Geluidsreductie plafond

Joekoe

  • #1
Hallo allemaal,

Momenteel heb ik 2 ruimtes in huis waar ik wat overlast van de bovenburen ervaar. (Ik weet dat het probleem aanpakken bij de bron beter is maar geloof me dat lukt momenteel niet ;) ).
De huizen zijn gebouwd in 1937 dus overal houten vloeren tussen de woningen.

Allebei de ruimtes zijn ongeveer 3x5m. De plafonds zijn in beide ruimte ooit vervangen, dit was uiteraard riet op een soort stuc. In ruimte 1 is dit ooit vervangen door nieuwe houten rachels met gipsplaten van 9,5mm. Ruimte 2 is vervangen met metalstud en 12,5 mm gipsplaten.

Boven beide plafonds ligt wat isolatiemateriaal maar het probleem is hier contactgeluid, voetstappen (rennen). De isolatie doet hier dus weinig.

Zou het helpen om tegen de bestaande plafonds nog een laag gipsplaat/gipsvezelplaat 12.5mm te schroeven om het e.e.a te verzwaren? Wat zou de winst hiervan zijn?
Iemand hier ervaring mee?

Helaas zijn beide plafonds al gestuct, dat zal dus opnieuw moeten.....

alvast dank!
 

blauwpet

  • #2
Helaas, niets zal echt afdoende helpen. De enige echte optie is verhuizen. En dan zorgen dat je nooit iemand boven je hebt. Of naast je.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik verwacht dat het nauwelijks zal helpen. Het contact geluid zal gewoon doorgegeven worden.
Als je toch iets gaat doen, ontkoppel het (nieuwe) plafond dan. Als je genoeg hoogte hebt kan het huidige blijven zitten.
Een deel zal echter via de muren de ruimte binnen komen.

ps. 12,5 mm AK gipsplaten kan je goed zelf dichtsmeren, eventueel met een dunpleister als laatste laag.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Joekoe

  • #4
duidelijk, dank voor de antwoorden.

Nog even een andere vraag, de vloer van de bovenburen aan de onderkant verzwaren (2 lagen gipsplaat) zou dat nog iets helpen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Nee, zie:

Jackd schreef:
Het contact geluid zal gewoon doorgegeven worden.
Als je toch iets gaat doen, ontkoppel het (nieuwe) plafond dan
 

Joekoe

  • #6
Nee, zie:

Jackd schreef:
Het contact geluid zal gewoon doorgegeven worden.
Als je toch iets gaat doen, ontkoppel het (nieuwe) plafond dan
Dank voor de terugkoppeling. Uiteraard ga ik jullie kennis niet in twijfel nemen... Toch is mij altijd geleerd dat hoe meer massa hoe meer geluidsisolatie, toch.....? Het "2e" plafond is een metal stud frame, met speciale dragers tussen de balklaag en het frame dit is dus een soort van ontkoppelt denk ik? Of dit nu zoveel helpt, ik betwijfel het.

soit, als het weinig toevoegt begin ik er maar niet aan.
 

ADDave

  • #7
Als je onder/bovenburen hebt ben je verplicht om een minstens 10 db dempende ondervloer te hebben. Dit om dus contactgeluid te verminderen. Je zou nog kunnen nagaan of ze dat hebben.

Aan de andere kant, in oude panden is het vaak gehorig. Dat krijg je inderdaad niet zomaar weg zonder behoorlijk ingrijpende maatregelen te treffen....
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #8
Perfect wordt het niet, maar als je dan toch iets doet:
Plafonds er uit.
Minimaal 2x gips 12.5mm onder de voer van de buren.
Stukjes Metal stud MSH 75mm profielen op de muren monteren tussen de balken. Zo verlies je vrijwel geen hoogte. Plafond maakt dus geen contact met de houten balken.
3m MSH 75mm profielen op h.o.h. 30cm monteren.
Dwarsregels (latjes) boven de MSH profielen monteren tegen het uitknikken.
Ruimte tussen de liggers opvullen met glaswol.
2x12.5mm gipsplaat monteren.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #9
Zoiets:
Bij deze tekening is de ruimte boven de metal stud profielen opgevuld met glaswol.

plafond KI.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Rooster schreef:
Minimaal 2x gips 12.5mm onder de voer van de buren.
Dan kom je dus wel aan het eigendom van de bovenburen.
En als je al een minder goede verstandhouding met ze hebt (meen ik uit de startpost te concluderen, "maar geloof me dat lukt momenteel niet"), dan moet je al helemaal niet aan hun vloer gaan rommelen. Want hoe bevestig je die gipsplaat? Met schroeven, kans dat je door de planken heen schroeft, hebben de bovenburen helemaal reden om moeilijk te gaan doen en in dat geval niet ten onrechte!

Als je iets doet, dan alleen onder de balken, niet aan de vloer van de bovenburen komen!
 

Bernhard

  • #11
Op halve hoogte van de balk een rachel bevestigen en daarop 2x gipsplaten schuiven.
Plafond afwerken met 1 of 2 stucplaten.
Het is ook belangrijk om de eventuele bypass openingen, trappenhuis, ramen en spouwmuren mee te nemen.
Isolatie tussen de balken zal niet veel toevoegen aan het reduceren van de zgn overspraak van de buren.
 

blauwpet

  • #12
Het lage, zware gedreun van voetstappen zal blijven, wat je ook doet. Een paar gipsplaatjes veranderd daar niks aan. Al zou je er 20cm gips aan hangen. Het trilt gewoon mee met de vloer en balken waar het aan hangt. Er zijn wel systemen waarmee het verlaagde plafond aan mechanische dempers hangt, maar dat werkt alleen goed als je de demping laat berekenen, te veel of te weinig en het helpt ook niks. En als het goed berekend is op de resonantiefrequentie van de vloer vd bovenburen, en ze verplaatsen de bank of er komt een kast bij, of ze krijgen visite oid dan klopt het al niet meer. Serieus, alles wat je doet kost heel veel geld en moeite, en het effect is op z'n best minimaal. De verplichte dempingsvloer in appartementen is ook zoiets, dat is een minimale eis die vrijwel niets doet. Zorgen dat de vloer vd buren niet tegen de muren aan ligt is wel beter, maar ook dat voorkomt geen voetstap dreunen, wel contactgeluid.
 

ADDave

  • #13
Dit is echt onzin wat je schrijft.
Je haalt een bepaalde demping door een hogere stijfheid van de vloer te creëren. Het kan zijn dat je nog steeds wat hoort, maar dat zal een stuk minder zijn dan wanneer je helemaal niks doet.
 

blauwpet

  • #14
Niks onzin, dit is mijn ervaring. En de benodigde stijfheid om het probleem drastisch te verminderen verkrijg je niet door een ontkoppeld plafondje aan de bestaande vloer te hangen, en ook niet door er wat gipsplaten tegenaan te smijten. En al helemaal niet met een 10db dempingsvloertje. Dan moet je de houten balkenvloer er uit slopen en er een betonnen vloer in maken. Dan heb je het over hele andere maatregelen.

Probleem is op een gegeven moment ook psychologisch; het maakt niet meer uit of je het hard of zachter hoort, je HOORT het, daar zit dan de ergernis. Vandaar, of je moet er mee leren leven, of je geeft veel geld uit aan marginale 'verbeteringen', of je doet het enige wat echt werkt: verhuizen naar een situatie waar dit niet speelt.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu