Belasting geschakelde stopcontacten

DesertWind

  • #1
Hallo,

ik wil in mijn nieuwe woning de stopcontacten van de TV, dvd en digitale tv schakelen met 1 schakelaar.

dat was ik op deze manier van plan:
de 3 stopcontacten aan elkaar doorgelusd, met vanuit de cd een schakel en een nuldraad. Maar aangezien de schakeldraad maar 1,5mm2 is, ga ik er vanuit dat de maximale belasting lager is dan bij 2 2,5mm2 draden.

of kan ik beter schakelen op de fasedraad en deze markeren met bijv zwarte tape dat dit een geschakelde fasedraad is (of lijkt dit teveel op beunwerk? ;) )

alvast bedankt
Marijn
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Aangezien de meeste standaard schakelaars max 10A schakelen volstaat 1,5 mm2. Overigens bestaat 2,5mm2 zwart ook, is alleen wat minder algemeen verkrijgbaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat is dan 2x schakelen en die schakelaar is defect, de voedingen in die apparaten hebben een bizarre inschakelstroom die de contacten direct beschadigt.
 

DesertWind

  • #4
Wat is dan een betere schakeling?
schakelrelais of zo er tussen?

in mijn huidige huurwoning heb ik een stekkerschakelaar op een stekkerdoos zitten, en die doet het al 2 jaar zo, of is dat ook meer geluk dan wijsheid :roll:

edit: het is bedoelt om stroom te sparen, maar als ik om de maand een schakelaar moet vervangen is dat duurder natuurlijk :roll:
 

Appeltje

  • #5
Als je de apparatuur allemaal netjes eerst uit doet en in standby terug aan laat gaan zal er weinig aan de hand zijn denk ik.
Er zijn overigens ook veel speciale apparaten in de handel die dit gewoon voor je doen op basis van je afstandbediening.

Gr. Richard.
 

DesertWind

  • #6
Appeltje: met een aparte afstandsbediening? of op je ab van bijvoorbeeld je tv?
voor dat laatste ben ik wel te porren. Maar nóg een afstandsbediening zie ik niet zitten, die raak ik altijd zo snel kwijt :lol:

maar ik zal in ieder geval eens wat meer gaan zoeken op aparte kastjes of zo

Marijn
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu