Geoliede vloer dekkend lakken

Atuijn

  • #1
Ik zit met een slecht geoliede eikenhouten vloer die me niet bevalt.
Ik overweeg er een nieuwe vloer eroverheen te leggen (andere topic).
De allergoedkoopste oplossing zou kunnen zijn: dekkend lakken.
Ik wil niet schuren en de vloer hoeft niet spiegelglad.
Kan ik na intensiefreiniger harshoudend schoonmaakmiddel uit frankrijk gebruiken als voorbehandeling en daar dan overheen lakken? en met welke lak? Ik weet dat dat harsspul zwarte vlekken geeft op eikenhout, maar dat maakt omdat ik dekkend ga lakken niets uit.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Zal niet meevallen vrees ik. Enige manier om een kans op een redelijke hechting te krijgen is volgens mij eerst ontvetten en daarna schuren.

Wij behandelen regelmatig eiken tafels die in de olie staan en waarvan de olielaag af fabriek niet goed is. Het is mij tot nu toe nog niet gelukt om de olie er af te wassen. Wij schuren de tafels dan om de oude olielaag grotendeels weg te krijgen en zetten daarna een nieuwe laag olie erop.

Bij lakken over olie moet je een beetje geluk hebben. Je moet je trouwens ook afvragen hoelang een dekkend gelakte vloer mooi blijft. Je ziet dan ook elke beschadiging en je hebt het risico op slechte hechting.

Ik zou zelf de vloer kaalschuren en daarna opnieuw en dan goed in de olie zetten. In mijn ogen is lakken zonder schuren niet mogelijk. Je zult een teleurstellend resultaat krijgen.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #3
Absoluut schuren na het ontvetten en dan een schellakprimer zetten. Deze gaat de mogelijks resterende olie zeker isoleren. Daarna aflakken met krasvaste lak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu