Geboord gat is te groot. Hoe herstellen?

Marloes

 • #1
Hallo,

Ook ik probeer een plank aan de muur te bevestigen, maar ergens bij het boren van de gaten is het al misgegaan....

Het betreft een muur met een oude stuclaag met eronder baksteen (jaren 20 huis).
De eerste 2 gaten boren ging prima. De volgende 2 behoorlijk minder.
Bij het ene gat zakte ik direct alle kanten op. Ik zat schijnbaar in een voeg. Het gat is nu zo groot, dat ik eigenlijk niet meer precies weet waar het echte gat zou moeten zitten.

Bij het andere gat zat ik wel onder de stuclaag in het baksteen, echter daar zat een hard stukje in, waardoor de boor ook zijdelings wegschoot. Resultaat: een te groot en nog te ondiep gat om de plug in te doen.

Mijn vraag: Hoe nu verder? Kan ik het beste de boel helemaal dichtsmeren met Alabastine en opnieuw beginnen op dezelfde plek? Of blijft dat te zwak.

Als bovenstaande een oplossing is, hoe kan ik de volgende keer het beste te werk gaan met boren (Eerst klein gaatje boren en vervolgens grotere boor gebruiken?)

NB. Ik heb de volgende pluggen en schroeven aangeschaft om de console van de plank mee te bevestigen. Alligator plug met flens van Toggler (8mm) en 5,0 x 50 mm roestvrijstale schroeven. Is dat wat voor de bovenstaande omschreven muur?

Alvast bedankt voor een antwoord,

Marloes
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Altijd lastig in een oude bakstenen muur. Indien het tweede gat in een lintvoeg is terecht gekomen heeft een eindje opschuiven geen zin; lintvoegen lopen horizontaal. Als het de stootvoeg (vert.) was, kunt u gewoon een 5 cm opzij opnieuw boren. Dun voorboren (4 mm) is altijd beter, een dikke boor loopt sneller weg van de plaats waar u begint met boren.

  Ik neem aan dat de plank voor binnenshuis is? Dan hoeft u geen RVS-schroeven te gebruiken (kan wel), die zijn breekbaarder en duurder.
   

  Espaan

  • #3
  Er zijn ook producten die een te groot geboord gat weer kunnen vullen.
  Ik heb er zelf geen ervaring mee. Je stopt de plug met een vulmiddel met gaas in het gat. Gewoon bij de bouwmarkten, kijk er eventueel eens naar.
   

  Rotjeknor

  • #4
  De oude methode van mijn pa: doe er prikjes of lucifers naast :P Voor de goede orde: ik ben er geen fan van hoor (-:

  Over dat ene product waarbij je een nat doekje met gips eromheen draait, dat zal ongetwijfeld werken maar is wel behoorlijk duur.

  Wat ik zelf nog al eens doe is het te groot gat gedeeltelijk opvullen met muurvuller of een cementachtige, afhankelijk van wat er uiteindelijk aan de plug komt te hangen. Dan de plug erin stoppen en het teveel aan vuller weghalen. Wel ff de plug op de goede positie zetten. Dan wachten totdat de vuller hard is en dan pas de schroef (of haakje oid) erin draaien.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  In muren van oude woningen nooit met houten klossen werken, de muren zijn gemetseld met kalkmortel, hierdoor krijgt men de houten klossen niet goed vast omdat de mortel flexibel is.

  Ook is er kans dat de stenen met het inslaan van de klossen los gaan zitten, een gipsachtig produkt kan goed gebruikt worden mits het gat een tijdje van tevoren goed nat gemaakt wordt voor de hechting, ook het gat eerst goed stofvrij maken is noodzakelijk.
   

  Marloes

  • #6
  Goedemorgen,
  Ik heb het probleem uiteindelijk op de volgende manier kunnen oplossen (dank zij jullie suggesties).

  Ik durfde het uiteindelijk niet aan om de gaten te verkleinen, omdat de plank boven een commode komt te hangen... ook al komen er geen zware spullen op te staan, heb ik het zekere voor het onzekere genomen. Ik heb dus een paar centimeter naar opzij een paar nieuwe gaten geboord (eerst voorboren met een kleine boor, geen klopboor-stand gebruikt). Dit werkte goed. Het gat heb ik goed stofvrij gemaakt voordat ik de plug erin heb gedaan. De plank hangt nu prima.

  Bedankt voor jullie suggesties.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de melding.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu