Gaten boren kanaalplaat vloer.

Beste klussers, met het volgende tast ik even in het duister:

Ik moet voor mijn balans ventilatie/wtw systeem. Een aantal gaten boren voor de slangen rond 75mm nu is er vanwege de plek maar een mogelijkheid en dat is door over de gehele breedte van een plaat 8 gaten naast elkaar te boren van rond 80mm (uiteraard boor ik dan alleen in de holle ruimtes). Kan een kanaal plaat zoveel gaten naast elkaar hebben? Of is dit echt teveel van het goede?

Geen van de gaten gaat door de wapening in de plaat.



IMG_0540.jpeg
 
Wees verstandig en boor 2 rijen van vier.
De rand kanalen zijn smaller bij een W150 plaat.
 
Ja het grote probleem is dat als ik een enkele rij boor van 8 dan kom ik mooi uit in een muur en kan ik de buizen mooi weg werken als ik breder ga moet ik een koof maken midden in de badkamer.
 
Naden zijn al gevuld met beton dus dat raveelijzer valt helaas ook niet te monteren.

De overspanning van de plaat is 4,1 meter ervan uitgaande dat het een w150 plaat is betekend dit dat er een belasting plaats mag vinden van 5 Kn/m2

Lijkt mijn ruim voldoende als de plaat 65% van zijn stevigheid verliest kom ik nog steeds op 1,75 Kn/m2 uit

Zoals ik al aangaf boor ik alleen in de holle ruimtes zou toch voldoende moeten zijn?
 
Als je zoekt naar bevestiging van je eigen denkwijze loop je het risico dat je antwoorden krijgt die niet in je straatje passen.

Vraag anders de leverancier van de kanaalplaten om hun mening.

Maar vooralsnog lijkt het op een fout in je werkvoorbereiding.
 
De voorspan strengen bij een kanaalplaat zitten tussen de kanalen in en niet ter plaatse van de kanalen. In feite is het gewoon het zelfde als een broodjes vloer (zolang je niet gaat boren in de 'liggers' maar in de kanalen/broodjes gaat het goed). De kanalen zijn er alleen maar voor gewichtsbesparing.

Belangrijk is wel waar je gaat boren; nabij een oplegpunt (waar de vloer rust op een dragende muur) is denk ik iets risicovoller dan bijvoorbeeld midden in de overspanning.

Nog een belangrijke toevoeging: Eerst verifieren bij de constructeur/leverancier voordat je sparingen gaat zagen!
 
8 x 80 mm op rij is 640 mm. Je kunt echt niet > 50% van de breedte van een kanaalplaat weghalen. Het beton is veel meer dan alleen een "afstandhouder tussen de wapening".

@Rola heeft hierboven het goede antwoord gegeven.
 
@Walker , het beste paard op stal laat wel eens een wind.

Afijn Maakt het wel mooier om een wtw toe te passen zo niet kom ik met minder doorvoeren ook uit en dan wordt het een mechanische ventilatie. Zou zonden zijn.

Je zou zeggen dat doordat je het betonijzer laat zitten en het meerendeel van het beton dat het toch makkelijker haalbaar moet zijn.

Het is inderdaad jammer dat hier geen ravelijzer is toegepast .
 
@ boertje125

Hier een iets wat betere foto excuus.

Ik praat over de het groene stukje. In de plaat links zit het toilet en uitwijken is ivm met beneden geen optie.



f023dd1b-17f9-4b61-b0ee-f2d14d2d9982.jpeg
 
Als je zeker bent dat de gaten t.p.v. de kanalen komen en ze zijn maximaal 80 mm qua diameter dan moet dat prima kunnen. Je mag absoluut de voorspan strengen die in de dammen zitten niet raken.

Een voordeel van ronde gaten is dat je boogwerking in het beton krijgt, geen spanningsconcentraties rondom hoeken bijvoorbeeld.

Overleg wel met de constructeur/ontwerpende partij.
 
Hou er wel rekening mee dat indien er meer als één streng per dam toegepast is, de sparingen smaller moeten zijn als de kanalen, zeker bij het eerste en laatste kanaal. Anders raak je alsnog een streng. Op tekening en/of berekening kan je terugvinden welk strengen patroon er is toegepast.
 
Hoeveel drukzone denk je nodig te hebben nabij de oplegging?
Dwarskracht is maatgevend!
 
Buigend moment is 0 t.p.v. de oplegging (als de plaat niet doorloopt). Overigens heb je bij een drukzone ook een trekzone nodig wil je een moment kunnen opnemen en die is er niet bij de kanalen (beton kan geen trek opnemen).

Dwarskracht is inderdaad maatgevend bij een oplegging. Maar begint al een aardig theoretisch verhaal te worden ;)


@Fransentim volgens mij weet je voldoende
 
@Rola

Bedoel jij of er nog een muur op rust ? Na de oplegging? Zo ja de kanaal platen liggen volledig vrij in een staal constructie. en er komt verders buiten de afdeklaag van de vloer + vloerverwarming niks op te staan.

Dat gaten komen wel vlak na de oplegging dus niet in het midden van de plaat

Ik vond het blad van de constructeur zie de foto hieronder. Het verbaast mijn hoe een mega belasting die platen doorgaans kunnen hebben.



IMG_1763.jpeg
 
Wat ik van de site van een producent haal:

Sparingen
In het werk mogen alleen sparingen worden aangebracht zoals op de legplannen is aangegeven. Overige sparingen mogen alleen in overleg met het constructiebureau van *** in het werk worden geboord.

In jouw situatie heb je dus geen legplan waarin de door jou gewenste sparingen zijn aangegeven. Dan kun je niet anders dan terug gaan naar de constructeursafdeling van de leverancier.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan