Geluidsisolatiewaardes cellenbetonblokken?

~Luna

  • #1
Beste klussers,

Nadat https://www.klusidee.nl/een-wand-van-gasbeton-maken/ zo prominent op de front-page staat ben ik ongetwijfeld aan het goede adres met wat vragen over de isolatieeigenschappen van Ytong.

Doel: tussenmuren (niet-dragend) plaatsen.
Middel: Betonblokken zijn overkill en ik ben geen fan gips, dus cellenbetonblokken lijken me ideaal. Ik ben nu aan het kijken naar Ytongblokken + fix & finish om het af te werken.
Eisen: Geluidsisolatie is belangrijk, maar warmteisolatie is ook niet onbelangrijk (maar wel ondergeschikt aan geluidsisolatie).

Vraag: Dikte zal ongetwijfeld van invloed zijn op geluidsisolatie, en waarschijnlijk zullen ook massa of materiaal (wel of geen luchtbelletjes e.d.) hier invloed op kunnen hebben. Maar welke diktes en massa per m³ hebben welke dempings-/isolatiewaardes in de praktijk?

Ik ben vooral benieuwd naar de praktische verschillen qua geluidsisolatie tussen diktes en massa's Ytongblokken. Bijvoorbeeld het verschil tussen:

- Ytong G4/600 10 cm en Ytong G4/600 15 cm.
- Ytong G5/800 7 cm en Ytong G4/600 10 cm.
- Ytong G5/800 10 cm en Ytong G4/600 15 cm.
- Ytong G5/800 10 cm en Ytong G5/800 15 cm.

Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Cellenbeton pagina vond ik al wat informatie, maar ik kan dit heel slecht relateren aan real life praktische voorbeelden/ervaringen.

Er zijn hier vast mensen die hier veel mee werken of hebben gewerkt en ervaringen en best practices kunnen delen :-).

Alvast bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hier nog wat info over cellenbeton.
 

~Luna

  • #3
Die had ik ook gevonden inderdaad, maar ook daar kan ik geen praktisch advies vinden. Iemand ervaring met cellenbeton en geluid?
 

~Luna

  • #4
Geen andere ervaringen met cellenbetondiktes?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je kan lezen dat cellenbeton een redelijke geluidsisolatie heeft zou je genoeg moeten weten. Vooral in een maatschappij van gloria hallelujah die al vele jaren geleden is begonnen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Werk veel met cellen beton blokken, maar me nooit verdiept of afgevraagd wat de geluidsisolatie waarden zijn.

Als je het echt geluids dicht wil maken, zijn andere materialen beter te gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij een steenachtig materiaal is hoe zwaarder en hoe dikker hoe beter. Dus met die info moet je er wel uit kunnen komen. Let erop dat de kieren (rondom) het belangrijkst zijn voor geluidsisolatie.

Vergelijk de waardes ook met gipsblokken. Daar heb je ook zwaardere varianten van voor een betere geluidsisolatie.

Ik ben niet zo'n fan van dit soort materialen als je een geluidseis hebt. Liever baksteen of kalkzandsteen. En anders kies ik liever voor een houtskeletbouwwand.

Controleer trouwens wel of de vloer het extra gewicht aan kan :idea:
 

~Luna

  • #8
quoten niet nodig - mod

Kalkzandsteen ziet er ook interessaant uit inderdaad qua geluidsisolatiewaardes. Is kalkzandsteen (met lijm) vergelijkbaar aan cellenbetonblokken af te werken met iets als Fix & Finish? Ik neem aan van wel, maar just checking omdat ik geen ervaring heb met kalkzandsteenblokken. En bedankt voor je bericht! Dat geldt ook voor de anderen die gereageerd hebben.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Kalkzandsteen is ook te lijmen. Als je grote blokken gebruikt (zijn wel zwaar!) heb je al snel een strakke muur, die met F&F is af te werken. Zorg voor een strakke/vlakke kim.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu