Gemetselde wand als tussenmuur op houten balken in woning uit 1927

George89

  • #1
Beste mensen,

Momenteel ben ik bezig met een grote renovatie-operatie. De tweede verdieping is nagenoeg gereed en op de eerste verdieping ben ik de laatste zaken aan het afronden. De opbouw van de eerste verdiepingsvloer is als volgt:
1. Houten balken die van de voorgevel naar de achtergevel spannen. Op 5 meter is de oplegging op een I-ligger die in de dwarsrichting is geplaatst.
2.Houten balken tbv uitvlakken van de nieuwe vloer
3. Uderlayment 18mm
4. Fermacell 2E26 vloer met vloerverwarmingsbuizen

Deze maand wil ik een rubberen ondervloer leggen die geschikt is voor vloerverwarming en daarna wil ik het laminaat gaan leggen.

Nu ik zo ver ben gevorderd leek het mij een goed moment om de begane grond te gaan slopen.

Tot mijn verbazing ben ik veel bakstenen tussenmuren tegengekomen. Ik heb denk dat deze muren niet dragend zijn, omdat deze muren dwars over de balken zijn geplaatst en onder deze balken verder geen krachtafdracht middels een kolom naar de fundering plaatsvindt. Onder deze begane grondvloer heb ik een kelder van 50m2 en de hele oppervlakte is vrij van draagconstructies. Alle vloerbalken spannen van gevel naar gevel.

Derhalve ben ik begonnen met het slopen van de bakstenen muren. En nadat ik ongeveer eenderde gesloopt had, had ik een vermoeden dat de vloer op de eerste verdieping meer is gaan veren bij bewegingen. Als visite een beetje zwaar stappen, voel ik de trillingen. Deze trillingen voelde ik naar mijn beleving eerder niet. Mijn vraag is, weet er iemand uit deze community waarom er zulke zware (bakstenen) tussenmuren destijds gebouwd zijn en kan ik deze verwijderen aangezien het naar mijn beste wanden geen constructieve wanden zijn?

In de bijlage heb ik foto's toegevoegd.

Foto's2.jpg Foto's3.jpg Foto's5.jpg Foto's.jpg thumbnail_IMG_9727.jpg thumbnail_IMG_9724.jpg thumbnail_IMG_9723.jpg thumbnail_IMG_9722.jpg thumbnail_DE11701A-FF38-4041-A76C-7F88FF011002.jpg thumbnail_IMG_9722.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik zou zeggen neem een panlat van 4m en leg deze met de uiteinden ergens op en duw in het midden.
Herhaal dit met simpel een pantlat als extra steun in het midden en merk het verschil.
Dat verschil merk je ook nu je de muren die onder de balken staan weghaalt.
Die muren verdelen de krachten nl. weer op de balken van de begane grond en aangezien je die nu weghaalt zal de balk alleen nog maar rusten op de uiteinden en dus ook meer doorveren.
Of je de muren zonder gevolgen weg kunt halen durf ik niet te zeggen, daar zal je een constructeur naar moeten laten kijken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
zo vanaf de fotos te zien vind ik de balken niet erg hoog voor een overspanning van 5 meter, de muurtjes onder de balken verkleinden de overspanningslengte
 

George89

  • #4
Dank voor de reacties. Gezien de reacties kan ik voorzichtig concluderen dat het niet op de meest ideale manier gebouwd is. De houten balken hebben variërende hoogtes van 24,5 en 25 cm. @Marcn.88 , De muurtjes verkleinen de overspanningslengte en doen tegelijkertijd een stevig beroep op de draagkracht van de houten balken van de BG toch? Die overspannen immers op dezelfde wijze van voor- naar achtergevel. @Gerrit B , zijn panlatten voldoende stevig en is het niet beter om bijvoorbeeld een I-ligger te plaatsen?
 

stefan9

  • #5
Bij een woning uit 1927 kan het best zo zijn dat ze baksteen hebben gebruikt omdat dat toen het beste beschikbare materiaal was. Dat de muur in de kelder niet met pilaren of zo wordt ondersteund wil niet meteen zeggen dat de muur geen constructieve functie heeft. Het zou best kunnen dat de balken van vloer erboven wat lichter zijn uitgevoerd omdat ze ondersteund werden door die muur.
Ik vermoed dat de balken van de begane grond dikker/hoger zijn dan die van de verdieping?
25cm voldoet overigens wel aan de vuistregel van 1/20 van de overspanning.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
George89 schreef:
zijn panlatten voldoende stevig en is het niet beter om bijvoorbeeld een I-ligger te plaatsen?
Natuurlijk niet, dat was puur om je aan te geven hoe je het verschil kunt zien.
Hoe zwaar je onderliggende balk moet zijn moet berekend worden dat kun je niet zelf omdat je met heel wat variabelen rekening moet houden.
Maar is ook afhankelijk van wat je kwijt kunt.
Zo wilde ik geen 2 balken in het zicht in de kamer, volgens de constructeur had ik dan een bepaald type balk nodig die bovenop de vloer gelegd kon maar die was veel te breed.
Dus samen met de staal leverancier een ander type veel smallere maar hogere balk uitgezocht, de oplegging aangepast in overleg met de constructeur en nu zie je er onder en boven niets van dat er een balk is toegepast.
 

George89

  • #7
@stefan9 , Dank voor je reactie. Ik heb zojuist gekeken wat de hoogte van da balken op de BG zijn. Deze zijn gelijk aan die van de eerste verdieping. Deze varieren ook tussen de 24 en 25cm.
 

George89

  • #8

stefan9

  • #9
Da's wel bijzonder, met zware muren erop. HOH afstand is ook hetzelfde?
 

George89

  • #10
HOH is ook hetzelfde, inderdaad, @stefan9
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu