Geluidsisolatie elektrische piano

appelsap123

  • #1
Hi!

Ik woon in een oud jaren 30 appartement (houten vloeren, zeer gehorig). Mijn onderburen hebben er last van als ik op een elektrische piano speel. Dit doe ik met koptelefoon op, dus het gaat niet om het daadwerkelijke piano geluid zelf, maar om het geluid dat het indrukken van de toetsen maakt. Het gaat dus niet om een akoestische piano, maar om een elektrische op een standaard (dit idee, zie plaatje.) Het trilt blijkbaar door via de standaard waar de piano op staat. Zij horen dan een bonkend geluid. Het is in mijn woning amper te horen (en sowieso heel zacht), maar blijkbaar bonkt het via de vloer wel genoeg door dat ze er hinder van hebben.

Iemand een idee hoe dit op te lossen? Ik zag dit soort geluidsisolerende matten voor in de auto. Wellicht kan ik het standaard daarop plaatsen.
link naar bol.com

Of een yogamatje?

Alvast dank.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik denk dat je moet voorkomen dat bij het indrukken het pedaal de vloer raakt.
 

appelsap123

  • #3
Klopt dat moet ook gebeuren. Maar ze hadden ook al last (we hebben even een snelle test gedaan) wanneer ik enkel de toetsen indruk en geen pedaal gebruik.
 

De Bob

  • #4
Ik heb zelf 2 piano's/2 elec.orgels en 3 keyboarden gehad, van het laatste nu nog één, en speel al ruim 55 jaar, maar nog nooit last gehad van de buren i.v.m. aanslag geluid, mijn vrouw hoort het amper in de zelfde kamer. ( een normale snaren piano natuurlijk wel)
Dan moet u aanslag wel heel erg stevig zijn, terwijl dat niet nodig is.
Een optie kan zijn om een zwaarder onderstel te kopen, die het geluid absorbeerd, en vilt tussen de piano en statief.
Een geluid dempende mat onder het geheel kan ook nog helpen, en er zijn ook geluid dempende blokken te koop, die onder een wasmachine/droger worden gebruikt, veranderd wel de armhoogte, maar ik zou eens oefenen om wat zachter de aanslag te gebruiken, het zijn elec. toets contacten.
De pedalen zijn ook elec.contacten die nauwelijks aangeraakt hoeven te worden.
Ik weet het niet bij u, maar bij mij kan ik de aanslag gevoeligheid instellen, zodat ik met minder kracht de toetsen kan gebruiken.
 
Laatst bewerkt:

appelsap123

  • #5
Hi! mijn aanslag is normaal. Zeker niet stevig. Ik heb dit probleem ook nooit eerder gehad met andere buren. Hoe zacht ik de toetsen ook aansla, ze horen alles blijkbaar...

Dank voor de tips wb. geluidsisolatie!
 

De Bob

  • #6
Laat eens een lepeltje vallen, en vraag naar de "herrie beleving" bij de buren, kan zijn dat zij dat als enorm ervaren, dan word het een lastig verhaal.
 
Laatst bewerkt:

appelsap123

  • #7
Klopt. Als ik aan het schoonmaken ben bijvoorbeeld (dus wat regelmatiger door het huis loop, op sokken) wordt er ook aangebeld.

Maar goed. Ik kan niet prettig spelen wanneer ik weet dat iemand er hinder van heeft. Dus eerst maar even kijken of ik zelf een oplossing kan vinden.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
De radio aanzetten als u speelt
dan horen zij de toetsen niet.

een stukje akoestisch rubber helpt wel maar zoals je het beschrijft ziet het bij iemand tussen zijn oren en dat ga je met techniek niet oplossen
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
is @Rooster hier geen expert in?
En als ik dan nog wellicht iets heel raars mag zeggen, je piano aan de muur bevestigen?
Moet je alleen opletten met de zithoogte, maar dat moet je ook met rubber matten.
 

Nth

  • #10
ik snap dat je met je buren rekening wilt houden... maar er bestaat ook iets van het accepteren van elkaars leefgeluiden. Als ik jou hoor zeggen dat ze zelfs klagen als je op sokken loopt. Tja, dan kan je straks helemaal niks meer.

Ik zou enkele isolerende maatregelen toepassen die andere leden hebben benoemd maar daarna een oplossing zoeken in een gesprek waarin je bepaalde tijden afspreekt ofzo.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #11
Je kunt vlokkenschuim gebruiken (iets van minimaal 2cm dik). Je moet er voor zorgen dat het schuim een beetje ingedrukt wordt, anders is de constructie te stijf en werkt de ontkoppeling niet.
Ik heb een test met vlokkenschuim en een latje getest, en dat werkt goed.
Je kunt het testen door je oor op de vloer te leggen, je andere oor dicht, en dan op het klavier slaan.

IMG_20220919_011813.jpg
 
  • Like
Waarderingen: appelsap123

appelsap123

  • #12
Dit ga ik proberen! Enorm bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: Rooster
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu