Garage isoleren - muur heeft ventilatiesleuven

Brightwolf

  • #1
Ik ga de halfsteens garage van mijn nieuwbouw huis isoleren. Ik isoleer alleen de wand; het plafond en de vloer zijn reeds geisoleerd. In de garagemuur zijn op vier plaatsen ventilatiesleuven aangebracht door het rechtop metselen van vier stenen. Er zijn dus vijf ventilatiesleuven aangebracht op vier plaatsen, elke sleuf heeft een hoogte van 3 stenen. Deze ventilatiesleuven zijn op dit moment de enige vorm van ventilatie van de garage.

Ik heb inmiddels veel over isolatie gelezen (ook veel op dit forum), desondanks blijft 1 vraag onbeantwoord: Wat doe ik met de ventilatiesleuven, wat is hun nieuwe functie?

Optie 1: De ventilatiesleuven dienen uitsluitend als spouw ventilatie.
De ruimte ventilatie moet ik dan dus apart regelen, en dat doe ik door ventilatieroosters in zowel voorkant als achterkant van de garage aan te brengen (boven de garagedeur en in het glas van de achterdeur).

Optie 2: De ventilatiesleuven blijven alleen dienen als ruimteventilatie.
Als de spouw zelf ook nog ventilatie nodig heeft, dan regel ik dat door het extra aanbrengen van stootvoegen hier en daar (en waarschijnlijk enkele afwateringsgaten?)

De isolatie wil ik als volgt doen:
1) spouw met geimpregneerde regels van 22mm verticaal tegen het metselwerk. Boven en onderzijde houd ik voor ong. 10 cm vrij zodat de lucht door de spouw kan circuleren.
2) dampopen folie over de regels
3) isolatie EPS 60 50mm (ik wil een redelijke isolatie maar zo dun mogelijk)
4) dampdichte folie, randen afgetaped met dampdichte tape om infiltratie te verminderen
5) binnenwand 18 mm OSB (ik wil gereedschappen, sorteerbakjes etc tegen de wand kunnen schroeven)
(bron: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/buitenmuur-isoleren-icm-gasbeton.78301/)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die sleuven worden alleen voor spouwventilatie. Misschien kan een deel ervan zelfs dichtgezet worden (het hoeft niet te tochten in de spouw).

De wanden kan je ook anders maken. Prefab. Je maakt een raamwerk (balken 44x70) op de vloer waar je de dampopen folie op niet. Dat zet je overeind en werkt het verder af met isolatie en de rest. Rondom 1cm speling aanhouden voor het plaatsen. Evt. in meerdere delen als de wand te lang is.

Op die manier heb je een doorlopende spouw en geen hout in de spouw. De bevestiging aan vloer en dak, en de wanden onderling aan elkaar.

Ruimteventilatie lukt niet met alleen roosters. Daar komt namelijk alleen lucht door naar binnen. Er moet ook een afvoer zijn. In een huis is dat normaal via het toilet en badkamer.
 

Brightwolf

  • #3
Dank voor je reactie, dat is duidelijk. Ik dacht aan het hout in de spouw om het regelwerk *gegarandeerd* van de muur te houden. Het is een garage dus als je er een keer hard met iets tegen aan stoot... Maar ik kan het inderdaad ook tegen de balkenlaag en op de vloer vast zetten.

Nog twee vragen:
1- Hoeveel van de ventilatiesleuven zou je dan kunnen dicht zetten?
2- Hoe zou je de ruimteventilatie dan moeten regelen? Moet er dan ook bijv. afzuiging in geplaatst worden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die vragen voelde ik al aankomen :mrgreen:

Je kan bv. de buitenste twee sleuven dichtzetten. In de andere eventueel wat gaas of bijenbekjes zodat er geen insekten naar binnen kunnen.Als je een verbinding hebt met de woning, is een sleuf onder de deur misschien al voldoende. Of je plaatst een pijpje in het dak (zo'n paddestoeltje, aan de binnenkant een ventiel). Zo'n ruimte kan waarschijnlijk wel met natuurlijke ventilatie.

Je kan ook eerst alleen de roosters boven de ramen proberen. Hangt ook wel van het gebruik van de ruimte af. Hoeveel mensen er aanwezig zijn en wat er gebeurd. Hang evt. een hygrometer op om het in de gaten te houden.
 

Brightwolf

  • #5
Top! Daar kan ik wat mee. Ik ga eerst de roosters in de ramen proberen, want ik ga liever (nog) geen gat in het dak maken. Het is nu lekvrij... en het is een huis van 4 maanden, nog onder garantie etc.
 

Brightwolf

  • #6
Nog een vraag: na veel lezen over isolatie kwam ik tot de conclusie dat een spouw noodzakelijk is als ik mijn garage ga isoleren. Na nog meer lezen over isolatie, ben ik er ook achter dat isoleren zonder spouw ook zou moeten kunnen, mits de muren geen vochtproblemen kennen. Het gaat om een garage, deels vastgebouwd tegen het huis. Huis en garage zijn nieuw (oplevering was in april 2015). De muren kennen geen vochtproblemen.

Zou ik de ventilatie openingen dicht kunnen zetten en isoleren met eps of xps platen, zonder spouw? Dus de platen direct tegen de muur lijmen (bijv Isofort), onderling vastlijmen, en aftapen. Daarna tussen de van te voren op plafond en muur aangebrachte houten regel een OSB plaat zetten, in het midden door de isolatielaag heen op de muur vastzetten met slagpennen OF (om een koude brug te voorkomen) een regelwerk maken waartussen de platen worden gelijmd en waarop de OSB platen kunnen worden geschroefd.
 

Brightwolf

  • #7
De garage zal volgende zomer geisoleerd gaan worden.

Heeft iemand een idee over mijn vraag? Dus is het mogelijk te isoleren zonder spouw, door direct EPS platen tegen de wanden te zetten en de ventilatie op een andere wijze te regelen? Ik ga de ventilatie dan regelen door sleuven in de voordeur te maken, en in de achterdeur een ventilatierooster te plaatsen, of door een ventilatiepaddestoeltje op het dak te zetten.

Alvast bedankt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Er komt door halfsteens metselwerk altijd wat regenwater. Daarom houdt men meestal een spouw. Maar spouwmuren worden ook nageisoleerd, dus de spouw kan vaak vervallen.

Het is wel beter dat er niet teveel vocht naar binnen komt. Dus de buitenkant stuccen, of impregneren is een goede aanvulling.
 

Markje

  • #9
@IJkenhout Kan ik dat ook bij een jaren 60 woning dat ook zo toepassen, om de 2 buitenste sleuven dicht te zetten en in de rest bijenbekjes te plaatsen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Bijna elke situatie is anders, open svp een nieuw topic als je meer info wilt. De methode van dichtzetten van een deel ventilatie is normaal gesproken prima bruikbaar als er aan de binnenkant geisoleerd wordt, en er een luchtspouw tussen wordt gehouden.

Een garage moet namelijk zeer goed geventileerd worden (veel meer dan een spouw), vandaar dat een groot deel van de openingen dicht mag bij deze wijziging.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu