Garage verbouwen tot bijkeuken, vraag over dakisolatie

Nickopbroek

  • #1
Beste klussers,

Ik hoop dat jullie mij willen helpen met het volgende:
Ik ga onze garage voor 2/3 verbouwen tot bijkeuken. Hiervoor is het noodzakelijk dat ik (naast de wanden) ook het dak isoleer. Ik heb al heeeel veel op fora gelezen over dakisolatie, en ben er inmiddels wel achter dat warm (of omgekeerd) de beste vorm is. Dit wil ik dan ook het liefste toepassen (indien mogelijk).

Uitgangssituatie:
Garage is geschakeld met de buren en op dit moment voorzien van een bitumineuze deklaag en grind. Rand is niet hoog genoeg om 10cm isolatie te plaatsen. Ik wil het liefst omgekeerd isoleren. Wanden worden van binnenuit geïsoleerd en er wordt een metal stud geïsoleerde wand op 2/3 van de garage geplaatst.

Vragen:
– kan ik volstaan met het isoleren van (iets ruimer dan) de ruimte die ik als bijkeuken heb voorzien, of moet ik bij omgekeerd isoleren het héle dak doen (dus inclusief buren en achterste gedeelte dan gewoon koude garage blijft)?
– is het bezwaarlijk als de isolatie iets boven de dakrand uitsteekt (niet qua esthetiek, want het is niet direct zichtbaar)?

Alle andere tips of nieuwe inzichten zijn ook welkom! Dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De XPS isolatie voor een omgekeerddak is niet tegen UV straling bestand, deze moet dus volledig tegen de zon worden beschermd.
Kom je met de isolatie boven de dakrand uit kan je geen grind aan de randen van het dak gebruiken daar zal je tegels moeten leggen. Grind gaat rollen omdat het niet verkleefd aan de XPS isolatie.
De isolatie kan je aanbrengen tot even over de grens bij de buren. Ook aan die rand een laag tegels leggen zo zorg je ervoor dat het grind tussen de tegels wordt opgesloten. Let op dat het gewicht van de ballast voldoende zwaar moet zijn om het drijven van de isolatie te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu