Gasaansluiting 10m3/uur. Is dat voldoende? Belgie

DEBELG

  • #1
Wij wonen in België waar de meerderheid van de mensen nog op aardolie stookt. Wij willen nu overgaan op gas. Er ligt een hoofdleiding in de straat en we hebben het energiebedrijf gevraagd om een leiding naar onze woning te leggen. Nu biedt men ons een aansluiting aan van 10m3/uur. Is dat voldoende? Is dat ook de standaard in Nederland? Vraag 2: wat moet de capaciteit zijn van een HR-ketel voor zowel verwarming als warm water (alleen badkamer) in een woning met drie slaapkamers, badkamer, alles gelijkvloers, slecht geïsoleerd, wel dubbel glas?
 

Chathanky

  • #2
Voor de meeste woningen is dit ruim voldoende.

Voor laagcalorisch gas heb je zo`n 100kwh tot je beschikking.
Vergelijk dit vermogen met het vermogen wat je op aardgas gaat aansluiten.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
1 m3 aardgas heeft een calorische waarde van ongeveer 8,8 kWh. Met een toevoer van 10 m3/uur kun je dus theoretisch een ketel stoken met een vermogen van 88 kW. Voor een woning zoals jij beschrijft lijkt me een ketel met een vermogen van 24 kW ruim voldoende. Een gasaansluiting van 10m3/uur is dus zonder meer voldoende.
Afhankelijk van je warmwaterbehoefte kun je kiezen voor een ketel met een oplopende CW-waarde, bijvoorbeeld CW3 of CW4 voor alleen douche en CW5 of CW6 voor een groot ligbad.

Groeten, Hein
 

Chathanky

  • #4
De vraag blijft toch wat voor gas je krijgt, in België heb je verschillende gassoorten.

Of je uitkomt met je aangesloten toestellen zal je moeten uitzoeken wat de vermogens zijn.
Voor Gronings aardgas is dat 10kw/m3 bovenwaarde of zoals Hein zegt 8,8kw/m3 als je gaat vergelijken met de onderwaarde.
In eerste instantie zal je na moeten gaan wat voor gassoort je krijgt aangeboden.
 

DEBELG

  • #5
Bedankt allemaal, ga er eens voor zitten om het allemaal uit te zoeken.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou me geen zorgen maken met een aansluiting van 10 m3/uur. Zelfs met een gas met een veel lagere calorische waarde dan aardgas heb je nog ruim voldoende vermogen om je huis te verwarmen.

Groeten, Hein
 

DEBELG

  • #7
Bedankt Hein, ik maak me ook geen zorgen. Wilde alleen weten of het voldoende was en kon dat n ergens vinen. Wel op klusidee, dus prima.
 

Xr8

  • #8
Let wel dat de huidige ketels bijna allemaal modulerende toestellen zijn en bijna nooit op het volle vermogen draaien, hoogstens bij opstoken of warmwater. En zelfs dan zullen ze snel terug moduleren. Zoals de voorgangers al aangeven het kan makkelijk.

Het zou zowieso vreemd zijn dat een energie een voorziening aanbiedt waarmee je niet de woning zou kunnen bedienen. Zou me er geen zorgen over maken.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu