Genoeg trek dubbelwandige kachelpijp tot net boven nok?

Kokkie13

  • #1
Hallo,

Wij willen een houtkachel in de woonkamer. Nu hebben wij een hoekhuis dus kan de kachelpijp direct vanuit de woonkamer naar buiten. En dan een kachelpijp naar boven tot 40 cm boven de nok. Nu is mijn vraag.

Heb je genoeg trek als je een dubbelwandige kachelpijp gebruikt tot net iets boven de nok? Of is het beter om een dubbelwandige kachelpijp ook nog te isoleren en een stenen schoorsteen eromheen te metselen?
 

M.L. Kuiper

  • #2
Wij hebben een vergelijkbare situatie, pijp gaat 25 cm onder het plafond haaks door de muur, buiten weer recht omhoog. Pijp is dubbelwandig RVS, geïsoleerd, zonder ombouw. Hebben voldoende trek. Is echter op mistige windstille dagen wel eens lastig aan te steken, maar eenmaal brandend geen problemen meer.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Normaal gesproken zal je buitenom wat meer afkoeling hebben als door de woning heen, maar bij de meeste kachels is dit geen probleem.het mooiste is wat m.l kuiper zegt een cm of 25 a30 onder het plafond door de muur en dan omhoog. kom je vlek bij de nok uit dan zou 40 cm genoeg moeten zijn[ bouwbesluit min 50cm]heb je echt een kachel met een hoog rendement dan zou je hem extra kunnen isoleren, of ommetsselen er zijn ook merken dw buis die bv een isolatie van 50 mm hebben in plaats van 20 25 0f 30 mm afhankelijk van het merk..maak in dit geval je kanaal ook niet groter als de afvoer van je kachel, . wat voor een kachel komt er onder.
 

Kokkie13

  • #4
Super. Snelle reacties. En info waar wij wat mee kunnen. :D

Wij willen wel direct vanuit de kachel naar buiten ivm schouw.

Maar zal die 2 meter extra problemen geven? Extra isolatie is een goede tip om op te letten inderdaad.

Het wordt ook geen kachel als hoofdverwarming. Gewoon sfeer. Dus hoog rendement zal het niet worden. Wat voor kachel het wel wordt weten we nog niet. Ben nog puur aan het orienteren. Ook vergunning moeten we nog bekijken wat in onze gemeente mag en kan.

Wat zullen ongeveer de kosten zijn als je alles laat doen? Wij dachten zelf rond de 4.000,-- (ex kachel)
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Die twee meter zal het probleem niet wezen .voor die prijs moet het wel lukken, je zou ook een offerte kunnen laten maken door 2 of drie bedrijven, vooral in het toegepaste materiaal zit nogal wat verschil.ook de e.v.t bochten en het t stuk zijn relatief duur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu