Gas/elektrofornuis ombouwen naar inductie

Buin66

  • #1
Hoi allemaal,
Ik ga mijn gas/elektrofornuis Bosch Solitaire SOH965C ombouwen van gas naar inductie.
Daarvoor zaag ik het zes-pits gasstel eruit en wil er een inductieplaat in gaan hangen.

Weet iemand een opengewerkte tekening te vinden, zodat ik weet wat de inbouwruimte tussen de (elektrische) oven en de gaspitten?
Hartelijk dank!

IMG_0376.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De opengewerkte tekeningen zijn te bekijken op de site van Bosch, maar niet met behulp van het nummer dat jij aangeeft. Je hebt daarvoor het E-nummer nodig. Hier kun je bijv. de tekeningen bekijken van het model met E-nummer HSW195AEU/03 (klik hier).
Kijk dus even op het typeplaatje van jouw toestel om te bepalen wat het exacte E-nummer is en voer dat in op de site van Bosch.

Overigens zijn die tekeningen alleen maar symbolische tekeningen, om te bepalen welke onderdelen welke bestelnummers hebben. Een exacte (bouw)tekening met alle maten erbij zul je nergens vinden, die hebben ze alleen in de fabriek waar het toestel gemaakt wordt. Zelfs servicemonteurs beschikken niet over dergelijke maattekeningen.

Ik vind het best gewaagd wat je doet, want daar komt niet alleen de kennis bij kijken van het eruit zagen van het gasstel, maar ook kennis van gasleidingen (vakkundig afsluiten).

En kennis van elektrotechnisch installeren, want zoiets veilig monteren en op de juiste manier aansluiten in de groepenkast is ook nog een hele kunst. Niet voor niets staan er op dit forum in de elektrorubriek ettelijke topics over het aansluiten van inductieplaten op al of niet een kookgroep of een driefase aansluiting. Veel kookplaten lenen zich niet voor aansluiting op een kookgroep, zelfs als de leverancier of fabrikant dat erbij zet. In Nederland gelden namelijk restricties voor wat betreft maximale stroom van een groep, anders dan in andere landen. Fabrikanten hebben hun aansluitschema's vaak gericht op andere landen dan Nederland! Daarom raad ik je aan, op dit forum eens wat rond te neuzen (gebruik de zoekfunctie met bijv. kookgroep) om te zien wat voor problemen je tegen kunt komen. En/of stel in een apart aan te maken topic daar vragen over.
 

Kaajee

  • #3
Maar hij gaat, als het lukt, helemaal geen gas meer gebruiken, want de oven is al elektrisch. Dan kan hij toch gewoon de aansluiting van z'n gasfornuis dichtdraaien en/of de slang er af koppelen en er een dop op draaien? Net als dat je een gewone gaskookplaat afkoppelt?

En tav van de elektra van/voor een eventuele nieuwe inductie kookplaat geldt eigenlijk hetzelfde als dat je in een nieuwe keuken of fornuiskast een inductiekookplaat wilt monteren.

Zie zijn huidige fornuis gewoon als een soort onderbouwkast voor een kookplaat..... Natuurlijk heeft hij uitdagingen om daar goed en solide een kookplaat in te kunnen bouwen maar die lijken mij eerder van bouwkundige aard dan van elektra of gas.
 
  • Like
Waarderingen: Buin66

Kaajee

  • #4
Maar concreet: ik zou eens beginnen met het zoveel mogelijk ontdoen van alle gas gerelateerde items ( nadat je hem van het gas afgekoppeld hebt :mrgreen: ).

dan kom je er ook wel achter, zonder al te veel schade aangericht te hebben, of er genoeg ruimte is.
Ik schat in van wel, aangezien een inductie kookplaat niet heel veel diepte behoeft ( 5? Cm?).

Dan eens kijken wat er waar geschroefd en eventueel gelast is. En dan alles losschroeven en verwijderen wat mogelijk is. En dan eens kijken wat er overblijft aan met name vlees om een kookplaat solide te kunnen inbouwen. Je zult wel een flink deel rvs moeten wegzagen of slijpen. Eventueel een hele nieuwe plaat er in monteren, waar dan de kookplaat ingepast moet worden.

lijkt me wel een pittige uitdaging, maar wel leuk.
 
  • Like
Waarderingen: Buin66

Buin66

  • #5
Gisterenmiddag de ‘renovatie’ uitgevoerd: in 6 uur tijd het fornuis van gas naar inductie, met behoud van de overige functies (elektr oven). Mooie klus die, mits goed voorbereid en doordacht, inclusief 2 extra handen hier en daar, tot een prachtig resultaat heeft geleid.

IMG_0413.jpeg IMG_0423.jpeg IMG_0475.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Walker, Fmrama en Jackd

Kaajee

  • #6
Wauw! Netjes hoor! Gaaf projectje.
 
  • Like
Waarderingen: Buin66

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu