Gereedschap Laminaat en watervast? + watervast afdichten

Hvdk

  • #1
Binnenkort laminaat leggen. Mijn vraag welke gereedschap kan ik het beste gebruiken om het laminaat te verspanen?

Is een multitool een goed idee?
Heb er nog nooit mee gewerkt, maar leek mij mooie zaagsnedes geven en gemakkelijk in hoekjes ed. Decoupeerzaag kan soms nogal grof gaan. Ook wil ik zo min mogelijk plakplintjes gebruiken, omdat dit niet mijn smaak is. Wil voor het grootste deel kitten. Ook omdat ik watervast laminaat heb. De kanten moeten volgens de fabrikant gekit worden om het laminaat watervast te laten. Heb wel een laminaatsnijder/-mes in werking gezien, maar ik vond de geknipte rand erg brokkelig

Wat de watervaste afwerking betreft.
Laminaatfabrikant heeft hiervoor een "speciale" kit, maar volgens mij is het een siliconenkit en en erg prijzig.
Er bestaat ook: ACRYL CLEAR WT van den Braven voor vloeren. Deze is ongeveer 4x zo goedkoop.Moet nogal wat metertjes kitten
Welke kit is hiervoor geschikt?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Heb je wel eens geprobeerd om met een multitool recht te zagen over een langere lengte? Dat gaat niet, bovendien is een multitool te langzaam en zullen de zaagjes snel bot zijn. Een decoupeer zaag met het juiste zaagje werkt veel makkelijker. Kleine cirkelzaag kan ook voor de rechte stukken.

Ook moet je je realiseren dat het heel veel werk is om de voeg tussen muur en vloer overal exact gelijk te houden. Dat is wel nodig als je alles wil afkitten. Ook is een kitvoeg van een 8mm nou ook niet echt fraai.

Ik zou er dan eerder voor kiezen om de bestaande plinten te verwijderen, de vloer te leggen en daarna hoge plinten op de muur te bevestigen, waarmee je de voeg tussen vloer en muur afdicht. De vloer kan dan optimaal krimpen en uitzetten en je hebt geen lelijke plakpinten.

Tenslotte is de watervastheid beperkt van laminaat. Bij de zaagsneden is de waterdichtheid doorbroken en is het afkitten dus erg kritisch voor de watervastheid. Acrylaatkit is daarvoor niet geschikt, je moet de voorgeschreven kit gebruiken. Ook ivm eventuele garantie.

Als het watervast moet zijn, zou ik eerder kiezen voor een plak pvc of een pvc rigid clik vloer. Veel beter bestand tegen vocht dan laminaat.
 
  • Like
Waarderingen: stylish, Walker en Vonken_trekker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Er zijn bouwmarkten die een gereedschapssysteem hebben met daarin zowel een kleine cirkelzaag als een multitool. Maar misschien kun je beter een zaagtafeltje huren voor de lange zaagsnedes.
 

Hvdk

  • #4
Pvc vloer wordt het niet.
Heb de vloer al gekocht. Hoewel Pvc er tegenwoordig heel mooi uitziet lag het ver boven mijn budget.

Wat hoge plinten betreft.
Ik ben idd van plan alle plinten te verwijderen. Of het hoge worden, ben ik nog niet uit. Moet ook bij de stijl passen. Ben bang dat de huidige niet dik genoeg zijn. Volgens fabrikant 8-10mm ruimte muur aanhouden. Dan heb je maar heel weinig overlap.
Ps : Kan de vloer nog veel krimpen als je hem voldoende hebt laten acclimatiseren? Mochten huidige plinten wel passen, dat niet later alsnog een kier ontstaat.
Heb je natuurlijk nog de plekken bij de deuropening, de hal waar de trap omhoog gaat, etc. Hier kan ik geen plinten plaatsen. Hier zou dan plakplinten of een kitnaat komen.

Kit en Kitnaden
Je kunt deze toch in een bijpassende kleur krijgen, in ieder geval in de buurt dan. Maar dan moet de snede er wel heel erg netjes uitzien. Weet niet of dat mogelijk is. Misschien dan toch een plakplint.
Op de plaats bij de buitendeuren wil ik wel eerst de naad goed dichtkitten voor binnenslaand vocht. Laat wel eens per ongeluk deur open als het regent. En daarna plakplint erover. Is ook verplicht van de fabrikant ivm garantie en vocht.
Moet eigenlijk rondom + zo'n schuimrubberen rugvulling in de naad eerst geduwd. Weet niet of ik het helemaal rondom ga kitten ivm kosten.
Is een glaskit ook niet geschikt: zeer flexibel, watervast, diverse kleuren, hecht op vele materialen en stukken goedkoper dan de aanbevolen kit door de laminaat fabrikant.

Multitool
Nooit meegewerkt, leek me handig om een mooie zuivere snede te krijgen, oa op de plaats van kitnaden. Decoupeerzaag gaat soms wat snel en grof.
Waar ik deze ook voor wil gebruiken : verwijderen bestaande plinten. Met koevoet ertussen moet ik enorm wrikken, zit gespijkerd. Kost veel kracht. Heb last van mijn handen en moet teveel belasting liever voorkomen. Dacht als ik een stukje openwrik, ik de multitool ertussen kan zetten en de spijker doorzagen. Maar ik zag wel dat die zaagjes snel slijten bij spijkers zaken.

Tafelcirkelzaag huren
Goed idee. Weet alleen niet hoe lang ik hem nodig heb. Of kopen dan niet beter is. Zie ze al staan voor rond de 90,- weet natuurlijk niet of het zaagblad geschikt is.
Heb trouwens wel een handcirkelzaag. Maar deze is misschien wat lomp.
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Als je het laminaat netjes legt kun je met plinten van 15mm dik prima uit de voeten. Realiseer je ook dat hoe groter de lengte en/of breedte van de vloer is, hoe groter de ruimte tussen de muur en vloer moet zijn.

Wat betreft de kit moet je je aan de voorschriften van de fabrikant houden, anders geen garantie. En als je ter hoogte van zaagsneden niet op de juiste manier afkit, is de vloer ook niet watervast. Voor zover je sowieso al van watervast laminaat kunt spreken, ik denk dat als er een goede emmer water overgaat je toch schade hebt.

De kitvoeg zal ook heel soepel moeten zijn, anders kan de vloer niet werken.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Volgens mij zijn die kitten niet bedoeld om de overgang vloer-muur netjes af te werken, maar om af te dichten. Met een plint werk je alles netjes af.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Kit heeft hooguit 15% rek. Dat houdt in dat je om 10 mm beweging op te vangen, 6 cm vrij moet gaan houden...
 

Hvdk

  • #8
Walker schreef:
Kit heeft hooguit 15% rek. Dat houdt in dat je om 10 mm beweging op te vangen, 6 cm vrij moet gaan houden...
Vandaar denk ik de rugvulling eerst in de 8-10mm ruimte met daarover een laagje kit. Dan is de kit heel dun en kan het veel opvangen, hoge rek.

Denk dat ik het toch zo ga doen: rondom rugvulling, hierover kit. Vraag me toch wel af of normale siliconenkit van Den Bra... ook niet voldoet. Maar dat terzijde.
Afwerken met plinten en waar dat niet kan met plakplintjes.

De plakplintjes: heb ooit eerder keertje laminaat gelegd. Plintjes plakte voor geen meter. Toen heb ze met extra sterke dubbelzijdig tape gemonteerd.
Verkoper zei dat dir niet moet, omdat ze moeten kunnen bewegen. Betekent dat dan dat ze iedere keer losspringen bij het uitzetten van de vloer?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Ja, daarom zijn plakplintjes in mijn ogen een slechte oplossing.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Altijd ellende met die plakplintjes. Na een paar keer eraf springen zit er zoveel stof tussen dat ze niet meer plakken. Dan toch maar lijmen, maar ja, dan bewegen ze niet meer..... Die dingen zijn nog duur ook. Voor hetzelfde geld heb je een prima "echte" plint die je je over de vloer heen zet, desnoods tegen de bestaande plint aan (of er overheen, met een overzetplint).
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Tegen de bestaande plint aan? Dat ziet er toch niet uit. Enige goede oplossing is het verwijderen van de bestaande plint voor het leggen van het laminaat. Nadeel is wel dat je de muren opnieuw moet afwerken.

Plakplinten zijn alleen uitgevonden om het leggen van laminaat eenvoudiger te maken en daarmee de verkoopbaarheid.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ideaal is natuurlijk plint vervangen. Omdat veel mensen dat niet zien zitten heb je van die handige overzetplinten. Krijg je wel een iets hogere / bredere plint natuurlijk.
 

Hvdk

  • #13
Edwinnn schreef:
Ideaal is natuurlijk plint vervangen. Omdat veel mensen dat niet zien zitten heb je van die handige overzetplinten. Krijg je wel een iets hogere / bredere plint natuurlijk.
Ik ga ook alle plinten losmaken en weer terugzetten of vervangen. Ook iets los van de vloer, omdat anders het zwevend idee teniet wordt gedaan.
Om de deurpost bijv moet ik wel plakplintjes doen. Kan deze niet inzagen en het laminaat eronder door laten lopen. Mijn deurposten zijn allemaal van metaal ipv hout.
Of ik kijk als ik het gekit hebt, zoals de voorschriften, of dat er voldoende mooit uitziet.

By the way: de plakplintjes raken het liminaat en de posten. Dan krijg ik toch ook overgangsgeluiden naar de muur?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #14
Ja, dan krijg je in theorie overdracht van geluid.

Om eventuele overdracht van contactgeluiden van de vloer naar de muren te voorkomen, kun je gebruik maken van plinten met aan de onderzijde een rubber profiel erin. Deze zijn er speciaal voor gemaakt. Sommige VVE's en verhuurders eisen dat tegenwoordig.

Plinten hergebruiken is meestal niet handig, ze raken beschadigd bij het losmaken, je moet ze eerst schoonmaken voordat je ze terug kunt plaatsen en vaak past het ook niet goed meer doordat de nieuwe vloer hoger komt te liggen.
 
Laatst bewerkt:

Hvdk

  • #15
Zijn er dan ook plakplintjes, die zwevend zijn? Of merkt he dat op kleine schaal niet?
Waarom ik dit vraag. Ondanks dat mijn huis uit 2005 komt, zijn contactgeluiden ontzettend goed hoorbaar. Dat viel me enorm tegen.
Als ik de hoge plinten loslaat heb ik ook geen contact. Ik snap het rubber hiertussen niet helemaal. Misschien dat je dan zeker weet dat de plint de vloer niet raakt en dat het er meer afgewerkt uitziet.

Mocht ik de vloer van destillatievoeg willen voorzien bij de deuropeningen. Dan kun je er toch gewoon eentje nemen die op de ene zijde (kamer bijvoorbeeld) vastgelijmd zit en los ligt op het andere deel (de gang bijvoorbeeld)? Je kan hier dan toch evt een plakplintje voor gebruiken: zelfde kleur vloer en valt hierdoor minder op. Of loop he dat er zo af?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Plakplintjes zitten altijd op de vloer geplat en zijn dus nooit zwevend. Een muur is ook nooit 100% recht, dus een plakplintje druk je tegen de muur aan bij het erop plakken.

Ik doelde op normale plinten die je op de muur monteert, die heb je met een rubber strip in de onderzijde om de overdracht van contactgeluiden te voorkomen.

Ook bij het monteren van plinten op de muur zal je merken dat de vloer vaak niet 100% vlak is, dus dan krijg je een kier tussen vloer en plint en dat voorkom je door de plint tegen de vloer aan te drukken. Het plaatsen van een normale plint die los blijft van de vloer is daardoor lastig te maken. Nog los van de vraag of je überhaupt wel een kier wil tussen vloer en plint, je krijgt dat bijna niet gelijkmatig en er gaat ook stof onder zitten.

Een plakplint kun je niet gebruiken als dorpel, dat loop je zo stuk. Ik heb mijn dorpels gemaakt van beuken, daar heb ik sparingen in gefreesd, die over de vloer vallen. De dorpel dekt dus de vloer af en de vloer kan werken onder de dorpel. De dorpel zelf zit op het beton gelijmd.
 

Hvdk

  • #17
Okidoki. Ik ga ermee aan de slag. Eerst verdiepingen opruimen. En dat is nogal een klus. Tja op 2 kamers 4 jaar maar van alles neergegooid.
Dan vloerbedekking er af. Zit met van die latjes met scherpe punten vast. Even geprobeerd, die ik er zo vanaf, tenminste op de proefplek.
Dan alles afvoeren. Dat wordt even een paar keer op en neer rijden. Zit ook een rubberen ondervloer onder.
En dan kan het feest beginnen.
Moet wel zeggen dat de plinten loeivast zitten, gespijkerd. Heb eerder het idee dat ik de hardhouten plint eerder door de spijkerkop heen trek, dan dat er enige beweging in de spijker zelf zit. Leuk klusje. Misschien dat ik de spijker probeer te breken met een beitel in de boorhamer, als er wat ruimte tussen de plint en muur komt. Geen idee of die dan gemakkelijk afbreekt?
 
Laatst bewerkt:

Hvdk

  • #18
Toch nog een vraagje over het waterdicht afkitten van het laminaat.

Quick-Step adviseert eigen merk toebehoren ivm garanderen eigenschappen + garantie.
Waarschijnlijk woon ik er nog maar 2 of 3 jaar. Garantie is niet overdraagbaar, wat ik uiterst vreemd vind. De volgende bewoners hebben dus niets aan de garantie, maar dat terzijde. Plus dat ik een geen Quick-Step ondervloer heb, maar wel een goede 10dB appartement ondervloer.

Uiteraard wil ik wel dat de vloer er goed in komt + dat die jaren mee kan voor de volgende bewoner.
Voor het afdichten heeft Quick-Step een eigen volle PE-rugvulling van 10mm + Hydrokit. Beide nogal prijzig, plus dat de rugvulling niet lekker uitkomt qua lengte.

Nu heb je ook een PE-rugvulling: ILLBRUCK PR102 PE RUGVULLING VOL 10MM
Zou ik dat ook kunnen gebruiken?
Niet dat ik straks een verkeerd type rugvulling heb. Moet wel voldoende mee kunnen gaan met het uitzetten, krimpen van de voegen. Maar PE is PE lijkt me.

Verder de kit.
Van Bison heb je de SILICONENKIT BOUW (Neutrale siliconenkit voor alle bouwafdichtingen). Zelfde rek (25%) als de Hydrokit.
Universele hechting zonder primer op alle gangbare bouwmaterialen zoals beton, steen, natuursteen, keramiek, emaille, glas, metalen, rubber, hout en kunststoffen (acryl, PVC, ABS, polystyreen, polyester).
Naar mijn idee geschikt.

Iemand ervaring of een idee?

Waarom al deze vragen: wil graag besparen zonder ten koste van de kwaliteit. Is nl al duur zat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #19
Alle waar naar z'n geld. Watervastheid van laminaat is heel relatief, ik zou er zelf niet aan beginnen. Als er een emmer water overheen gaat, zal het toch wel misgaan vrees ik.

Wat betreft de ondervloer, zou ik als ik jou was even nagaan of deze inderdaad 10db Delta Llin is. Veel aanbieders vermelden namelijk de Delta Lw geluidsreductie, die ligt circa 11 db hoger, maar dan voldoe je in de meeste gevallen niet aan de in Nederland gestelde eisen.
 

Hvdk

  • #20
Mn22 schreef:
Alle waar naar z'n geld.
Wat bedoel je hiermee? Het laminaat of de kit, rugvulling?

Gaat mij erom dat het af en toe tegen water moet kunnen, bij ongelukje of een keer naar binnen regenen. Watervast was niet echt duurder of zo. Vond het laminaat gewoon erg mooi en voor een goede prijs.

Bij de ondervloer zit een 10dB-certificaat bij. Moet zeggen dat ik die certificaten best wel verwarrend vind. De ene heet TUV, de andere ISO....
Die ik gekocht heb heeft TUV

Schermafbeelding 2022-07-27 om 19.19.10.png
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu