Gat maken en nieuw kozijn op hoogte plaatsen

Izirider

 • #1
Beste medeklussers,

Heb al gezocht, maar geen antwoord op mijn vraag kunnen vinden op het forum...

Wil in mijn badkamer een gat maken in de spouwmuur en een nieuw kozijn plaatsen. (Kunstof) Moet een bovenlicht van 150cm breed bij 40 cm hoog worden met één vast en één klepraam.

vermoedelijk zal ik aan de binnenkant een latei en de buitenkant een hoekijzer moeten inbrengen begrijp ik uit andere topics...

Eerst een klein gat maken in de muur en een balk doorheen steken om te stutten voor je het grote gat maakt. Is een andere tip die ik las.

Nu is mijn vraag hoe ik op die hoogte van zeg 6 meter ga stutten... Of kan dat alleen met zo'n stand alone gevel stud die ik dan aan de binnenkant van de badkamer zet? Veel gewicht zal er niet meer opzitten zo hoog in de muur denk ik...

Hopelijk kan het ook anders aangezien ik genoeg gewone stutten heb liggen. En het misschien wel even open moet blijven liggen. Wil namelijk snel het gat maken nu, kozijn bestellen, en ondertussen badkamer beginnen te verbouwen.

Is er hier nog een handig lijstje of overzicht hoe je alles moet maakt, met lood, tochtband enz enz.

groeten Patrick
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Hoeveel lagen metselwerk blijft er buiten nog zitten boven het kozijn? Bij minder dan +/- 5 lagen is het zinvoller om dit opnieuw op te metselen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Wat voor constructie heeft de kap ?
  (rust deze op de gevel t.p.v. het nieuwe kozijn)
   

  Willem.S

  Specialist Hout/Bouw
  • #4
  Er zal een muurplaat boven het metselwerk liggen die alle krachten zal verdelen, en er zal geen spant in dit gedeelte zijn.

  I.d.d. die minder dan 5 lagen gevelsteen wel weghalen.
   

  Izirider

  • #5
  Stenen weghalen en terug metselen is idd een goede tip! Had ik nog niet aan gedacht! Thanks! Hoef ik ook niet te stempelen... Zal straks thuis eens even goed kijken of er een muurplaat of balk zit die alles opvangt, en niet toevallig net haaks op dit stukje muur rust.

  groeten Patrick
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  De vloerbalken rusten waarschijnlijk hierop. Die moeten wel degelijk gestempeld worden dan.

  Is het de voorgevel? Denk je aan de vergunning?
   

  Izirider

  • #7
  Vergunning is reeds binnen! Zowel op de eerste verdieping als op zolder is het een betonvloer. Die platen liggen in de breedte richting van het huis, en dragen dan zover ik geinformeerd ben niet of nauwlijks op de voor en achtergevel...?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu