Gereedschapsbord maken

Hebeentuin

 • #1
Beste lezer,

Het is geen meubelstuk maar wel een mooie projectje voor mij. Ik heb zoveel vragen :D

Na het bekijken van diverse YouTube filmpjes over werkplaatsinrichting en ook gereedschapsborden heb ik een paar vragen.

--> Rechte gleuven (heeft dit ook een naam?) met MDF


--> French cleat met underlayment


Is er bouwtechnisch een voordeel voor een van de twee methoden? Persoonlijk vind ik de French cleat met underlayment mooier en om een of andere reden spreekt me dit meer aan. Mijn gevoel zegt mij dat dit een strakkere verbinding word.

Ik heb een eenvoudige handcirkelzaag die wel in verstek kan maar ik heb geen geleider, en dat kan denk ik ook niet. Is het überhaupt mogelijk met een handcirkelzaag de lengte van een lat in verstek te zagen voor het French Cleat verbinding? Er is vast een handigheidje voor om dit te verwezenlijken. Klemmen van de lat en ondersteunen van de zaag. Ik ben opzoek naar zo'n oplossing.

Ik heb hier nog behoorlijk wat schrootjes liggen van rond de 3 meter lengte. Dat is denk ik hardhout, maar naar mijn idee net wat smalletjes. Als ik het met dit hout kan doen dan kost het me geen drol (de donkere kleur is dan wel weer minder mooi). Hoe schatten jullie dat in? het is 16 mm dik en 65 mm breed.

Als ik het met een grote underlayment plaat doe is het in verstek zagen al niet echt meer een probleem geloof ik.

zoals altijd, bedankt voor de adviezen!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  16mm is eigenlijk wat krap, 18 is aan te raden. Maar als het hardhout is, en je werkt netjes, moet het wel werken. Uit 65mm breedte kan je twee cleats halen door in het midden op 45° door te zagen.

  Dat kan met een handcirkelzaag. Je moet hiervoor een soort mal maken. Hieronder een schets hoe ik dit wel eens gedaan heb. Ik heb wel een geleider, maar mijn cirkelzaag kan niet onder een hoek daarlangs zagen. Waar schroot bij staat, is je werkstuk. De rest is hulpmiddel. Als je het niet snapt geef het maar aan. Zet het werkstuk vast, want anders schiet deze door het zagen weg.

  Eerst even testen/meten of je wel in het midden van de schroot zaagt. Daarna kan je de sponning en groef er recht afzagen. Voordeel van deze volgorde is dat je dan de twee helften exact op dezelfde maat maakt en dat de moeilijkste zaagsnede eerst gebeurt, als de plank nog het breedst is.

  Dit soort handelingen zijn op een zaagtafel veel makkelijker. Je kan ook van je cirkelzaagmachine een zaagtafel maken door deze omgekeerd in een blad vast te zetten. Op YT zijn daar ook voorbeelden van te vinden. Let daarbij goed op de veiligheid.

  IMG_20201204_103905.jpg
   

  De Haan

  Specialist Planten en Tuinen
  • #3
  French cleat = haaklat
   

  132184

  • #4
  Dat eerste systeem kende ik nog niet, French cleat gebruik ik zelf. voordeel is dat zelfs al zaag je de hoek niet perfect, ding blijft toch recht hangen.

  zou ook gaan voor 18mm, dat gebruik ik ook, alles MDF, zowel de dragers op de muur als de cleats per ophangstukje.

  Dat eerste systeem is opzich bijna identiek maar mezelf kennende, ga ik nooit die gleufbreedte perfect kunnen houden.

  Ik heb destijds de latten rechstreeks op een muur geschroefd, doe ik nooit meer, bijna niet pas te krijgen tov mekaar, handiger eerst vertikale dwarslatten en dan pas de horizontale op de vertikale schroeven.
   

  Hebeentuin

  • #5
  dankje voor de tekening en het meedenken. Ik begrijp de bedoeling.

  Ik heb schrootjes zonder gleuven. Misschien dat het dan geen schrootje heet. Zat hier in rijtjes tegen het plafond dus vandaar de naam. Maar dat blijven dus smalle latjes en maakt het wat lastiger.

  Ik heb inmiddels een lange lat schuin kunnen afzagen maar is net niet strak geworden. De lat had ik geklemd op uiteinden van lades. ging op zich niet eens zo slecht, maar niet perfect. Ik denk nog na over andere opties. Ik merk dat het ook een kwestie is van creatief leren denken in een onbekende context. begint inmiddels een beetje te komen.

  Ik had ook bedacht dat de bouwmarkt het misshcien wel gewoon wil zagen. Dan zou ik toch een underlayment plaat moeten kopen, Als zij dan een zooi van die latten zagen met een schuine rand dan ben ik er ook.

  Ondertussen heb ik al heel wat opties voor het maken van geleiders gevonden. Deze twee spreken mij wel aan: Tot nu toe heb ik niet een track gevonden waar je schuin mee kan zagen, ik weet ook niet of dat kan. Weten jullie dat?

  Mijn gedachte is werken met multiplex van 9 mm. lijkt me prima

  aanvulling: Deze lijkt ook handig, omdat je kunt klemmen. Alhoewel ik niet weet hoe groot probleem het schuiven zal zijn. het gaat wel steeds meer tijd kosten om even een plaat te zagen als je al die handelingen moet uitvoeren.
  en handig dat ik de Nederlandse naam van de haaklat nu weet, dankje.
   
  Laatst bewerkt:

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Met een goede invalzaag kan je gewoon langs de geleider zagen. De zaag kantelt dan van de geleider af (kantelpunt onderkant geleider). Met een zelfbouwgeleider is het uiteraard ook altijd mogelijk.

  9mm voor de geleider is prima. Kan ook wel van 6mm, dan hou je meer zaagdiepte over (mocht dat ooit een probleem zijn).
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  5
  Gerelateerde onderwerpen
  Gereedschapsbord maken

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu