Bij hout zal je er inderdaad voor moet zorgen dat er geen vocht bij kan komen. Nog belangrijker is dat het ook weer weg kan. Vocht op zich is niet erg, als je maar weet waar het blijft. Bij de constructie rekening mee houden dus. Watervast multiplex lijkt mij een goede optie. Op zich is kunststof niet lastig te bewerken maar als je er geen ervaring mee hebt is hout wellicht verstandiger.
Over de kunststof plaat. Ik vind 10 wel erg dik. 6 of 8 lijkt mij voldoende. Je moet het ook nog kunnen buigen.
Ik heb ook nog nagedacht over de bevestiging van de plaat. Uit een stuk geeft inderdaad de minste kans op inwatering. Ik zou de plaat niet op de ribben lijmen maar aan de kopse kanten in een aluminium u-profieltje monteren. Door de spanning wordt de plaat dan tegen het frame gedrukt maar kan toch een beetje werken. Vergis je overigens niet in de krachten die optreden. Het profieltje moet behoorlijk degelijk worden bevestigd.
Ik gebruik gebogen plaat op die manier 'vrijhangend' al is de overspanning dan een centimeter of 80. Ik zou eens moeten uitproberen of anderhalve meter haalbaar is. Wellicht in het midden extra beveiligen met lijm of een stukje profiel.
Voor de onderzijde hangt het er van af of je de plaat tot op de vloer wil laten doorlopen. Als de badkamervloer voldoende afschot heeft zou je ook kunnen overwegen om de hele wand op korte pootjes te zetten. Volgens mij los je dan ook een het vochtprobleem in de wand dan op want als er gaten in de ribben gemaakt worden, ontstaat er vanzelf wat ventilatie.
Voor de keuze heb ik een kort (zeer beslist niet compleet, want er zijn veel soorten) overzicht. De soorten waar ik regelmatig mee werk.
Forex: redelijk licht, makkelijk te buigen,ook in kleur, enigszins gestructureerd, mat oppervlak, kras- en streepgevoelig.
Polystyreen plaat: iets zwaarder, glad, ook makkelijk te buigen, volgens mij alleen in wit, halfglans oppervlak, kras- en streepgevoelig.
Plexi en acrylplaat: redelijk zwaar, glad maar ook in effectoppervlakken te verkrijgen, veel kleuren, ook transparant, lastiger te buigen (zeker de grotere diktes en bij kleine radi). Behoorlijk kras- en streepvast.
Dit spul wordt meestal gebruikt bij de standaard kunststof douche wanden.