Geen lichtpunt wel stopcontact, hoe aansluiten

JvR-nijm-73

 • #1
Onder mijn veranda heb ik een aantal stopcontacten, maar in het plafond zit geen lichtpunt. Nu wil ik het plafond aftimmeren en daarin een aantal spotjes maken, die bediend worden met een dimmer. Kan ik het stopcontact dan als een soort van lichtpunt beschouwen en dat ik hier stroom van ' aftap' ?

Naast spotjes komt er ook een hanglamp in veranda die bediend wordt met schakelaar. Kan ik hiervoor dan ook de stroom van dit stopcontact ' aftappen' ?

Is hier een soort van aansluitschema op dit forum (of andere link) beschikbaar?

BVD!

Jos
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Je kunt prima de wcd als voeding gebruiken voor de lamp. Je zet dan een schakelaar of dimmer langs de wcd. Vanuit daar leg je een leiding naar de lampen.

  Vanuit de wcd gaat bruin naar de schakelaar en na de schakelaar als zwart door naar de lamp. Blauw en groengeel lopen direct van wcd naar lamp.

  Vaak kun je op een wcd nog een tweede set draden aansluiten. Zo niet dan even per kleur een aftakking maken met lasklemmen en deze achter de evt wegstoppen. Als dit niet past dan zou je nog een lasdoos kunnen toepassen om de aftakkingen te maken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu