Geen druk op regenwaterpomp

Stef92

  • #1
Hoi,

Een tijd geleden heb ik thuis een regenwatertank van 5000liter geïnstalleerd om regenwater te hergebruiken voor de wasmachine, de wc's en een buitenkraan. Om het water aan te zuigen en automatisch over te schakelen naar leidingwater indien de put leeg is heb ik een DAB Active Switch 30/50 M gekocht. De pomp heeft een tweetal maanden prima gewerkt, maar nu geeft hij bijna geen druk meer aan de tappunten. Ik zie ook dat in de filter op de persleiding het filterhuis niet altijd met water gevuld is. Heeft iemand een idee wat de oorzaak hiervan kan zijn? Ik moet er wel bij zeggen dat voordat de pomp geïnstalleerd werd bij ons de kelder onderwater is gelopen waardoor dat de pomp een tijd helemaal onderwater heeft gestaan. Dat lijkt me uiteraard geen goede zaak voor de pomp, maar ik heb hem toen zo goed als helemaal open gedraaid en droog geblazen. Bij aansluiten werkte hij onmiddellijk waardoor ik dacht dat de pomp het heeft overleefd. Tot nu dan. Hieronder nog een foto van de installatie. Alvast bedankt!

Groet,

Stef

Pomp.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat kan werkelijk vanalles zijn... gaatje in de zuigleiding, pomp kapot, een afsluiter die niet goed open staat, te veel vraag tegelijk etc.etc
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Aansluitingen van de slangen en slangklemmen controleren, dit wijst op valse lucht aanzuigen, vooral bij de slangklemmen.
Die motor kan wel hebben.
 

Stef92

  • #4
Top, bedankt! Daar lijkt het nu inderdaad ook op. Ben er inmiddels achter dat het systeem het op leidingwater wel gewoon doet, dus er moet iets mis zijn met de aanzuigleiding uit de regenwatertank. Ik ga dit weekend eens alles vervangen en hoop dat het dan weer werkt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dan is valse lucht de meeste waarschijnlijke oorzaak inderdaad
 

Stef92

  • #6
Ik heb alle koppelingen vervangen maar de pomp doet het nog steeds niet met regenwater. Wanneer de pomp inschakelt om aan te zuigen, gebeurt er ook weinig bij de aanzuigslang in de waterput. Ik zag wel bij het vervangen van de koppelingen in de waterput dat het drijvende deel van mijn drijvende vlotter op een of andere manier was losgekoppeld van de aanzuigslang (geen idee hoe dat kan want dat zit vast met schroefdraad). Mogelijk dat in het korfje van de filter aan de aanzuigslang nog iets zat dat er nu uit is gevallen. Morgen maar eens contact opnemen met de winkel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Is de pomp zelf ontlucht?
Welke waterleiding is het?
 

Stef92

  • #8
Misschien een domme vraag, maar hoe ontlucht je de pomp precies? Ik heb ze net hetzelfde opgestart zoals de eerste keer en in de handleiding staat, namelijk het pomphuis vullen met water, afsluiten en dan de pomp aanzetten. Toen waren er geen problemen. De waterleiding die het reservoir onder de pomp vult alsook de leidingen aangesloten op mijn verdeler zijn alle alupex leidingen van 16mm.
 

Stef92

  • #9
Het probleem is ondertussen opgelost. Ik heb van de leverancier een nieuwe aanzuigslang opgestuurd gekregen en heb deze vervangen. Nu werkt de pomp weer. Er moet dus iets kapot zijn geweest aan de vorige slang.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Ja daar zat dan ergens een gaatje in en dan zuigt hij valse lucht mee aan en krijgt het water niet boven.

Probeer maar eens door een rietje te drinken waar je in gaatje in hebt gemaakt :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu