Gasleiding verleggen

Sander02

  • #1
In mijn huis loopt de gasleiding vanaf de hoofdaansluiting een paar cm boven de grond in de gang en woonkamer naar de keuken toe. Die zou ik graag naar de kruipruimte willen verplaatsen. In de gang zit die ook in de weg omdat in de standleiding van de nieuw aan te leggen afvoer voor eerste verdieping vlak tegen de muur wil plaatsen, maar daar zit die gasleiding.

De leiding weghalen kan ik zelf wel doen, maar een nieuwe leiding onder het huis en ook aftakken naar zolder (langs nieuwe afvoer standleiding, plafonds liggen al open, cv ketel is er nog niet) mag ik zeker niet doen aangezien lange leidingen waarschijnlijk gelast moeten worden ipv knelkoppelingen?

Zoja, is er dan ander voorwerk wat ik zelf kan doen voor kostenbesparing?
 

Fiesiekus

  • #2
Gasleiding kan je ook knellen met daarvoor gekeurde knelkoppelingen. Leidingen lassen wordt volgens mij bijna nooit meer gedaan.
 

Sander02

  • #3
Moet het dan achteraf nog gekeurd worden ivm verzekering (en de buren).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Lijkt me wel verstandig, laat dit doen door een installateur, wanneer u daar de materialen aanschaft zal dat niet zo'n probleem zijn.
Voordeel is ook dat u even iets kunt navragen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Geen gasleiding in de kruipruimte mag niet en kan niet als er ook nog moet worden afgetakt. (het moet namelijk in een mantelbuis gasdicht worden uigevoerd en dat kan dan niet)

Als de plafonds er toch uitliggen dan via het plafond tussen de vloer en het plafond monteren.

Geen knel/klem koppelingen gebruiken die niet bereikbaar zijn, zonder de boel te slopen, dus alles solderen of van toepassing, stalenbuis lassen.

Vr Gr en succes ermee
 

Sander02

  • #6
Mmm, de ene schrijft weer dat het wel mag en de andere weer niet?

Er loopt nu ook een gasleiding onder het huis. Bij de hoofdaansluiting wordt deze gesplitst naar de leiding bovengronds (keuken en 2 gaskachels) en een aftakking ondergronds naar de gaskachel woonkamer.


Quote van andere website
Geheel ten overvloede nogmaals het advies om in de kruipruimte geen leidingen te onderbreken en aftakken anders dan met een hardsoldeer of lasverbinding, tenzij de kruipruimte geventileerd is volgens de geldende norm voor gas. (twee tegenover elkaar liggende permanente openingen van minstens 150cm2)
Ik heb 2 van die openingen tegenover elkaar.
 

Sander02

  • #7
Gasleidingen zijn in het verleden overal gemonteerd. Sinds jaren mogen er geen gasleidingen meer onder de vloer (kruipruimte) gemonteerd worden die niet aan enkele zeer speciale eisen voldoen. In de beton- of afwerkvloer mogen wel koperen gasleidingen ingestort worden en liefst met beschermmantel. Zo moet de gasleiding onder de vloer van begin tot het einde in een goedgekeurde Kiwa-Gatec gasdichte mantelbuis gemonteerd worden. Deze speciale mantelbuis moet bij begin en bij het einde van de gasleiding een stuk boven de vloer uitsteken. Als dan de gasleiding (in de mantelbuis) door welke oorzaak dan ook zou kunnen gaan lekken komt er geen gas onder de vloer. Hierdoor kan men bij een lek in de gasleiding het gas ruiken boven de vloer bij zowel het begin als bij het einde van de mantelbuis en onmiddellijk de juiste maatregelen treffen. Een daarvan is gas hoofdkraan dicht draaien en ons bellen.

Gas onder een vloer is echt het levensgevaarlijkste wat men kan mee maken wat betreft een gaslek. Als dit gas zou ontsteken (ontploffen) ontstaat er een drukverhoging van 300 bar die zijn weg naar buiten niet kan vinden en door alleen de vloer en de muren op te lichten zijn druk energie kwijt kan. Dit heeft tot gevolg dat het hele huis vernield wordt. Ook mogen in deze gasleiding onder de vloer geen verbindingen of koppelingen gemonteerd worden. Dus ook geen gasaftakking naar een ander gastoestel. Moeten er meer dan een gastoestel aangesloten worden dan moet men dus meerdere gasleidingen monteren voor elk gastoestel apart. Het liefst voor elk gastoestel een aparte aan/afsluitkraan bij de gasmeter, zodat elk gastoestel afzonderlijk aan en uit (open/dicht) gedraaid kan worden bij de gasmeter voor de betreffende gasleiding naar het toestel. Altijd moet er ook nog een toestelkraan gemonteerd worden bij het gastoestel. Door deze strenge maatregelen hebben de fabrikanten doen besluiten een goedgekeurde AKB (aluminium kunststof buis, van VSH te Hilversum) te ontwikkelen die goed onder de vloer gemonteerd kan worden aan een stuk van A naar B zonder verbindingen of aftakkingen. Dit is een drie lagen buis van kunststof en aluminium die heel goed te buigen en daardoor goed te monteren is. Deze buis wordt compleet gemonteerd in een goedgekeurde Kiwa-Gastec mantelbuis zoals boven omschreven en hierdoor is een veilige en betrouwbare gasleiding gegarandeerd.
(link verwijderd)
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
Duidelijk toch precies wat CVolieboy aangaf.
 

Sander02

  • #9
Ja, eigenlijk wel ja :)

Maar ik las het denk ik verkeerd. In mijn geval zouden er geen aftakkingen zijn. De leiding zou alleen voor het fornuis zijn. De vertakking for CV ketel komt in de meterkast en die gaat dan omhoog, dus niet door kruipruimte.

Hoe kan de afstand van mijn meterkast naar keuken in 1 heel stuk worden gelegd? Is die speciale wel geschikte leiding flexibel ofzo, dat het dus van rol afkomt?
 

Fiesiekus

  • #10
Er is een flexibele koperen buis van de rol. Die moet dan wel nog in een mantelpijp. Knellen doe je dan met steunhulsjes in de pijp, tegen het vervormen.
 

Xr8

  • #11
Je kunt flexibel koper nemen met daarom heen een mantelpijp. Voordeel hiervan is dat het te verbinden is met standard in de handel (bouwmarkt) verkrijgbare fittingen. Mantel pijp dient er zelf omheen geschoven te worden is bij mijn weten niet compleet te koop.

Wat in je eigen verhaal al aangegeven wordt, er zijn diverse fabrikanten die buis leveren geschikt voor gas al in een mantelpijp. Deze kun je zo onder de vloer trekken. Nadeel is dat de koppelingen speciaal voor gas moeten zijn en geperst moeten worden met speciaal gereedschap.

Zowieso bij wijzigingen aan de gasleidingen de boel (laten) afpersen. Dit is verplicht. Een installateur zal dit ten alle tijde doen als het goed is.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Fiesiekus schreef:
Er is een flexibele koperen buis van de rol. Die moet dan wel nog in een mantelpijp. Knellen doe je dan met steunhulsjes in de pijp, tegen het vervormen.
Die buis mag alleen gesoldeerd worden, knelkoppelingen mogen alleen gebruikt worden bij hard koperen buis, ze dienen dan voorzien te zijn van het gastec keurmerk.
Bij flexibele koperen buis wordt voorgeschreven dat er steunhulzen gebruikt moeten worden.
Er zijn geen steunhulzen op de markt met gastec keurmerk en die mogen dus niet gebruikt worden, niet goedgekeurde materialen mogen niet gebruikt worden dus het mag gewoon niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu