Gelakte hardhouten trap opnieuw behandelen, hoe?

Tijs67

 • #1
Ik wil een trap van hardhout, met dubbele antislip strip, opnieuw gaan behandelen.
Ik weet niet wat voor lak er op de trap zit.Ik heb 2 vragen:
1) Wat is de beste keuze mbt de strips? Eruit halen en schoonmaken of laten zitten? Ik kan de strips eruit trekken, maar ik vraag mij af of ik ze er dan weer mooi in krijg.
Aan de andere kant, hoe schuur / beits/schilder ik tussen de strips in?

2) Ik wil als kleur naar een grey wash / white wash effect. Maar ik wil de zichtbaarheid van de houtnerf wel behouden. Welke stappen moet ik aanhouden? Schuren lijkt mij duidelijk, maar dan? Welke beits? En daarna nog nabehandelen met ??
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Trap op de foto is niet van hardhout maar zeer waarschijnlijk vuren.
Strips eruit halen voor schuren en behandelen.
 

Tijs67

 • #3
Aha, ok. Vuren zou kunnen.

Maar dan, het behandelen? Zie mijn vraag 2. Welke stappen moet ik aanhouden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Ontvetten, schuren en dan stofvrij maken.
 

Tijs67

 • #5
En dan Rola?
Beitsen of lakken? Welk merk/soort dat ik wel die white wash krijg maar ook de houtnerf nog zie?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Geen idee, dat weet iemand anders vast wel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Daar zijn verfspeciaalzaken voor uitgevonden.
 

Tijs67

 • #8
Dank Jan, voor dit lumineuze idee. Daar heb ik echt wat aan.

Misschien zit er niets bij mij in de buurt
Misschien wil ik niet afgaan op 1 advies, maar hoopte ik op kundige hulp van alle vele klussers op dit forum

Maar misschien snap jij dat niet....
 

De Bob

 • #9
White Wash kan niet over een laklaag, de wasolie moet in het hout trekken, wat niet mogelijk is met een laklaag.

Verwijder de rubbers, of werk erlangs.

Reinig de trap met warm water met een scheut amonia, veeg daarna met vers warm water de trap goed schoon, en droog.

Schuur de volledige laklaag eraf, alle lak moet geheel verwijderd zijn.

Maak alles schoon en stof vrij.

Neem daarna een White Wash olie, en breng dit met een kwast aan, om daarna dit met een pluis vrije doek in te wrijven.
 

Tijs67

 • #10
De Bob schreef:
White Wash kan niet over een laklaag...
Neem daarna een White Wash olie...
Dankjewel De Bob.
Nog 2 vragen, ik las iets over het merk Trae Lyx. En dan hebben ze beits en parketlak. Kan parketlak ook, en dan in white wash?
En als het beits wordt, moet daar dan nog een beschermende laag overheen?
 

De Bob

 • #11
In u aangehaalde Quote staat al het antwoord.

-1-
White Wash kan alleen op onbehandeld of geheel kaal geschuurd hout.

-2-
Er zijn speciale beitsen voor traptreden, dat is beits en bescherming in èèn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
De reden dat ik een speciaalzaak adviseerde is dat u goed advies krijgt, daarnaast is het advies op het forum mooi meegenomen.
Enige moeite mag u er zelf toch ook voor doen.
Dat het advies hier soms met een korrel zout moet worden genomen bewijst het advies om ammoniak te gebruiken, dat spul is giftig en kan verandering in de houtkleur veroorzaken en ook een mindere hechting van verf etc.
Ik heb voor u even rond gesnuffeld en heb een artikel gevonden waarin goed beschreven staat welke ontvettingsmiddelen een goede keus zijn.

Waarom ontvetten
Restylen van meubels is in vele blogs en in veel facebookgroepen een hot item, en daar wordt nogal eens beschreven hoe gemakkelijk alles gaat.
Leuk meubeltje, even schoonmaken, verf erop en klaar.
Maar zo zonnig als het daar omschreven wordt is het lang niet altijd, want soms is restylen van een meubel keihard werken.
Natuurlijk heb je een leuk plankje of hangkastje voor je kruidenpotjes zo in de verf, dat is allemaal begrijpelijk en dat is inderdaad zo klaar.
Maar je mooie meubels waar je met je hele gezin en vaak huisdieren tussen leeft, dat mag toch best een beetje meer aandacht krijgen.
Je moet er tenslotte wel tegenaan kijken en als een meubel vlekkerige verf heeft, gaat vergelen, stukjes eraf breken etc. dan wordt het al gauw een ergenis ipv een pronkstuk.

Ontvetten is echt iets wat je eigenlijk ten alle tijden moet doen, ook als je bijv. plafond of muur gaat verven.
Het doel van ontvetten is om een goede hechting te krijgen tussen een ondergrond en een eerste laag verf. Vet op je schilderwerk ontstaat door onder deeltjes in de lucht die neer strijken op oppervlakten.Dit kan veroorzaakt worden door neerslag, nicotine, vuildeeltjes in de lucht enzovoort. Deze deeltjes hechten zich als vuil op het oppervlak. Wanneer je deze deeltjes niet zal verwijderen voor het schilderwerk dan zal er nooit een goede hechting tot stand komen. Een gevolg kan zijn dat je later afbladdering krijgt van je verflaag.

Voor alle houtsoorten geldt dat deze eerst goed ontvet (en soms geschuurd) moeten worden alvorens deze te schilderen, beitsen of lakken. Er zijn echter houtsoorten die om een speciale behandeling vragen, omdat inhoudsstoffen kunnen opweken, de droging van de verf kan vertragen en / of hechtingsproblemen van de verflaag kunnen geven. Denk hier niet te licht over.Als je een goed eindresultaat van je schilderwerk wilt hebben zal je goed voorwerk moeten doen. Dit deel slaan vele helaas veel te vaak over en dat zie je aan het eindresultaat.Stel je moet een meubel ook schuren om de een of andere reden, dan wel altijd eerst ontvetten en dan schuren. Je zult misschien wel eens die stap hebben overgeslagen en dan bij schuren zo een vettig laagje op je schuurpapiertje hebben gehad.

Waarmee ontvet je, hier een aantal produkten op een rij met de voor en de nadelen:

Het meest bekende is wel ontvetten met Ammoniak, die je toevoegt in een emmer water van ong 5 liter, niet puur gebruiken.
Voordeel is dat het goedkoop is en vele het al in huis hebben voor schoonmaak klusjes, echter weten we inmiddels dat het A dat het gif is en B dat het een houtsoort danig kan beïnvloeden. Dat kan uiteenlopen, van verkleuringen tot het minder laten hechten van verflagen. Persoonlijk vind ik Ammoniak een zeer slecht idee, we zijn in 2018 beland. Er is genoeg te gebruiken , buiten een gif om.


Een bekend middel is Dasty geworden voor het ontvetten van meubeltjes, deze heeft een aantal voordelen maar ook nadelen.
Voordeel is dat het makkelijk te krijgen is, multifunctioneel is en de prijs erg interessant en daarmee vergeet het gros van de mensen even de nadelen te lezen.
Nadeel is dat het vrij chemisch is, dragen van handschoenen net als met Ammonia wordt aangeraden.
Een nadeel van dit product dat niet iedereen weet is dat een van de werkende ingrediënten een middel dat is koper kan aantasten, toch wel belangrijk ivm eventueel hangsluitwerk en beslag op je meubeltjes. Dasty laat wel een zweempje na , dat is dat mooie glanslaagje in je keuken. En ondanks dat het een multifunctioneel middel lijkt te gaan worden, die mensen soms met hand en tand verdedigen. Dit is geen geschikt middel om je meubels mee te ontvetten voor je met 1 van onze verven aan de slag gaat. Persoonlijk raad ik het sterk af, top voor je keuken of als velgenreiniger, maar daar zou ik het zelf bij laten.

Verder kennen we allemaal wel de St.Marc zowel vloeibaar als in poedervorm.
Mijn persoonlijke voorkeur in ontvetten gaat sterk uit naar de poedervorm van St.Marc. Het is lang houdbaar, ik kan het doseren en het is vrijwel reukloos.
De vloeibare vorm heeft net als bovenstaande artikelen, een sterke geur.
Voordeel van dit produkt dat het verder 100% biologisch afbreekbaar is tegenstelling tot bovenstaande produkten en het geen kwaad kan als het op je huid komt.
De vloeibare vorm is degene die de meeste mensen in huis hebben, en niet dat het heel slecht is om je meubels er mee te ontvetten, maar het is niet het beste middel, ook dit middel laat dat glans laagje achter. Ik zelf zou dit soort artikelen gewoon in de keuken laten en de St Marc korrels voor het restylen houden. Vergeet niet dat dit middel (korrels) ook zeer geschikt is voor de keuken. Mix het in een plantenspuit met lauwwarm water en je hebt de perfecte ontvetter.Vele zullen ook naar de prijs kijken van een produkt en dat is natuurlijk geheel begrijpelijk, maar soms is het ook goed even te kijken naar bijv. geur / chemische toevoegingen etc. Helemaal als je kinderen hebt, je zwanger bent of er luchtwegproblemen hebt. Elk produkt heeft voor en nadelen en je moet voor jezelf uit zien te vinden welke het beste bij jouw past.

Pas op dat je met dit alles niet teveel water gaat gebruiken en je het meubel goed laat drogen voor je verder aan de slag gaat, dit geldt voor alle bovenstaande ontvetters.
Een kanttekening over ontvetten, ook als je buiten gaat verven, is ontvetten nodig.
 

De Bob

 • #13
TS. U heeft een PB, Vak-documentatie en reclame mag/kan helaas niet op het forum zoals u weet.
 

Tijs67

 • #14
Dank voor jullie hulp De Bob, en Jan ook ;-)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #15
Succes en graag een terugkoppeling hoe het bevalt met de neus in de ammonia te zitten als u dat gaat gebruiken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #16
Krijg je brede neusgaten van. :mrgreen:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #17
Nou Jan, als je verkouden bent moet je eens een flinke snuif ammoniak inhaleren. Zie je ff sterren maar je verkoudheid is wel over..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu