Gas leiding verleggen.

Saucisson

  • #1




Na veel uren topics door te lezen ben ik nog niet tot een conclusie gekomen hoe ik mijn gasleiding moet aanpakken. Duidelijk is wel dat hij anders moet.
Het gaat om een grote verbouwing en de huidige gasleiding zit in de weg. Hij loopt nu (geel) over de eerste verdieping door de wc, trapkast en gaat in de keuken omhoog richting zolder cv.
Door het verplaatsen van muren en deuren en de te plaatsen keuken zit de bestaande leiding in de weg, naast het visuele aspect ook fysiek. Ik heb tevens het idee dat de huidige buis maar deels koper is want waar ik de verf af krabte op de 1e verdieping leek het daar toch meer staal.

Na veel te lezen over wat wel en niet mag zit ik nu te denken het hele ding te verwijderen en gewoon opnieuw te doen in plaats van aanpassen.

Mijn huidige idee (groen) is in de schuur (meterkast) de kruipruimte in (uit een stuk met mantelbuis) weer boven komen in de trapkast. In de trapkast splitsen naar de keuken en naar de koof van de wc (hier lopen lucht en riool door). Ook dit deel in mantelbuis uit een stuk naar de zolder en daar op de cv.

De voorkeur gaat uit naar solderen of knellen en niet naar persen i.v.m. gereedschap en ervaring. Daar mee kom ik uit bij wicu buis maar dit is best prijzig dus vraag ik me af is kunststof niet een goedkopere en net zo goede optie? Dit zal dan met knelkoppelingen moeten gebeuren. Dan is er nog de vraag welke diameter nodig is de hr ketel is een remeha avanta.

Graag advies.
 

Xr8

  • #2
Getoonde moet kunnen. Je kunt een 25/26mm gasgeschikte kunststofbuis nemen. Neem er dan een met mantel ben je voor onder de vloer ook direct klaar. Dat de oude gasleiding van staal is, kan heel goed. Werd vroeger veel gedaan, laatste stukje werd dan meestal in koper 15 uitgevoerd.

Dikte van de gasleiding is afhankelijk van het aantal knieen in de leiding, de lengte ervan en welk vermogen je wilt afnemen. Genoemde diameter is in een gewoon woonhuis in veruit de meeste gevallen toereikend.

Misschien kun je bij een installateur je buis en koppelingen regelen en daar persapparatuur lenen/huren. Laat tevens de leiding afpersen als deze helemaal klaar is.

Succes.
 

Saucisson

  • #3
Nog een vraagje ik ben op internet Wicu®flex warmtegeïsoleerde leiding tegengekomen voor een mooie prijs. Deze is 22mm en ik zie behalve de coating geen verschillen met de normale 22mm wicu. Beide hebben een gastec keurmerk.
Is deze ook te gebruiken voor mijn plan?

Mbt 'afpersen' lijkt me een goed plan om dat te laten doen. Moet ik daarvoor nog ergens rekening mee houden of kan ik gewoon de gehele installatie van meter tot cv/kookplaat aansluiten?
 

Xr8

  • #4
Als er gastec op zit kun je dit toepassen. Denk wel aan mantelbuis onder de vloer indien van toepassing. Voor het afpersen kun je alles aansluiten. Voor het geven van de drukstoot zal de monteur maatregelen nemen. Daarna wordt de leiding afgeperst met alle toestellen eraan.

Succes.
 

Saucisson

  • #5
Ik heb een paar uurtjes lopen zoeken naar mantelbuizen voor gas. Ik kom eigenlijk maar op een mantelbuis uit: Uponor Gas mantelbuis geel op rol 50/40 mm.
De totale dikte van de wicu geïsoleerde flex is 22mm + 9mm mantel = 31mm.

Zijn er nog andere mantelbuizen die zouden kunnen passen? Ik ga er van uit dat het gele gas mantelbuizen moeten zijn. Die uponor mantel brengt de totale diameter op 5cm geen probleem voor in de kruipruimte maar lastiger in een Ytong muurtje van 7 mm in te frezen :)
 

Saucisson

  • #6
De 40/50 mantel lijkt nergens voorradig.

Is het eventueel toegestaan de isolatie mantel van de wicu te verwijderen en alleen een losse mantel buis te gebruiken?
Dat zou flink wat mm schelen mbt infrezen in de Ytong muur. Bovendien zal het vinden van een passende mantel ook makkelijker gaan. De mantel dient ook voozien te zijn van een gastec keurmerk correct?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu