijn om dit mee te schakelen, of je moet dat opnieuw realiseren.

Kan zijn dat alleen de schakelaar is vervallen, misschien is er een dubbele schakelaar vervangen door een enkele en zit hier een losse draad achter. Misschien is het in de centraaldoos wel niet meer aangesloten. Misschien loopt de zwarte draad tot in de groepenkast en heeft hier een domoticacomponent gezeten. Wie zal het zeggen. Één zekerheid is dat die loze leiding met zwarte trekdraad er in ieder geval niets mee te maken heeft.
 

Elrosso

  • #18
Dank allen voor de hulp
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu