Geluidsisolatie voorzetwand

Wedzor

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een vraagje over het plaatsen van een voorzetwand. Heb het nodige uitzoekwerk (ook op dit forum) gedaan en een plan gevormd. Wilde het voordat ik van start ga nog even voorleggen, om een paar kleine vragen te stellen en voor het geval ik wellicht iets belangrijks over het hoofd zie.

Het gaat om een grote kamer die is opgedeeld in twee slaapkamers. Hieronder een plattegrond. Deze eerdere opdeling is gedaan door een dunne gipswand (hieronder met rood aangegeven) met metalstuds/steenwol. Deuren in paars, om een idee te geven. De muur bovenin het plaatje (met blauwe rand erboven) is een buitenmuur. Baksteen, met aan de binnenkant een spouw en gips. Vloer is planken op isolatiemateriaal op beton, plafond is beton/steen oid.



De slaapkamers zijn nu heel gehorig. Zowel qua praten/’verliefde geluiden’/snurken (lucht) als elkaar horen omdraaien of dekens die langs de muur strijken (contact). Daarom lijkt het mij een goed idee om een voorzetwand te plaatsen, op de plek waar een groene streep staat op de plattegrond.

1)
Heeft het in deze situatie zin om de voorzetwand ‘zwevend’ te maken? Het zweven is vooral zinnig voor contactgeluid natuurlijk, maar wellicht is dit in dit geval een hele hoop moeite voor niks, gezien het plafond, vloer en zijmuren. Als ik het frame net zo goed gewoon aan muur/plafond/vloer vast kan boren scheelt het natuurlijk veel werk.

1b)
Als ik de muur zwevend wil maken, is mij niet geheel duidelijk hoe en of ik het frame moet vastschroeven. Ik kan me voorstellen dat het contactgeluid juist door de schroeven weer de muur in kan propageren. Maar een muur die nergens vastgeschroefd zit lijkt me weer heel instabiel. Is vilt/rubber bij het schroeven de oplossing?

Dan de muur zelf. Hieronder een plaatje van de twee mogelijke plannen.



2)
Klopt het dat in plan A de middelse gipswand als ‘massa’ optreedt, waardoor een massa-veer-massa-veer-massa systeem ontstaat, en het dus beter zou zijn om de middelste gipswand weg te halen? Als het niet heel veel uitmaakt laat ik de middelste gipswand het liefst zitten, scheelt een hoop werk en rommel.

2b)
Hoe zou ik deze gipsplaten het makkelijkst weg kunnen halen als dit nodig is? De schroeven zitten al jaren onder een laagje vulsel en verf.

3)
Het groene stuk, is het het beste om daar een luchtlaag te laten? Of kan ik het beter met eoa schuimplaat vullen?

4)
Is een dubbele laag gipsplaten aan de ‘rechter’ kant van het plaatje nuttig? Scheelt het veel?

Hopelijk zijn mijn vragen duidelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom is de huidige wand zo gehorig? Zitten er gaten en kieren in (stopcontacten)?
 

Wedzor

  • #3
Het is een dunne wand, 5 cm met enkele lagen gipsplaat. Ik verwacht ook niet dat het uitbreiden van de wand een wondermiddel zal zijn, maar hoop dat het wel een substantieel verschil zal maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
5cm is wel dun inderdaad. Het beste is wat massa toe te voegen, en zoveel mogelijk te ontkoppelen. Maar dat wist je al.

In dit geval zou ik de huidige wand geheel laten staan. De laag gipsplaat die ertussen komt, werkt ook gewoon mee in het geheel. Ervoor een nieuwe voorzetwand maken. Rondom loshouden, met schuimband en/of compriband. De nieuwe wand loshouden van de bestaande (tegen contactgeluid). En vervolgens aan beide kanten van de wand een extra laag gipsplaat.

Opbouw (*=bestaand):
- gipsplaat
* gipsplaat
* metal stut met isolatie
* gipsplaat
- luchtlaag of isolatie
- metal stut met isolatie
- gipsplaat
- gipsplaat

De nieuwe wand bevestig je rondom. Er zijn speciale ontkoppelingsproducten op de markt, maar ik denk dat dit niet veel uitmaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu