Gelakte hardhouten trap opnieuw lakken !? hoe ?

Heralddegraaf

  • #1
Misschien een stomme vraag.. maar ik ben bezig met het onderhoud aan een trap van hardhout.. wij hebben een nieuwbouw woning van 1999 met een trap met dubbele antislip strip. Tijdens de bouw is de trap 1 x gelakt .. ze hebben de lak zo over de antislipstrips gesmeerd...wat voor een lak het is.. ik weet het niet.. maar het zal we een standaard bouw lak zijn zoals ik het maar noem..

Nu komt de vraag(-en)..

Wat moet ik doen ? de antislipstrips er uit trekken (en schoon maken of vervangen) .. daarna de treden schuren (niet mijn hobby).. als ik de strip verwijder scheurt de lak.. en moet er dusgeschuurd worden.. :( .. en WAT smeer ik er op als deze schuur klus gedaan is?

Wie geeft mij tips/advies ? 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Trekt u de strips eruit, dan is kans op vervorming niet denkbeeldig.
Laten zitten dus, tenzij u nieuwe strips van hetzelfde model wilt aanschaffen.

Van hieruit bepalen wat voor lak er op de trap zit is onmogelijk. Gaat u toch de treden volledig kaal schuren ( helaas hoort schuren nu eenmaal bij schilderen en is zeer bepalend voor het eindresultaat ), dan kunt u een parketlak op watergedragen basis toepassen. Deze zijn er in PU kwaliteit en goed slijtvast. Vergeet niet na het schuren de trap te ontvetten.

Kunt u er achter komen ( uit uw bouwbestek / STABU) wat er op uw trap is gebruikt, dan kunt u het identieke product / of dat product op alkyd - dan wel waterbasis opnieuw toepassen, en bespaart u zich de diepschuur beurt.
 

BeeTeeWee

  • #3
Ik heb van zo'n trap ooit al eens de lak van de strips verwijderd met de punt van een verfkrabber (veiligheidsbril-alert!) en toen eruit gehaald, de boel geschilderd en de schoongemaakte strips weer teruggeklopt. Dat gaat best, maar 't is wel iets werk...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu