Gazon vervangen?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ons gazon is 10 jaar oud, maar keihard geworden. Het gras groeit niet meer en ik overweeg het gazon geheel te vervangen. Omdat ik 3 kinderen heb, kies ik voor graszoden, zodat de tuin niet te lang onbruikbaar is.

Ik dacht eraan de 100m2 te frezen, composteren, nogmaals frezen en vlakken, voordat ik nieuwe zoden leg.

Goed idee? Kan ik hier uit te voeten met een 5,5pk grondfreesmachine (85cm breed, 10 tot 15cm diep) of dien ik de zwaardere 8pk (53cm breed, 18cm diep)?

Greetz
Jeroen
 
Het is geen groot stuk, dus je kan het beter 2 steek diep spitten.
Compost erop.
Licht inwerken, kan gewoon met een schop of vork.
Heb je zware kleigrond, dan de compost ligt onderfrezen.
Neem dan de frees van 8 pk, die komt op klei echt niet op 18 cm diepte.

Dan egaliseren.

Succes.
 
Potver, geen klein stuk? Ik vind het een enorme lap om te spitten 2 steek diep. Ik zal wel een luiwammes zijn. :)

Dankje voor de reactie. Het is overigens geen kleigrond, maar gewoon zwaar belopen, denk ik. Raad je me wel die 8pk freesmachine aan?

Greetz
Jeroen
 
Ik denk dat de haan iig bedoelt dat het frezen niks wordt, spitten cq omploegen wordt het eerder. Misschien dus meer kans met de 8 dan met de 5.5.
 
Ik heb een frees van 14 pk en die haalt met moeite 15 cm op zandgrond.
Wat is dan 8pk.
Wil je het goed doen, doe dan mijn advies.
Elke avond even een uurtje, je zal versteld staan hoe het opschiet.

Wil je toch frezen, eerst het gras zo kort mogelijk maaien, dan frezen.
Je zal er meerdere keren overheen moeten voor een beetje diepte.
Een frees maald de grond dus het gras komt nooit goed onder, kan verder geen kwaad.
Zorg dat je met achteruitrijden er niet achter staat.
 
Nou misschien stop ik die 40 euro dan toch maar in mijn zak. Ik kan altijd nog een beroep doen op mijn maten.
:wink:

Dankje voor je advies.
 
Kan je met een minigraver in je tuin komen?
Een goeie machinist kan je de grond zo omgraven en vlakken dat je daarna gelijk zoden kan leggen.
Kost wel een paar centen...
 
Als de grond keihard is geworden zou ik beginnen om de grond zeer grondig te bewateren: gewoon dagen lang de sproeier er op. In het begin met tussenpozen, zodat de grond het water rustig op kan nemen en naarmate de grond vochtiger wordt de tussenpozen korter maken.

Harde grond komt in de meeste gevallen door droogte (denk aan klei, dat wordt ook keihard als het droog is).

Je kunt veel tijd, geld en moeite in een nieuw gazon gaan stoppen, maar dan heb je grote kans dat het resultaat na een jaar of 2 (dan is het nieuwe gazon pas "volwassen") net zo is als je huidige gazon of erger nog: het nieuwe gazon wil niet eens goed aanslaan doordat het niet goed kan wortelen.
 
@Frank
Dat is helaas fysiek niet mogelijk.

@Bert
Bedoel je dat omspitten alleen niet voldoende is om de grond los te krijgen? Het feit wil wel dat hier het grondwaterniveau laag is (ik woon op een terp) en waarschijnlijk toch wel kleiig (al lijkt dat niet zo). Ik woon namelijk langs de rijn.

Ik wil wel het gazon vervangen, want het is inmiddels echt helemaal kaal geworden. Waarschijnlijk ook door minimaal onderhoud de afgelopen 10 jaar.
 
Dan zit jij nu in dezelfde situatie als ik tot een paar jaar terug. Ik woon langs de Maas, dus ook hier klei genoeg.

Het volgende stappenplan werkt m.i. beter dan het gazon verwijderen en een nieuw gazon aanbrengen:

- Bewateren tot de grond volledig verzadigd is. Dit kan in jouw geval best wel eens een 2 weken duren. Doe dit in de vakantie als je de sproeier dagen aan kan zetten. Controleer met een grondboor of de grond tot een diepte van 30 cm vochtig is;
- Maaien op de kortste stand
- Onkruiden bespuiten (waarschijnlijk 2 keer, voor als bij de eerste keer niet alles dood is gegaan);
- Onkruiden groeien zich dood; na de eerste en tweede keer spuiten twee weken wachten en dan pas maaien;
- Verticuteren, totdat je bijna al het dode en oude gras en onkruid eruit hebt gekamd. Je hebt dan eigenlijk alleen het goede gras nog maar over. Al het andere is eruit. Niet schrikken: je zit dan bijna alleen nog maar grond en geen gras meer. Doe dit met een mooie verticuteermachine en niet met een kunststof elektrisch aangedreven apparaatje van een paar kg. Die zijn veel te licht.
- Goede tuinaarde strooien over de opengehaalde grasmat (liefst gesteriliseerde grond tegen nieuw onkruid). Grond egaliseren met de achterkant van de hark;
- Graszaad strooien en grond weer goed nat houden. De grond met het graszaad mag niet drogen en dat gaat vrij snel met een windje en een zonnetje.
- Mooi weer en een paar weken verder zie je dat je grasmat begint te vernieuwen. Het jonge gras gaat groeien en vult – zeker met dit groeizame weer – de kale plekken op. Het enige dat je hiervoor moet doen, is water geven.
- Pas als de nieuwe sprietjes 7 a 8 cm zijn voor het eerst maaien op de hoogste stang van de grasmaaier. Laat hiervoor het mes slijpen, want anders slaat het mes het gras eraf, met de kans dat het jonge plantje uit de grond wordt getrokken. Een scherp mes snijdt het gras.

PS: met het zaaien nooit direct mest strooien, hiervan verbrandt het graszaad / het jonge gras. Strooi ook geen mest voordat je begint, zodat de voeding alvast in de grond zit, want van mest gaat namelijk ook onkruid groeien en niet alleen gras.
 
Bert,

Bedankt voor de input, maar ik zie toch wel een paar haken en ogen. Mijn 3 dochtertjes zullen beperkt zijn in hun spelen in de tuin. Bovendien ben ik hier een lange tijd mee bezig en is het maar de vraag of ik hier de bodem goed doordrenkt krijg (op een terp). Dat kost bovendien een hoop water.

Mijn idee lijkt me minder bewerkelijk. 2 Dagen buffelen en het ligt erin. Daarna dien ik wel beter mijn best te doen om het goed te houden. Tips? Vaker sproeien? Nu sproei ik echt alleen maar in hete perioden namelijk.
 
Tijdens het sproeien en spuiten (uit mijn stappenplan) kunnen je dochtertjes nog op het grasveld spelen. Als je graszoden wilt leggen, kunnen je drie dochtertjes ook niet gelijk op het grasveld spelen hoor. Zoden mag je ook niet belopen de eerste 6 tot 8 weken. Eerst moeten de zoden goed aanslaan (d.w.z.: goed wortelen). De graszoden moet je bovendien de eerste maand ook goed nat houden. Op een droge ondergrond zullen ze niet aanslaan, dus de ondergrond moet je ook bij graszoden eerst goed bewateren.

Mijn stappenplan lijkt veel werk, maar 100m2 grond frezen of 2 steek diep omspitten is vele malen arbeidsintensiever.

Zeker als je (net als ik) op een terp woont, moet je de grond vochtig houden. Het water zakt allemaal weg en dan wordt de grond droog en hard. Ter vergelijking: vorig jaar heb ik 200 m3 water over mijn tuin (1.500 m2) gesproeid.
 
Tsja, Bert, het niet mogen belopen van de zoden is ook een punt. Ik neem je stappenplan in overweging. Dankje.

Hoe dan ook zal ik vaker moeten sproeien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan