Gasleiding verleggen onder de vloer

Marije

  • #1
Hallo,

Wij willen de gasleiding op de zolder verleggen. Hij ligt nu boven de vloer en gaat voor een deel over de zoldervloer heen. We willen van de zolder een kamer maken en daarvoor ligt de gasleiding dus in de weg.

Vraag is of de gasleiding onder de vloer (houten vloerdelen/ oud huis) geplaatst mag worden. Zo ja wat is dan de beste montage manier. Ik lees overal dat als de gasleiding door b.v. een kruipruimte gaat, hij een pvc coating moet hebben.

Nu kan dat niet op zolder, omdat hij een aantal bochten moet maken en we deze willen vastmaken met knelkoppelingen.
Mag dit wel gewoon? Wie weet raad?
Alvast bedank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Begrijp ik goed dat je het zelf wilt gaan aanleggen?

Wat breng je in dat geval aan gasleiding-aanleg-vakkennis mee?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi Marije,

De Gasleiding mag in dit geval tussen het plafond 1e verdieping en de zoldervloer worden gelegd.

Alleen mag er geen knel of klem verbinding worden gebruikt in de niet bereikbare ruimte.
Alles tussen plafond en vloer moet worden gelast c.q. gesoldeerd.
Of zijn het stalen leidingen, zo ja dan mag er gefit worden.
Leiding uit één stuk buigen en boven de vloer mag er wel weer gekneld worden.

Montage kan b.v door het hart van de balken of tussen de de balken, het ligt er maar aan hoe de balken en de leiding ten opzichte van elkaar lopen.
De leiding moeten het liefts 35 mm van het plafond en 35 mm van de vloer worden gelegd en stevig worden vast gezet /gelegd, dit ivm met spijkeren en schroeven in de vloer en het plafond

Het hoeft in deze situatie niet in een mantelbuis te worden gemonteerd.

Vr Gr en sucses ermee
 

Marije

  • #4
Nee, mijn man gaat het aanleggen, een superklusser, maar nog niet met gasleiding gewerkt. Ik ben de bezorgde huisvrouw (haha) die wil nakijken of manlief er wel verstandig aan doet het zelf te doen.

Nu lees ik dat in de kruipruimte gebruikt gemaakt dient te worden van een zogenaamde mantelbuis. Bij ons gaat het echter niet om de kruipruimte maar om de loze ruimte tussen plafond van de 1e verdieping en vloer van de zolder.

Vraag is dus of er dan ook een mantelbuis gebruikt moet worden of dat gewoon een koperen buis met knelkoppeling voldoende is.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Een goeie baas/opzichter is nooit weg toch :)
 

Marije

  • #6
Hallo Cvolieboy,

Begrijp ik goed uit je verhaal dat het kan, maar dat het gedeelte wat onder de houten vloer ligt uit één stuk moet bestaan? Dat betekent dus dat we de koppeling tussen de nieuwe en de oude buis op de eerste verdieping, voor het plafond moeten maken, dan de leiding moeten buigen tussen de vloer en het plafond, en dan pas weer mogen knellen nadat de leiding uit de vloer komt. Er mag dus nergens in de loze ruimte een knelverbinding zitten?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Klop helemaal
 

Marije

  • #8
Oh nog even, je schrijft niet knellen in niet bereikbare ruimte. Bedoel je dan direkt bereikbaar? De loze ruimte is natuurlijk wel bereikbaar. Ik vraag me namelijk af, we moeten ongeveer 4 meter overbruggen, of er wel zulke lange koperen leidingen zijn?
Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Hoi Marije

De lengte van een leiding in koper is 5 meter dus dat moet kunnen.

En niet bereikbare ruimte is dus dichtgetimmert en onder vloerbedekking of onder laminaat en niet direct bereikbaar in die zin.

Een bereikbare ruimte is bv in de ruimte bij het schuine dak in een kastje of achter een luik.

Vr Gr
sucses ermee
 

Marije

  • #10
Hoi en bedankt....

Nu geeft mijn man aan (ik had het niet opgemeten) dat we zeker 7 meter moeten overbruggen en dat halen we dus niet met één leiding. Wat zijn dan andere opties (behalve een andere route kiezen)????

En om, als je klaar bent, er zeker van te zijn dat alles goed is, ook voor de verzekering, moet je dan een instalateur laten komen en krijg je dan iets van een certificaat of zo? en wat doen hij dan precies?
 

Marije

  • #11
Hoi

Ik lees net terug dat je aangaf dat je wel mag solderen. Dus solderen is geen probleem tussen het plafond en de vloer? Want dan is het probleem al opgelost (mijn man kan immers solderen). Vraag blijft alleen nog over hoe het gaat met de controle....
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Hoi Marije,

1 sokje na 5 meter (laten?)solderen dan weer twee meter verder en leiding boven de vloer. Boven de vloer ook indien mogelijk alles buigen en zo wenig mogelijk knieen gebruiken.

Leidingverbindingen in het ieder geval afsoppen met zeepsop en inderdaad het beste is af te laten persen zodat zeker is dat het gasdicht is.

Als het door de installateur is opgeleverd bent u toch weer zelf aansprakelijk voor de installatie, dus wordt er geen certificaat maar een rapport afgegeven van controle met de eventuele op en aanmerking.

Doe het anders in overleg met uw installateur, laat deze dan ook de materialen leveren en vraag wat u zelf kan doen en wat hij dan doet?

U komt er vast wel uit die manier.

Sucses ermee
 

Marije

  • #13
Heel erg bedankt voor je hulp!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu