Gashaard verwijderen - is dit goed zelf te doen?

PatAnders

  • #1
Onze huidige gashaard wil ik gaan verwijderen om plaats te maken voor een elektrische sfeerhaard. Is het verwijderen van een gashaard goed zelf te doen?
Ik heb geen idee hoe de haard in de muur vastzit. Ook vraag ik me af waar ik de gasleiding op enig moment het beste kan afdoppen? Ik zie de aansluiting wel binnen in de haard duidelijk zitten maar ik heb het idee dat dit stuk leiding weg moet wil ik de haard eruit kunnen halen? De leiding lijkt achterin namelijk een 90 graden bocht naar beneden te maken en door de bodem van de haard weg te lopen? Tips en hulp zeer welkom! Alvast bedankt.

IMG_7432.jpeg IMG_7433.jpeg
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #2
    Zit er ook een gaskraan?

    Zonder merk en type wordt het lastig voorspellen, maar ik verwacht dat het allemaal niet erg vast zit. Gewoon beginnen met dingen loshalen en doorgaan totdat alles weg is.
     

    PatAnders

    • #3
    Het is een Flam inzethaard. Type geen idee, zat al in het huis toen wij het kochten. Maar lijkt nog het meest op een MT als ik even Google (al lijken dat vooral houthaarden).
    Wat bedoel je met een gaskraan? Op de leiding? Of deze van de haard zelf?

    IMG_7436.jpeg
     

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #4
    Net als bij een gasfornuis hoort er op een makkelijk te bereiken plek een gaskraan te zitten zodat er bij een noodgeval het gas direct afgesloten kan worden.
    Als ik snel zoek is het ook goed als die in de meterkast zit, dus het zou dan kunnen dat je de gashaard niet makkelijk apart kan afsluiten.
     

    PatAnders

    • #5
    Ik ben de meterkast in gedoken en vond daar inderdaad een aftakking van de gasleiding richting ketel, die naar beneden de vloer in verdween. In de kruipruimte gekropen en die liep inderdaad naar de haard.
    In de meterkast zit een gaskraan op deze aftakking. Die moet ik nog even proberen maar vrijwel zeker de afsluiter van de haard. Kwestie van die dichtdraaien, rest van die leiding verwijderen en bij de gaskraan met een gasdop afdoppen?

    IMG_7440.jpeg IMG_7438.jpeg
     
    • Like
    Waarderingen: Jackd

    Lange Herman

    • #6
    Als de gaskraan van de sfeerhaard inderdaad in de meterkast zit is dat de juiste oplossing.
    Dus kraan dicht, leiding eraf, afdoppen.
    Advies: verwijder de hele gasleiding, ook in de kruipruimte. Anders blijf je nog lange tijd gas ruiken.
     
    • Like
    Waarderingen: Jackd

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #7
    Die kleinere kranen achter bijvoorbeeld een gasfornuis moet je volgens mij helemaal weghalen, als daar niks meer aanzit.
    Deze ziet er wat beter uit, ik denk dat het mag zoals je beschrijft. Laat het dan even controleren bij de volgende onderhoudsbeurt van de cv ketel.
     
    Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
    4

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu