Voorzetwand tbv geluidsisolatie

Louzy82

  • #1
Goedendag

Zoals de titel doet vermoeden ben ik voornemens een voorzetwand te gaan plaatsen.
Om maar even kort het hele probleem uit te leggen.
Ik ben afgelopen december met mn gezin naar ons nieuwe huis verhuisd. Het betreft een 2 onder 1 kap woning uit 1980.
Het probleem is dat we de buren erg goed kunnen horen (praten, tv, hakschoenen), zelfs op de 1e verdieping kan ik ze in de woonkamer horen praten.
Na wat onderzoek blijkt de spouw in de tussenmuur slechts 5cm te zijn en hier blijkt valspecie in te zitten wat doordat het een contact vormt tussen de 2 muren, een geluidsbrug is.
Op de plaatsen waar we gekeken hebben zat zoveel valspecie dat we de hoop om dit te verwijderen zo goed als opgegeven hebben en hebben we het plan opgepakt om een voorzetwand te maken.

Na een hoop lezen op internet kwam ik uit op de volgende oplossing (voor zowel de woonkamer als de 2 slaapkamers)
Een voorzetwnnd met metalstud profielen met daartussen 75mm steenwol en deze af te maken met 2 gipsplaten van 12,5mm. In de woonkamer willen we voor de stevigheid nog een 18mm OBS plaat onder de gipsplaten maken.
We willen de wand trillingsvrij maken dus met isolatie tussen de profielen en het plafond, vloer en zijwanden. Concrete vraag hiervoor, moeten we de profielen toch nog vastschroeven of is vastpurren en klemmen voldoende?

Ik zou het zeer waarderen als iemand nog wat zinnigs zou willen zeggen over dit idee, wellicht aanvullingen zou willen doen of misschien zelfs een heel ander idee voor zou willen stellen.

Ik heb andere vergelijkbare topics hierover gelezen maar ondanks de goede info ben ik toch gaan twijfelen of dit de beste oplossing is (of wellicht met hoge dichtheid gipsblokken (Ytong?)
 

Erikl1982

  • #2
Ik kan je vraag helaas niet echt beantwoorden, maar ik zat een tijdje geleden met het zelfde probleem. Ik heb toen gekozen voor een wand van "merfoflex" met daar overheen 2 lagen gipsplaten en ben zeer tevreden over het resultaat, hoor eigenlijk niets meer.

Moet wel zeggen dat merfoflex en het bijbehorende isoltaie materiaal wel flink duurder is dan standaard spul uit de bouwmarkt, maar het grote voordeel is dat je wand helemaal "ontkoppeld" wordt. Misschien heb je er wat aan.
 

Bouwknots

  • #3
Geluid hou je tegen met o.a. massa bij contactgeluid moet je er voor zorgen dat de wand "zweeft" De profielen kun de het beste plaatsen op een trillingsvrije regel/lat.
 

Louzy82

  • #4
Dank je voor je antwoord.
Ik denk ook de ontkoppelen belangrijk is.
Maar ik twijfel toch nog een beetje over wat nu belangrijker is, ontkoppelen of massa.
Ik heb namelijj ook gehoord van Ytong blokken met hogere dichtheid en cementvezelplaten. Welke beide meer massa zouden bieden dan 2x 12,5mm gipsplaat.
Maar deze kan ik uiteraard niet trillingsvrij plaatsen.

Hopende op nog meer meningen op dit forum :-)
 

Bouwknots

  • #5
Onderschat het niet, massa en ontkoppelen kunnen beide belangrijk zijn. Hoever het ene belangrijker is dan het andere zou ik echt niet weten, dat is afhankelijk van de geluidsbron en situatie
 

Louzy82

  • #6
We onderschatten het zeker niet maar het is nu eenmaal moeilijk om keuzes te maken. Zelfs na urenlang informatie opzoeken en lezen ben ik nog steeds een leek uiteraard en toch moet ik de keuze maken wat te doen.

Maar ondertussen zijn de plannen alweer veranderd.
We gaan op de begane grond de binnenmuur slopen (in 3 delen) de spouw schoonmaken en opnieuw een muur metselen (met een iets grotere spouw en steenwol er tussen).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Die binnenmuur is dragend. Je moet dus de verdiepingsvloer stutten tijdens de werkzaamheden. Ook heb je hiervoor een vergunning nodig.

Metsel als dit volgens een constructeur kan, een dikkere muur terug, bv. van kalkzandsteen. Stop steenwol in de spouw.

In het eerste plan had je het over gipsblokken. Ik zou hier alleen voor kiezen als deze voldoende massa hebben, dus evenveel als baksteen of kalkzandsteen. Lichtere blokken kunnen juist averechts werken. Bij een buigslappe wand is de ontkoppeling inderdaad belangrijk, maar de wand moet wel rondom goed vastgezet worden. Hiervoor zijn oplossingen te koop, al is het de vraag in hoeverre een paar normale schroeven nadelig werken.
 

Louzy82

  • #8
Bedankt voor je antwoord!

Het plan is ondertussen alweer gewijzigd.
We hebben nog wat verder onderzoek gedaan en ik heb nu tweemaal gesproken met iemand van de nationale stichting geluidshinder.
Er blijken meer dan 1 bouwkundig/geluidstechnisch falen te zijn.

Naast de valspecie die de 2 muren in contact brengt, zijn de stenen die aan onze zijde gebruikt zijn ook nog eens aardig poreus.
Omdat de muur van de buren slechts 10 cm is (schoon metselwerk geweest) is de kans ook aanwezig dat zijn verdiepingsvloer op onze muur rust.
De muur aan onze zijde is 20 cm dik maar op zolder slechts 10 cm (en waarschijnlijk op 1e verdieping dus ook.
De dakplaten lopen ook door wat ook nadelig is.

Volgens deze man,die aardig vakbekwaam overkwam, is de muur slopen (naast uiteraard stutten), de valspecie verwijderen en 20cm dik kalkzandsteen terug metselen waarschijnlijk geen goede oplossing omdat je de nieuwe muur niet goed geluidsdicht terug kunt plaatsen.

Volgens hem is een voorzetwand plaatsen een betere optie.

We kunnen natuurlijk ook kiezen om een uitgebreid onderzoek te laten doen, dat kost al snel 600 euro maar dan zou je wel de oorzaken en dus de beste oplossingen te weten komen.

voor nu heb ik besloten om te beginnen met een voorzetwand te plaatsen op 1 slaapkamer en dat resultaat af te wachten. Dat is de goedkoopste oplossing om mee te beginnen. Als dat geen resultaat oplevert kunnen we altijd nog overgaan tot een uitgebreid onderzoek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu