Gebruik houtrotvuller

Basil

  • #1
Beste mensen,

Ik heb in mijn kozijndorpel een stuk weg moeten hakken van 5 cm diep, 10 cm lang en nog geen 1 cm breed in het midden van de dorpel dus bekisting is niet van toepassing.

Ik heb op advies van de verfspeciaalzaak de 2-componentenvuller van Alabastine gekocht die keihard moet worden. Hij vond het niet noodzakelijk om eerst te primen of te gronden om die reden.

Nu is het dus heel moeilijk om een dergelijk gat volledig te vullen omdat dit spul zo kleverig is en je kunt ook niet zien of er binnenin gaten over blijven.

Wel is het mooi af te werken aan de buitenzijde maar kan ik dit laten zitten of moet ik dit anders op gaan lossen.

Goed advies wordt zeer gewaardeerd.

M.vr.gr. Basil.
 

EdP

  • #2
Het is na uitharding gewoon als hout te bewerken, dus schuren, raspen, zagen, etc.
Volgens mij zit er ook een redelijk uitgebreide gebruiksaanwijzing in de verpakking als ik het goed heb.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is mij niet geheel duidelijk of u dit karweitje nu wel of niet gedaan hebt.
Is het nog niet is gebeurd, behandel dan de plek met een houtrotwerend middel, volg de gebruiksaanwijzing.

Hierna kunt u de houtrotvuller aanbrengen en afwerken, ook volgens de gebruiksaanwijzing.

Succes.
 

Basil

  • #4
Ik heb de houtrotvuller al in het gat gedaan maar weet niet of het geheel vullend tot de bodem van het uitgehakte gat zit. Ik denk dat er holle ruimtes in het opgevulde deel zitten.

Omdat ik dus geen primer heb gebruikt vraag ik me nu af of dit kwaad kan en ik niet beter opnieuw en anders te werk moet gaan.

Groet Basil.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het is met 1 cm maar een smal, maar erg diep sleufje, wat weggehaald is.
Dat betekent dat je onmogelijk hebt kunnen zien of echt ál het rotte hout weggestoken is.

Als je dan ook nog eens geen houtrotstop hebt gebruikt, heb je geen enkele zekerheid dat het niet even vrolijk verder gaat.

Ik denk dat je er verstandig aan doet het opnieuw te doen, een iets bredere sleuf te maken, en na verwijderen van al het rotte hout eerst houtrotstop te gebruiken.

Er is trouwens zowel van het door jou gebruikte merk als van Perfax een variant hotrotvuller die sneller (half uur of zo) hard wordt. Daarmee kun je dan eerst het gat voor een deel vullen, en als het uitgehard is er nog een laag overheen leggen om het glad te krijgen.
 

Basil

  • #6
Bedankt voor het antwoord ik zal dit gat opnieuw doen.

Even voor mijn eigen begrip:
Vraag: stel als het rotte hout zou wel helemaal weggehaald zou zijn en je hebt gebruik gemaakt van houtrotstopper, is het dan schadelijk als er holle ruimtes in in het opvulsel blijven zitten?

Het vulsel heeft immers dezelfde eigenschappen als echt hout. Dat zou dan ook betekenen dat het opvulsel net als nieuw hout beter voorzien kan worden van een vochtregulerende verf dan van een meer afsluitende lak wat je zou kunnen gebruiken bij bestaand hout waar al het eventuele vocht al uit is.

Zo heb ik het althans begrepen maar bijleren kan nooit kwaad.

Alweer bedankt voor de moeite.
 

Amdusias

  • #7
Ik durf haast wel te garanderen, dat over 2 jaar de rotte plekken wel weer te boven komen. Maar gebruik sowieso de primer.

Dat alabastine is bij lange na niet het zelfde als hout. Als je een vuren of grenen kozijn hebt, reken maar van yes, dat je houtrotmiddel niet voldoende mee gaat werken met je hout.

Dat spul wordt zo keihard, dat er kieren ontstaan tussen houtrotvuller en hout zelf.
Heb het zo vaak gezien... en weet haast wel zeker dat over een jaar of 2 het verrottingsproces gewoon doorgaat, of is is doorgegaan.

Afijn... als je het er in smeert: gewoon flink er in drukken met je plamuurmes, en probeer het niet te vlak te smeren. Laat het dikker opstaan, zoals de anderen ook zeggen, gewoon vlak schuren. Anders wordt het een gebed zonder end...
 

Basil

  • #8
Mijn beste eigenschap is luiheid omdat die me er altijd toe aanzet de beste en meest duurzame oplossing voor een probleem te zoeken. En dat dat nu extra werk kost is niet erg zolang ik maar niet volgend jaar opnieuw moet beginnen. Ik heb het 'project' derhalve maar even stil gelegd.......

Dus wat is dan de oplossing? Balk geheel of gedeeltelijk afzagen en een zelfde (stuk) profiel terug plaatsen? Of zijn er wellicht minder ingrijpende maar net zo duurzame methoden om mee aan de slag te gaan?
 

Amdusias

  • #9
Deelvervanging ja , om de kosten te drukken, en dan een duurzamer product op epoxybasis. Maar het sleutelwoord is, dat alles wat maar een beetje rot is of vochtig, weggehaald moet worden, en het liefst een stuk verder, zodat echt alleen gezond hout nog te zien is.

Ik heb wel eens werk van mezelf of van me collega's na 2 jaar weer teruggezien, en met al onze goede bedoelingen, was het toch door gaan rotten...

Dus ik bedoel er maar mee te zeggen, dat je het niet moet onderschatten. Het klinkt allemaal wat dramatisch, maar je kunt het beter in 1 keer goed doen, dan dat je er straks weer mee zit!
 

Fiesiekus

  • #10
Heb dit probleem ook wel eens bij de hand gehad. Een mogelijke oplossing is het boren van gaatjes (1 mm) in het omringende hout en in de uitgeharde vuller.

Met een injectiespuit en (dikke) -naald de vloeibare houtrotstop met flinke druk in het hout en achter de vuller persen totdat het langs de injectienaald naar buiten komt.

Heb dit gedaan in de kruising van raamstijl en -dorpel (raam pal op 't zuid-westen) en tot op heden is er geen spoor van rot teruggekomen (klop 't af):lol:
 

Basil

  • #11
Mensen bedankt voor jullie adviezen, ik ben een stuk wijzer geworden en weet nu hoe voortaan dit werk aan te pakken en op termijn te verwachten.

Ik heb inmiddels het gat (plus 2 andere) opnieuw uitgehakt en kwam zowaar geen holle ruimtes tegen. Ik zal het omliggende gezonde hout een aantal maal impregneren, vullen met een epoxy (die had ik gelukkig wel), gronden en aflakken.

In 2 gaten heb ik wel vertrouwen maar dat ene gat baart wel zorgen maar vervanging kan altijd nog. Jaarlijks inspectie ronde is dus wel raadzaam.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu