Gaskraan gevelkachel vervangen

Marty59

  • #1
De gaskraan van onze gevelkachel lekt enigszins en moet dus vervangen worden.
Het probleem is dat dit een zeer compact model is (ongeveer 40 jaar oud) en niet meer leverbaar. De huidige gaskranen zijn veel groter en passen niet in de ruimte tussen waar de gasbuis uit de vloer komt en de buis naar de kachel toe.

Nu had ik het volgende idee: vervang de oude gaskraan door een model zoals gebruikt wordt om gasfornuizen met een slang op aan te sluiten, en sluit de gevelkachel hierop aan m.b.v. een gasslang. De slang kan dan in een lus worden gelegd zodat het probleem van te weinig ruimte ondervangen is.

Ik vraag me af of dit kan en mag.

Ook vraag ik me af hoe het restant gas na het sluiten van de hoofdkraan uit de buis krijg, is het laten branden van de kachel na het sluiten van de hoofdkraan voldoende om de buis 'leeg te trekken'?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik zou dit toch maar even aan een installateur over laten.
Die heeft het zo gefixt denk ik.
Zelf gaan zitten knoeien met een gasleiding is geen optie.

En zeker geen rubber slang gebruiken, die eigenlijk voor een gaskookplaat wordt gebruikt.
 

Klaas34

  • #3
Een rubberen slang mag alleen gebruikt worden voor een gaskookplaat. Als je hem gaat gebruiken achter een (gevel-)kachel zal hij snel uitdrogen, haarscheurtjes krijgen en gaan lekken.

Hoe ben je er achter gekomen dat de gaskraan lek is? Als de gaskraan lek is, zal er ook wel meer aan de installatie schelen. Laat de kraan door een erkende installateur doen, die zal na werkzaamheden aan de gasleiding, gelijk de gasleiding controleren op lekdichtheid door afpersen.

Jaarlijks gebeuren er genoeg ongelukken door verkeerd aangelegde gasleidingen. Men is bezig met de APK-keuring (NTA8025) voor woningen. Ongeveer 33% van de woningen die gecontroleerd zijn, heeft een gaslek. Reden genoeg om een erkende installateur te zoeken.

Kijk voor adressen eens op de site van de VNI
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hier laten we het bij!

Slotje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu