Geschakeld stopcontact met vlotter

Alfalfa

  • #1
Voor de vijverpomp ben ik in het tuinhuis een extra stopcontact aan het aanleggen. Hiervoor wil ik een inbouwdoos (hollewand) gebruiken icm multiplex ombouw om het eea netjes weg te werken.

Om te voorkomen dat de vijver leeggepompt bij een probleem wil ik een vlotterschakelaar aansluiten om de pomp uit te schakelen bij een te laag waterniveau. De vlotters zijn over het algemeen voorzien van een tussenstekker.

Nu voreg ik me af, mag ik de vlotter ook gebruiken als schakelaar om een geschakeld stopcontact te maken? Dus de fase aan de vlotter aansluiten en de schakeldraad van de vlotter naar het stopcontact?

* De vlotter is geschikt voor 10A.
* Aansluitingen uiteraard via lasdoos met de juiste materialen (kroonsteen / lasklemmen en andereindhulzen)
* Ik snap dat ik op deze manier de vlotter niet eenvoudig los kan maken bij een storing oid.
 

CV__

  • #2
Net > werkschakelaar > vlotter > pomp. Met die laatste twee gewoon vast met elkaar verbonden in IP66 lasdoosjes bijvoorbeeld.
 

Alfalfa

  • #3
Is het verplicht een werkschakelaar te plaatsen? Ik snap het nut en dat het misschien niet betrouwbaar is de spanning met de vlotter te regelen bij werkzaamheden maar dan zou ik toch de groep uitschakelen.

Ik wil de stekker niet van de pomp afknippen, zodat ik die altijd nog op een ander stopcontact (zonder vlotter) kan zetten voor bijvoorbeeld het (gedeeltelijk) leegpompen van de vijver. Dus misschien is het dan handiger om gewoon een normaal stopcontact te maken en dan met een tussenstekker te werken. Alleen wat minder mooi / praktisch omdat die dan verder uitsteekt.

Nog een semi-gerelateerde vraag, moeten geschakelde stopcontacten gemarkeerd worden? In de keuken is dit niet gebeurd bij de spotjes bijvoorbeeld. Maar aangezien de stroom beperkt wordt door de schakelaar lijkt me dat dit wel zou moeten?
 

CV__

  • #4
De stroom wordt niet beperkt door de schakelaar... de schakelaar gaat kaduuk als er een te grote stroom gaat lopen..

Tenzij de schakelaar een eigen zekering heeft.

Geschakelde stopcontacten zou ik wel markeren. Is toch een rariteit.

Of andere kleur zelfs
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Waarom ben je bang dat de vijver leeggepompt wordt?
 

Alfalfa

  • #6
Wij hebben een beekloop gemaakt, deze ligt wat hoger en loopt weer terug over in de vijver. De pomp voert het water van de vijver naar het begin van de beekloop.
Ik ben bang dat er ooit iets mis kan gaan met die beek waardoor het water niet terug in de vijver komt maar hij ergens anders overstroomd en het water de tuin in loopt en de vijver dus leeg gepompt wordt.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan een ongelukkig terecht gekomen voetbal van buurtkinderen of een keer tijdens zeer harde wind dat er iets in of op terecht komt.

Ik had al eerder een topic gepost mbt het maken van een overloop maar dit was inderdaad niet handig te realiseren dus ik wil nu een vlotter gebruiken, dat lijkt me de meest eenvoudige oplossing maar ik wil het het liefst wel netjes wegwerken in het tuinhuisje.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je kan ook de pomp iets hoger in de vijver neerzetten. Het is zo'n zeldzaamheid wat je noemt, dat je dat risico wel kan nemen.

Je kan onder de beekloop (uit 't zicht) ook vijverfolie leggen wat afwatert op de vijver.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu