Advies gasaansluiting

Heszol

  • #1
Beste mensen,

Na vele topics gelezen te hebben en modules ingevuld te hebben kom ik tot de volgende opstelling. Graag jullie advies of dit goed is.

1x cv ketel 29kw / 2x cv ketel 24kw
-naast elkaar opgesteld

2x fornuis 8kw

Vanaf de G6 gas meter zal ik afzonderlijke leidingen trekken naar de verbruikers:

Kunststof meerlagen gasbuis 20x2,3 voor de CV ketels (ik reken met 15,4mm bin.dia.)
bochten zelf buigen voor minder weerstand 3x per leiding
lengte 9m per leiding
1 t stuk bij gasmeter per leiding

Kunststof meerlagen gasbuis 16x2 voor de gasfornuizen (ik reken met 14mm bin.dia).
bochten zelf buigen 3x per leiding
lengte 30m per leiding
1 t stuk bij gasmeter per leiding

Bij de leidingen voor de cv ketels kom ik elk uit op een drukverlies van 205pa (2mbar). (bij 29kw)(148pa bij 24kw) (flow 0,0008m/s, stroomsnelheid 4,45m/s)

Bij de leidingen voor het gasfornuis komt ik uit 224pa (2,24 mbar). Bij een gelijktijdigsheidgetal van 0,7 (volgens NEN voor kookplaten) kom ik uit op 124pa (1,24mbar). (flow 0,00015m/s, stroomsnelheid 1,41)

Een G6 aansluiting levert ongeveer 93kw. Gezien de maximale belasting van 93kw, moet dit kunnen denk ik. Echter zal nooit alles in vollast draaien. De ketels verwarmen maar kleine ruimtes dus moduleren tot laag vermogen. Kans dat iedereen kookt en doucht tegelijk is ook klein tot niet aanwezig.

Overige info:
-leiding pexfit gasbuis en pexfit koppeling
-bijna geen steiging of daling (-2m)
-verdeler dmv t-stukken bij de gasaansluiting
-leidingen in mantelbuis door kruipruimte, zonder mantelbuis in geventileerde kelder, in mantelbuis in beton.
-Aanpassing van bestaande situatie, geen nieuwbouw object
-20mm en 16mm heb ik liggen, ga ik groter dan moet ik dit kopen.
-Afpersen/drukstoot leiding door loodgieter

Vraag:
-Ik zit tegen de maximale drukverlies van 2,5mbar (nen) per leiding, is het goed om het toch zo te maken?
-Hoe zouden jullie de verdeler maken bij de gasmeter? Uponor heeft een veiligheidsverdeler maar deze heeft pexfit niet voor gas, zover ik weet.
-Zal er in de verdeler bij start gasmeter veel drukverlies optreden? Moet ik deze nog extra meenemen in de berekening (ik heb al rekening gehouden met 1 t stuk (Zeta 3,= 3 bochten en 1 t-stuk)
-Ik heb zwarte mantelbuis (5mm ruimte aan weerszijde = NEN), mag ik deze gebruiken of moet ik gele kopen.

Zoals je ziet heb ik veel moeite gedaan om alle informatie bij elkaar te krijgen, echter is het altijd verstandig er met meerdere ogen naar te kijken voordat alles geïnstalleerd en vast zit. Alvast bedankt voor jullie reactie en feedback.

Mvg Hessel
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
3 CV-ketels in 1 woning?
 

Heszol

  • #3
Dat klopt. Het is een groot huis waarin ik 2 appartementen ga maken voor verhuur als bed and breakfast. Ik wil aparte temperatuur regeling per appartement hebben (dmv thermostaat) en genoeg capaciteit hebben voor een regendouche per appartement. Dit wil ik doen doormiddel van doorstroming verwarming van water en niet via een boiler. Boiler heeft hogere kosten dan 3 ketels apart. Standby hebben ketels bijna geen kosten. De ruimtes zullen niet continu verhuurd zijn wat een boiler dus zeer kostbaar maakt. Daarnaast beschik ik bij een enkel systeem met boiler niet over aparte ruimteregeling met thermostaten. Dit maken op een enkelsysteem dmv pompgroepen en diverse elektronica is duurder dan het aanschaffen en aansluiten van 3 afzonderlijke ketels.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
3 ketels is 3 keer onderhoud per jaar en in aanschaf en montage duurder als een ketel.

zelf zou ik 2 ketels in cascade hangen en een indirect gestookte boiler plaatsen met circulattieleiding en desinfectie mogelijkheid.

per woning een groepen regeling, is denk ik goedkoper als drie ketels en drie complete installaties.

John
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Dus voor de prijs van 1 ketel kun jij een cascaderegelaar, boiler en complete zoneregeling leveren?

Ik begrijp de keuze wel. Volledig onafhankelijk zonder poespas.
 

Heszol

  • #6
3 ketels is echt goedkoper, ik heb van meerdere merken een prijsberekening gemaakt.

Bij Vaillant even als voorbeeld, kosten de extra benodigde spullen 2750,- (evenwichtsfles, 3 groepen, thermostatische aansturing 3 groepen, driewegklep en 300L boiler). Dit is nog zonder ketel. 3750,- met ketel.

3 flinke ketels kost me minder. En of ik nou 1 cv kring moet maken die alles pakt of 3 kringen die stukjes pakken, kost het me installatie technisch niet heel veel meer.

Nu heb ik het voordeel dat iedereen tegelijk kan douchen, altijd over warmwater beschikt en wanneer de ruimtes niet verhuurd zijn er praktisch geen stilstandsverliezen zijn.

Ik wist wel dat deze discussie zou beginnen, dit omdat 3 ketels onconventioneel is, maar als je het goed uitrekent is het juist economisch en gebruiksvriendelijk. Toch wel bedankt voor jullie zienswijze, feedback is altijd welkom!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Denk er wel een aan dat er een (hele) forse koudwaterleiding van de meter tot de ketels moet komen, anders is er nog geen comfort op warmwater!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu