Gasleiding wel of niet verleggen.

Fmrama

  • #1
Hallo,
Ik bezit een woning uit jaren 60. Ooit stond er een gaskachel in de woonkamer. De leiding hiervan ligt nog steeds onder de vloer in de kruipruimte vastgemaakt aan de balken. Ca. 6 mtr. De gasmeter zit in de kelder. De leiding loopt dus vanaf de kelder onder de woonkamer door en weer terug richting de keuken. Onder de keuken ligt ie zwevend over een uitholling in de fundering ca. 3 mtr. Er zit geen mantel om de leiding. De situatie is er dus al zeker meer dan 25 jaar.( toen ik de woning kocht). Is het nodig om alsnog de leiding te laten verleggen, dus vanaf de kelder rechtstreeks naar de keuken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Of het nodig is (cq. verplicht) kan ik niet beoordelen.
Maar ook al zou het niet verplicht zijn omdat het zoveel jaar geleden is aangelegd, dan nog...

Want wat denk je zelf? Is zo'n situatie niet zonder meer erg gevaarlijk?

Een oude gasleiding die een onnodige omweg maakt onder de kamer waar je verblijft, die slecht ondersteund wordt en geen mantelbuis heeft. Met koppelingen onder de grond die (dus) niet voldoen aan de huidige normen en eventueel ook inmiddels slecht zijn.. Dat vraagt om lekken. Is het niet vandaag dan is het over x dagen, weken, maanden.

Ongeacht de tijdsduur kan het resultaat hetzelfde zijn: de ruimte vult zich eerst met gas, je ruikt het (nog) niet, want vloer is te dicht. Dat gas mengt zich met lucht en vormt daardoor een explosief mengsel. Op zeker moment komt het ook boven de grond, hopen dat je het dan op tijd ruikt (en niet verkeerd reageert). Want dan hoeft er maar één vonkje te zijn (het is nacht, wat ruik ik, lichtschakelaar aan) en boem...

Ik zou zo'n situatie doodeng vinden, voldoende reden om het vakkundig te laten vervangen. :wink:
 

Fmrama

  • #3
Ik ga maar weer eens een goede installateur zoeken. Twee maanden geleden dit eens bij een vni installateur gevraagd. Nooit meer wat van gehoord.
 

Fmrama

  • #4
Ik denk er over om de gasleiding naar de keuken in zijn geheel op te doeken. En over te gaan op inductiekoken. Er loopt dan alleen nog gas naar de cv. Deze loopt wel in een mantelbuis.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Onderzoek dan wel eerst of je op dit moment voldoende vermogen op je installatie hebt voor inductiekoken.

Veel inductiekookplaten vereisen een 3 fase installatie (3 x 25 A) en kunnen niet gebruikt worden op enkelfase 35 of 40A.

Je vind veel informatie daarover in de elektrarubriek. Of met zoeken op het forum (linksboven) met 'inductie'.
 

Fmrama

  • #6
Er zit bij mij 3x25 amp. Neemt niet weg dat ik zowel het gas als elektra door een herkent installateur laat aanleggen. Moet goed komen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu