Geluidsisolatie buitenwand bij weinig ruimte

Knabbelaar

  • #1
Hallo, ik wil dat er minder geluiden van buiten binnendringen in een slaapkamer. Die wand bestaat uit een recht en schuin gedeelte: een rechte muur van circa 117cm en daarboven begint de schuine dakwand. Het geluid komt vooral door die schuine wand heen. In die wand lopen horizontaal 2 balken. Daar bovenop panlatten, verticaal, het geheel is bepleisterd. Balken en panlatten zijn dus niet zichtbaar. Ik ga er niet aan beginnen om die hele bepleistering weg te halen.

Bij de dakwand heb ik echt heel weinig ruimte beschikbaar, want als het te dik wordt, raak je bij het schuine gedeelte het raamkozijn van de wand die er haaks op staat. Dus de geluidsisolatie zal voornamelijk bestaan uit een klein laagje lucht te creeeren.

Nu wilde ik gezien bovenstaande gegevens het geluidsisoleren als volgt aanpakken:
1) Stroken kurk (dikte 1-2 mm ??) plakken op nieuwe tengels (dikte 1,1 cm).
2) De tengels/kurk van boven naar beneden op de muur lijmen.
3) Tengels/kurk op de muur bevestigen met pluggen/schroeven, bij de dakwand door de 2 balken heen. Het lokaliseren van de horizontale balken is te doen, maar van de bestaande verticale panlatten is niet zonneklaar. Als ze in ieder geval door de balken gaan, zullen ze in het ergste geval nooit naar beneden kunnen komen.
4) Gipsplaten (0,95cm) dwars op de nieuwe tengels bevestigen, dus horizontaal, met gipsplaat-schroeven vastmaken, zodat ze dwars door de nieuwe tengels/kurk gaan t/m balken, panlatten c.q. muur.

Dan bereik ik een dikte van: 2,3 cm. Bij het raamkozijn, eigenlijk nog te dik, maar a la. Het is gering, maar alle kleine beetjes helpen.

Zijn dit goede stappen ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Geluidsisolatie doe je het best door massa toe te voegen, bij voorkeur los van de bestaande constructie. Of met een buigslappe voorzetwand (ook bij voorkeur los houden). Massa toevoegen kan met gipsplaten of bij voorkeur nog zwaardere platen, zoals gipsvezelplaten. Tussenruimte vul je met steenwol.

Maar eerst even wat meer info verzamelen. Hoe is het dak opgebouwd? Zit er nu isolatie in?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu